Zabudnite na kupované, tieto domáce florentínske trojuholníčky sú zaručene lepšie ako z cukrárne. Sú božsky chrumkavé, plné mandlí a karamelovej chuti, poliate čokoládou a navyše prirodzene bez múky a lepku. Musíte ich vyskúšať.
Pripravte si tieto jednoduché, no efektné florentínske trojuholníčky bez kandizovaného ovocia. Kombinácia mandľových lupienkov, sladkého karamelového základu a čokolády je jednoducho neodolateľná. Skvelá bezlepková maškrta.
- Čas prípravy: cca 35 minút (+ chladenie)
- Čas pečenia: cca 14 minút
- Počet porcií: cca 20-30 trojuholníčkov (podľa veľkosti)
- Náročnosť: Jednoduchá ★★
- Bezlepkové: Áno
Potrebujeme:
Na karamelovo-mandľovú hmotu:
- cca 200 ml smotany na šľahanie (min. 33% tuku)
- 150 g masla
- 100 g tekutého medu
- 100 g kryštálového cukru
- 100 g mandľových lupienkov (alebo nahrubo nasekaných mandlí)
Na čokoládovú polevu:
- 200 g kvalitnej horkej alebo mliečnej čokolády
- 1-2 ČL rastlinného oleja alebo malý kúsok Cery (voliteľné, pre lesk)
Postup prípravy
Príprava karamelovo-mandľovej hmoty:
- Pripravte si hrniec so širším dnom. Vložte doň smotanu na šľahanie, na kocky nakrájané maslo, med a kryštálový cukor.
- Na strednom ohni za stáleho miešania priveďte zmes do varu. Keď zmes začne vrieť, varte ju za stáleho miešania približne 2 až 3 minúty, kým mierne nezhustne a nezačne získavať svetlú zlatohnedú farbu (nepôjde o tmavý karamel, skôr o hustý sirup). Dávajte pozor, aby sa zmes nepripálila.
- Odstavte hrniec z ohňa a do horúcej zmesi ihneď vmiešajte mandľové lupienky. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky lupienky obalili v karamelovom sirupe.
Pečenie plátu:
- Rúru predhrejte na 200 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si veľký plech na pečenie a vysteľte ho papierom na pečenie.
- Ešte teplú (ale už nie úplne vriacu) karamelovo-mandľovú zmes nalejte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pomocou stierky alebo lyžice (môžete ju namáčať do studenej vody, aby sa nelepila) rozotrite zmes čo najrovnomernejšie do veľmi tenkej vrstvy po celej ploche plechu. Čím tenšia vrstva, tým budú florentínky chrumkavejšie.
- Navlhčite si ruky studenou vodou a povrch rozotretej zmesi nimi zľahka utlačte a vyrovnajte. Voda zabráni prilepeniu hmoty na ruky. Pracujte opatrne, zmes môže byť stále pomerne teplá.
- Vložte plech do predhriatej rúry a pečte pri 200 °C približne 14 minút. Povrch by mal byť pekne zlatohnedý a zmes by mala bublať a karamelizovať. Pozorne sledujte, aby sa okraje alebo príliš tenké miesta nespálili.
- Upečený plát vyberte z rúry a nechajte ho na plechu mierne vychladnúť (asi 5-10 minút). Nesmie vychladnúť úplne, inak by sa pri krájaní lámal.
Dokončenie (krájanie a zdobenie):
- Ešte teplý, ale už nie horúci plát aj s papierom na pečenie opatrne presuňte na pracovnú dosku. Ostrým nožom alebo radielkom na pizzu ho nakrájajte na požadované tvary – trojuholníky, štvorce alebo obdĺžniky. Krájajte rozhodne, kým je plát ešte teplý a poddajný.
- Nakrájané kúsky nechajte na papieri na pečenie alebo ich opatrne preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť a stuhnúť.
- Kým florentínky chladnú, pripravte si čokoládovú polevu: Čokoládu nalámte na kúsky do misky, pridajte olej alebo Ceru (ak používate) a rozpustite vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke dohladka. Nechajte mierne vychladnúť.
- Úplne vychladnuté a stuhnuté florentínske trojuholníčky potom namáčajte jednou stranou alebo len rohom do pripravenej čokoládovej polevy.
- Ozdobené kúsky ukladajte na papier na pečenie alebo mriežku a nechajte čokoládu úplne stuhnúť (môžete si pomôcť chladničkou). Hotové florentínky skladujte v dobre uzatvorenej dóze na suchom a chladnom mieste.
Videorecept
Tipy
- Zmes smotany, masla, medu a cukru pri príprave sirupu naozaj len krátko povarím (2-3 minúty od zovretia) za stáleho miešania, kým nezhustne a nechytí zlatistú farbu. Nie je potrebné variť ju na tmavý karamel, išlo by to ťažko rozotierať.
- Horúcu mandľovú zmes sa snažím na papieri na pečenie rozotrieť naozaj na čo najtenšiu a najrovnomernejšiu vrstvu. Používam na to stierku alebo zadnú stranu lyžice, ktorú si priebežne namáčam do studenej vody, aby sa hmota nelepila.
- Pred pečením povrch rozotretej hmoty vždy uhladím a jemne utlačím rukami navlhčenými v studenej vode. Hmota sa tým pekne spojí, zhutní a povrch bude po upečení hladší. Samozrejme, dávam pozor, ak je zmes ešte príliš horúca.
- Krájanie upečeného plátu je kľúčové urobiť, kým je ešte teplý a ohybný. Stačí ho nechať pár minút po vybratí z rúry chladnúť. Používam na to naozaj ostrý nôž alebo koliesko na pizzu a režem rýchlo a rozhodne. Ak by plát úplne vychladol, pri krájaní by sa lámal na nepravidelné kusy.
Pripravte si tieto božské florentínske trojuholníčky bez múky a lepku a presvedčte sa, že sú naozaj lepšie ako tie z cukrárne.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Nebeský