Search

Domáci Pribináčik na paličke (alebo tyčinky): Lepší ako kupovaný (Recept)

domáci Pribináčik
Domáci Pribináčik

Obsah receptu

Kto by nemiloval Pribináčik? Teraz si môžete pripraviť jeho ešte lepšiu domácu verziu na paličke alebo vo forme tyčiniek. Tento recept na domáci Pribináčik je prekvapivo jednoduchý a výsledok? Božská, krémová a návyková dobrota, ktorá je zaručene lepšia ako tá kupovaná.

Domáci Pribináčik v podobe mrazených tyčiniek si zamiluje celá rodina. Lahodný tvarohový základ obalený v jahodovej a čokoládovej poleve sa doslova rozplýva na jazyku. Pripravíte ich z niekoľkých málo surovín bez pečenia.

  • Čas prípravy: cca 1 hodina (+ mrazenie)
  • Čas mrazenia: min. 4-5 hodín (ideálne cez noc)
  • Počet porcií: cca 16 kusov (tyčiniek/nanukov)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★★
  • Bez pečenia: Áno

Potrebujeme:

Tvarohový základ:

  • 800 g jemného tvarohu (tučný alebo polotučný, ideálne vaničkový, nie hrudkovitý)
  • 120 g práškového cukru (preosiateho)
  • 80 g zmäknutého masla
  • 1 ČL vanilkovej esencie alebo extraktu (alebo 1-2 balíčky vanilkového cukru)

Jahodová poleva:

  • 400 g jahôd (čerstvých alebo mrazených)
  • 60 g kryštálového cukru
  • 4 g agar-agar prášku (cca 1,5 – 2 ČL, riaďte sa aj návodom na obale)

Čokoládová poleva:

  • 300 g čokolády (mliečnej alebo horkej)
  • 40 g masla alebo stuženého tuku (napr. Cera, kokosový olej)

Ostatné (voliteľné):

  • Drevené paličky na nanuky (ak robíte verziu na paličke)
  • Papier na pečenie alebo formičky na nanuky

Postup prípravy

Príprava tvarohového základu:

  1. Do väčšej misy dajte jemný tvaroh, preosiaty práškový cukor a zmäknuté maslo nakrájané na menšie kúsky. Pridajte vanilkovú esenciu alebo extrakt.
  2. Pomocou tyčového mixéra všetko spolu dôkladne rozmixujte na úplne hladký a jemný krém. Je dôležité, aby v zmesi neboli žiadne hrudky tvarohu ani masla. Ak nemáte tyčový mixér, môžete použiť aj klasický mixér alebo hmotu veľmi dôkladne premiešať metličkou či vareškou.

Tvarovanie a mrazenie tyčiniek (alebo nanukov):

  1. Pripravte si plech alebo tácku vyloženú papierom na pečenie, ktorá sa zmestí do vašej mrazničky. Pripravenú hladkú tvarohovú zmes vložte do cukrárskeho vrecka so širšou hladkou alebo ozdobnou špičkou.
  2. Na papier na pečenie striekajte pomocou vrecka rovnako dlhé a hrubé tyčinky (napríklad 8-10 cm dlhé a 2-3 cm široké). Nechajte medzi nimi malé medzery.
  3. Alternatíva (nanuky): Ak chcete nanuky na paličke, naplňte tvarohovou zmesou formičky na nanuky a do každej zapichnite drevenú paličku.
  4. Plech s nastriekanými tyčinkami (alebo naplnené formičky) vložte do mrazničky. Nechajte ich úplne zmraziť, čo potrvá niekoľko hodín (minimálne 4-5 hodín, ideálne cez noc). Musia byť naozaj pevné ako ľad.

Príprava jahodovej polevy:

  1. Kým tyčinky mrznú, pripravte si jahodovú polevu. Čerstvé alebo mrazené jahody (ak sú mrazené, nechajte ich trochu povoliť) dajte do hrnca spolu s kryštálovým cukrom.
  2. Pomocou tyčového mixéra rozmixujte jahody s cukrom na hladké pyré.
  3. K jahodovému pyré pridajte agar-agar prášok a metličkou dobre premiešajte.
  4. Hrniec postavte na sporák a zmes priveďte na miernom ohni za stáleho miešania do varu. Od bodu varu povarte za stáleho miešania ešte približne 2 minúty (riaďte sa aj návodom na obale agaru).
  5. Hotovú jahodovú polevu odstavte a nechajte ju úplne vychladnúť pri izbovej teplote. Mala by zostať tekutá, ale chladnutím začne mierne hustnúť a rôsolovatieť. Pred obaľovaním nesmie byť horúca ani príliš tuhá (ak by veľmi stuhla, môžete ju opatrne mierne prihriať).

Príprava čokoládovej polevy:

  1. Keď máte tyčinky takmer pripravené na obaľovanie (teda po vychladnutí jahodovej polevy), pripravte si čokoládovú polevu. Čokoládu nalámte na kúsky do misky vhodnej do vodného kúpeľa alebo mikrovlnky. Pridajte maslo alebo Ceru/kokosový tuk.
  2. Opatrne rozpustite nad parou alebo v mikrovlnke dohladka. Dobre premiešajte a nechajte mierne vychladnúť, aby nebola vriaca.

Dokončenie (obaľovanie a mrazenie):

  1. Pripravte si vysoké a úzke poháre – jeden na jahodovú polevu, druhý na čokoládovú. Prelejte do nich vychladnuté polevy. Pripravte si tiež mriežku alebo tácku s papierom na pečenie na odkladanie obalených tyčiniek.
  2. Úplne zmrazené tvarohové tyčinky vyberajte z mrazničky postupne, po niekoľkých kusoch.
  3. Každú zmrazenú tyčinku opatrne napichnite na špičku noža, vidličku alebo špajdľu (alebo ju držte za paličku, ak robíte nanuky) a rýchlo ju ponorte najprv do jahodovej polevy tak, aby bola celá pokrytá. Nechajte krátko odkvapkať. Jahodová poleva na zmrznutom povrchu rýchlo stuhne.
  4. Ihneď potom tyčinku ponorte do mierne vychladnutej čokoládovej polevy. Opäť nechajte odkvapkať prebytočnú čokoládu.
  5. Obalené tyčinky ukladajte na pripravenú mriežku alebo papier na pečenie a ihneď ich vráťte do mrazničky, aby polevy úplne stuhli. Takto postupujte so všetkými tyčinkami.
  6. Hotové Pribináčik tyčinky uchovávajte v mrazničke. Pred konzumáciou ich môžete nechať pár minút povoliť pri izbovej teplote.

Videorecept

Tipy

  1. Na tvarohový základ používam zásadne jemný tvaroh z vaničky (nie hrudkovitý) a pre istotu ho ešte spolu s maslom a cukrom preženiem tyčovým mixérom. Chcem dosiahnuť absolútne hladkú a krémovú konzistenciu bez jedinej hrudky, podobnú originálnemu Pribináčiku.
  2. Či už striekam tyčinky alebo plním formičky na nanuky, kľúčové je nechať ich v mrazničke naozaj dokonale zmrznúť. Ak by neboli úplne tvrdé, pri namáčaní do (aj keď vychladnutých) poliev by sa mohli začať topiť, ohýbať alebo rozpadať. Chce to trpezlivosť, ideálne cez noc.
  3. Jahodovú polevu s agarom po uvarení nechávam úplne vychladnúť, ale stále musí byť tekutá, aby sa do nej dali tyčinky namáčať. Agar začína tuhnúť až pri nižších teplotách. Ak by mi predsa len príliš stuhla, opatrne ju na pár sekúnd prihrejem, aby opäť zredla. To isté platí aj pre čokoládovú polevu – nesmie byť horúca, ale ani príliš hustá.
  4. Na namáčanie tyčiniek používam vysoké a úzke poháre, do ktorých prelejem polevy. Tyčinky sa tak dajú ľahšie celé ponoriť. Pracujem rýchlo, aby sa zmrznuté tyčinky nezačali topiť a aby polevy príliš netuhli. Po každej vrstve polevy ich hneď vraciam do mrazničky.

Tento recept na domáci Pribináčik na paličke (alebo tyčinky) je dôkazom, že domáce je jednoducho najlepšie. Je naozaj lepší ako kupovaný a zaručene si ho zamilujete.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Júlia Malá

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty