Search

Ako čokoládová saláma (ale krajšia): Neodolateľná nepečená torta s orechmi (Recept)

nepečená čokoládová torta s orechmi
Nepečená čokoládová torta s orechmi

Obsah receptu

Pripomína obľúbenú čokoládovú salámu, ale táto nepečená čokoládová torta s orechmi je oveľa krajšia, elegantnejšia a možno aj chutnejšia. Recept je neuveriteľne jednoduchý, úplne bez pečenia a výsledok je neodolateľne čokoládový, chrumkavý a vláčny zároveň.

Pokiaľ patríte k tým, ktorí si s rúrou veľmi nerozumejú, alebo len hľadáte rýchly a efektný dezert, ktorý nevyžaduje zložité postupy ani ingrediencie (žiadne vajcia, želatína či kondenzované mlieko v základe), máme pre vás úžasný recept. Táto nepečená čokoládová torta s orechmi je fantastická.

  • Čas prípravy: cca 30 minút (+ chladenie)
  • Čas chladenia: min. 1-2 hodiny (ideálne dlhšie)
  • Počet porcií: 1 torta (cca 8-10 porcií)
  • Forma: Tortový ráfik alebo menšia tortová/zapekacia forma (priemer cca 18-20 cm)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★
  • Bez pečenia: Áno
  • Bez vajec: Áno
  • Bez želatíny: Áno

Potrebujeme:

Základná hmota:

  • 400 g maslových sušienok (napr. Petit Beurre, Marína)
  • 5 polievkových lyžíc kvalitného nesladeného kakaa (preosiateho, cca 40-50 g)
  • 200 ml mlieka
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g) alebo 1 ČL vanilkového extraktu
  • 120 g masla
  • 100 g vlašských orechov (nahrubo nasekaných alebo podrvených)
  • Štipka soli (voliteľné)

Voliteľná čokoládová poleva:

  • 120 g čokolády (horkej alebo mliečnej)
  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja + 2 polievkové lyžice masla (alebo len 2-3 PL oleja/stuženého tuku Cera pre lesk)

Potrebujeme tiež:

  • Tortový ráfik (priemer 18-20 cm) položený na tanieri/podnose vyloženom papierom na pečenie ALEBO menšia tortová/zapekacia forma (ø 18-20 cm) vyložená potravinovou fóliou
  • Mixér alebo valček na cesto (na drvenie sušienok)
  • Potravinová fólia

Postup prípravy

Príprava základu:

  1. Pripravte si formu: Tortový ráfik položte na tanier alebo podnos vyložený papierom na pečenie. Ak používate klasickú formu, dôkladne ju vyložte potravinovou fóliou (aj boky), aby sa dala torta ľahko vybrať.
  2. Sušienky (400 g) nalámte a v mixéri alebo kuchynskom robote ich rozmixujte nahrubo – mali by zostať aj menšie kúsky, nielen úplný prach. Ak nemáte mixér, dajte sušienky do pevného vrecka a rozdrvte ich valčekom na cesto. Rozdrvené sušienky presypte do veľkej misy.
  3. Pridajte preosiate kakao (5 PL) a premiešajte.

Miešanie hmoty a tvarovanie:

  1. V menšom hrnci zohrejte mlieko (200 ml) s kryštálovým cukrom (100 g) a vanilkovým cukrom (alebo extraktom). Miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Mlieko nemusí vrieť, stačí, aby bolo horúce.
  2. Do horúceho mlieka pridajte na kocky nakrájané maslo (120 g) a miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Pridajte aj štipku soli, ak používate. Odstavte z ohňa a nechajte zmes asi 10 minút mierne vychladnúť.
  3. Mierne vychladnutú mliečno-maslovú zmes nalejte k zmesi sušienok a kakaa v mise. Pridajte polovicu (50 g) nahrubo nasekaných vlašských orechov.
  4. Pomocou varešky alebo rúk všetko dôkladne premiešajte a spracujte na jednotnú, hustú a mierne lepivú hmotu.
  5. Pripravenú hmotu rovnomerne natlačte na dno pripravenej formy alebo ráfika. Povrch uhlaďte lyžicou alebo stierkou.
  6. Vrch torty posypte zvyšnou polovicou (50 g) nasekaných vlašských orechov a zľahka ich pritlačte do povrchu.

Chladenie:

  1. Formu s pripravenou tortou vložte do chladničky a nechajte ju poriadne stuhnúť minimálne 1 až 2 hodiny, ideálne aj dlhšie (napr. 3-4 hodiny). Hmota musí byť úplne pevná.

Voliteľná poleva a servírovanie:

  1. Ak chcete použiť polevu: Kým torta tuhne, alebo tesne pred podávaním, pripravte si polevu. Čokoládu (120 g) nalámte na kúsky, pridajte olej a maslo (alebo len olej/Ceru) a opatrne rozpustite vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke dohladka. Nechajte mierne vychladnúť.
  2. Dobre stuhnutú tortu opatrne vyberte z formy alebo odstráňte ráfik (pomôžte si fóliou/papierom). Preložte ju na servírovací tanier.
  3. Ak používate polevu, rovnomerne ňou polejte vrch torty a nechajte ju stuhnúť (môžete dať opäť na chvíľu do chladničky).
  4. Hotovú tortu (s polevou alebo bez) krájajte ostrým nožom na rezy alebo trojuholníky a podávajte vychladenú.

Videorecept

Tipy

  1. Na základ používam klasické maslové sušienky, ale výborné sú aj kakaové. Nedrvím ich úplne na prach, nechávam aj malé kúsky pre lepšiu textúru, ktorá potom pripomína salámu.
  2. Čokoládová omáčka, ktorá všetko spája, je veľmi jednoduchá – len zohriate mlieko s cukrom, kakaom a maslom. Nechám ju trochu vychladnúť, aby nerozpustila sušienky príliš rýchlo. Zmiešam ju so sušienkami a časťou nasekaných orechov.
  3. Hmotu natlačím do formy vyloženej fóliou (alebo použijem tortový ráfik na tanieri) a vrch posypem zvyšnými orechmi. Dôležité je hmotu poriadne utlačiť a potom nechať dobre stuhnúť v chlade aspoň hodinu-dve.
  4. Poleva je voliteľná, ale dodá torte ešte luxusnejší vzhľad a chuť. Rozpustená čokoláda s trochou oleja a masla je krásne lesklá. Nalejem ju na stuhnutú tortu a opäť nechám stuhnúť. Krájam až potom. Je to skvelý a veľmi jednoduchý nepečený dezert.

Pripomína čokoládovú salámu, ale je krajšia a možno aj chutnejšia. Táto neodolateľná nepečená čokoládová torta s orechmi je jednoduchý recept na skvelú maškrtu bez pečenia.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Gesund und schnell

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty