Search

Fantastický strúhaný koláč s ríbezľami a jemným krémom: Tento recept si zamilujete.

strúhaný koláč s ríbezľami
strúhaný koláč s ríbezľami

Obsah receptu

Publikované: 12. júla 2025, 20:00

Sú koláče, ktoré sú jednoducho stelesnením leta. A tento strúhaný ríbezľový zákusok je presne taký! Je to dokonalá súhra chutí a textúr, ktorá vás očarí hneď pri prvom súste. Predstavte si krehké kakaové cesto, ktoré sa vďaka strúhaniu doslova rozplýva na jazyku. Medzi jeho vrstvami sa ukrýva sladkokyslá, svieža ríbezľová plnka, ktorá príjemne prebudí vaše chuťové poháriky. A to všetko je zjemnené bohatým, zamatovým krémom zo smotanového syra, ktorý celý zákusok spája do dokonalej harmónie. Je to koláč, ktorý je šťavnatý, osviežujúci a absolútne neodolateľný.

Príprava tohto koláča je veľmi kreatívny a zábavný proces. Hoci sa môže zdať, že má veľa vrstiev, postup je v skutočnosti veľmi jednoduchý. Tajomstvo dokonalej krehkosti cesta spočíva v jeho krátkom zmrazení a následnom nastrúhaní priamo na plech. Je to ideálny zákusok na letné rodinné oslavy, posedenia na terase alebo len tak, ku šálke dobrej kávy, keď si chcete dopriať niečo naozaj výnimočné.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 25 minút
  • Čas mrazenia: 30 minút
  • Čas pečenia: 50-60 minút
  • Počet porcií: 1 veľký plech (cca 30×40 cm)
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Krehké kakaové cesto:

  • 450 g hladkej múky
  • 180 g zmäknutého masla
  • 150 g kryštálového cukru
  • 2 ks vajec
  • 2 PL kvalitného kakaa
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru

Na ríbezľovú plnku:

  • 300 g mrazených alebo čerstvých ríbezlí
  • 50 g kryštálového cukru
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 100 ml vody

Na jemný smotanový krém:

  • 1000 g čerstvého smotanového syra (napr. Mascarpone, Philadelphia)
  • 150 g kryštálového cukru
  • 100 g zmäknutého masla
  • 4 ks vajec
  • 2 PL kukuričného škrobu

Postup prípravy

Príprava cesta a plniek:

  1. Najprv si pripravíme cesto. V mise vyšľaháme zmäknuté maslo s kryštálovým a vanilkovým cukrom do hladkej peny. Postupne do zmesi zašľaháme obe vajíčka.
  2. V samostatnej miske si zmiešame preosiatu hladkú múku, kakao a kypriaci prášok. Túto sypkú zmes postupne zapracujeme do maslovej zmesi a vypracujeme hladké, kompaktné cesto.
  3. Cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti. Každú zabalíme zvlášť do potravinárskej fólie a vložíme na 30 minút do mrazničky.
  4. Medzitým si pripravíme plnky. Na ríbezľovú plnku dáme do menšieho hrnca ríbezle s cukrom a na miernom ohni ich zahrievame, kým sa cukor nerozpustí a ríbezle nepustia šťavu. V miske si rozmiešame kukuričný škrob so 100 ml vody a túto zmes vlejeme k ríbezliam. Za stáleho miešania varíme 2-3 minúty, kým plnka nezhustne do konzistencie rôsolu. Odstavíme a necháme vychladnúť.
  5. Na krém si v mise vyšľaháme smotanový syr s cukrom. Postupne, jedno po druhom, zašľaháme všetky 4 vajcia. Nakoniec do krému vmiešame zmäknuté maslo a kukuričný škrob a všetko spolu vyšľaháme do hladkého krému.
  6. Rúru si predhrejeme na 180 °C a hlbší plech vystelieme papierom na pečenie.

Vrstvenie a pečenie:

  1. Na dno plechu nahrubo nastrúhame prvú časť zmrazeného cesta.
  2. Na cesto opatrne rozotrieme polovicu pripraveného smotanového krému.
  3. Na krém lyžicou náhodne porozkladáme kopčeky polovice ríbezľovej plnky.
  4. Na túto vrstvu nastrúhame druhú časť zmrazeného cesta.
  5. Opäť rozotrieme zvyšok krému a rozložíme zvyšok ríbezľovej plnky.
  6. Celý koláč zakončíme poslednou, treťou vrstvou nastrúhaného cesta.
  7. Takto navrstvený koláč vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180 °C približne 50-60 minút.
  8. Upečený koláč necháme na plechu úplne vychladnúť, až potom ho krájame na rezy.

Videorecept

Tipy

  1. Aby sa mi cesto lepšie strúhalo a nelepilo sa na strúhadlo, zvyknem si ho občas ponoriť do misky s múkou. Práca ide potom oveľa ľahšie.
  2. Namiesto ríbezlí je v tomto koláči fantastické aj iné kyslejšie ovocie, napríklad maliny, černice alebo višne. Postup prípravy ovocnej plnky zostáva rovnaký.
  3. Keď rozotieram krém na nastrúhané cesto, robím to veľmi opatrne a zľahka, aby som príliš nestlačila tú krásnu, vzdušnú štruktúru cesta.
  4. Koláč je najlepší, keď si ho po vychladnutí nechám ešte aspoň pár hodín odležať v chladničke. Všetky chute sa krásne prepoja a rezy sa budú lepšie krájať.

Tento zákusok je skutočným letným potešením, ktoré spája krehkosť, krémovosť a sviežosť v jednom jedinom súste. Prajeme vám dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od Przepisy są łatwe!, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty