Search

Banánový karamelový dezert (ako Flan): Tento RECEPT len zo 4 surovín musíte skúsiť!

Banánový karamelový dezert
Banánový karamelový dezert

Obsah receptu

Hľadáte originálny a lahodný dezert, ktorý pripravíte len zo štyroch základných surovín? Potom je tento banánový karamelový dezert, pripomínajúci obľúbený flan, presne pre vás! Spája v sebe sladkú chuť zrelých banánov s bohatou arómou domáceho karamelu a jemnou krémovou textúrou, ktorá vznikne pečením vo vodnom kúpeli. Tento RECEPT je prekvapivo jednoduchý a výsledok je elegantný dezert, ktorý sa doslova rozplýva na jazyku. Určite ho musíte vyskúšať!

Aj keď názov pôvodného receptu spomínal “bábovky”, tento dezert má skôr konzistenciu jemného pečeného krému alebo flanu, keďže neobsahuje múku. Práve to ho robí ľahkým a neodolateľne hebkým. Karamel na dne formičiek sa po vyklopení premení na krásnu lesklú polevu. Ideálny dezert na prekvapenie hostí alebo len tak, pre radosť.

Základné Info

  • Čas prípravy: cca 15-20 minút
  • Čas pečenia: 45-50 minút
  • Čas chladenia: min. 2 hodiny
  • Počet porcií: 4-6 (podľa veľkosti formičiek)
  • Forma: Malé formičky na bábovky alebo zapékacie misky (ramekiny), objem cca 150-200 ml
  • Náročnosť: Jednoduchá ★★ (pozor na karamel)

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 100 g kryštálového cukru (na karamel)
  • 4 ks zrelých banánov
  • 4 ks vajec (veľkosť M alebo L)
  • 400 ml plnotučného mlieka

Na ozdobu (voliteľné):

  • Mandľové plátky (opražené)
  • Čerstvá mäta

Postup prípravy

Príprava karamelu a foriem:

  1. Pripravte si 4 až 6 malých formičiek (na bábovky, muffiny alebo keramické zapékacie misky – ramekiny).
  2. Na čistú, suchú panvicu so silnejším dnom rovnomerne nasypte kryštálový cukor. Na strednom ohni ho za občasného potrasenia panvicou (nemiešajte lyžicou, kým sa nezačne topiť!) pomaly zahrievajte.
  3. Keď sa cukor začne topiť a meniť farbu na zlatohnedú, môžete ho jemne premiešať vareškou, aby sa rovnomerne rozpustil. Sledujte farbu – karamel by mal byť krásne jantárový, nie príliš tmavý (zhorkol by). Trvá to približne 4-5 minút.
  4. Pozor: Horúci karamel je extrémne horúci! Pracujte opatrne. Hotový tekutý karamel ihneď rozdeľte na dno pripravených formičiek. Krúživým pohybom formičky sa snažte karamelom pokryť celé dno, prípadne aj trochu boky. Karamel rýchlo tuhne. Nechajte formičky s karamelom bokom.

Banánovo-čokoládový koláč
TIP na dnes
Rýchly banánovo-čokoládový koláč: Hotový za 5 minút a len z 3 ingrediencií

Príprava banánovej zmesi:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si hlbší pekáč, do ktorého sa zmestia všetky formičky.
  2. Banány ošúpte a nalámte na menšie kúsky. Dajte ich do vyššej nádoby alebo misy.
  3. K banánom pridajte vajcia a prilejte mlieko.
  4. Ponorným mixérom všetko spolu dôkladne rozmixujte na hladkú, tekutú zmes bez kúskov banánu.

Pečenie vo vodnom kúpeli:

  1. Pripravenú banánovú zmes opatrne nalejte do formičiek na stuhnutý karamel. Naplňte ich takmer po okraj.
  2. Každú formičku voľne prikryte kúskom alobalu (aby povrch dezertu príliš nezhnedol a nevytvorila sa koža).
  3. Formičky poukladajte do hlbokého pekáča. Opatrne nalejte do pekáča horúcu (vriacu) vodu tak, aby siahala približne do polovice výšky formičiek. Vytvoríte tak vodný kúpeľ.
  4. Pekáč s formičkami a vodným kúpeľom opatrne vložte do predhriatej rúry.
  5. Pečte 45–50 minút. Dezert je hotový, keď je zmes po okrajoch pevná a v strede sa pri jemnom potrasení ešte mierne trasie (podobne ako puding). Stuhne úplne až chladnutím.

Chladenie a podávanie:

  1. Opatrne vyberte pekáč z rúry. Formičky vyberte z vodného kúpeľa a odstráňte alobal. Nechajte ich úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
  2. Vychladnuté dezerty prikryte (napr. fóliou) a vložte do chladničky aspoň na 2 hodiny, ideálne dlhšie, aby poriadne stuhli a chute sa prepojili.
  3. Pred podávaním prejdite tenkým nožom po vnútornom okraji každej formičky, aby sa dezert uvoľnil. Prikryte formičku servírovacím tanierikom a rýchlym pohybom ju preklopte. Dezert by mal ľahko vykĺznuť a karamel vytvorí na vrchu lesklú polevu.
  4. Ak chcete, povrch dezertu ozdobte opraženými mandľovými plátkami alebo lístkom čerstvej mäty. Podávajte dobre vychladené.

Videorecept

Tipy

  1. Karamel: Kľúčom je nepripáliť karamel. Radšej ho odstavte z ohňa o sekundu skôr ako neskôr. Pri nalievaní do formičiek buďte naozaj opatrní. Ak karamel príliš rýchlo tuhne, môžete panvicu na pár sekúnd vrátiť na mierny oheň.
  2. Zrelosť banánov: Najlepšie sú dobre zrelé, sladké banány (môžu mať aj hnedé bodky). Dodajú dezertu najvýraznejšiu chuť a sladkosť.
  3. Vodný kúpeľ: Pečenie vo vodnom kúpeli je dôležité pre jemnú a krémovú textúru dezertu. Zabezpečuje rovnomerné a pomalé varenie. Dbajte na to, aby voda bola naozaj horúca už pri vkladaní do rúry.
  4. Vyklápanie: Ak by dezert nechcel z formičky von, skúste dno formičky na pár sekúnd ponoriť do teplej vody – karamel sa mierne rozpustí a malo by to pomôcť. Ja niekedy pred preklopením formičkou jemne potrasiem, aby som videl, či je dezert uvoľnený.

Raňajkové jablkové palacinky
TIP na dnes
Rýchle raňajkové jablkové palacinky: Hotové za 5 minút a iné už nerobím

Tento banánový karamelový dezert je dôkazom, že aj z minima surovín sa dá vykúzliť niečo výnimočné. Jeho jemná textúra a lahodná chuť banánov s karamelom si vás určite získajú. Vyskúšajte tento jednoduchý RECEPT!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od ricette arabe

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty