Pripomína obľúbenú čokoládovú salámu, ale táto nepečená čokoládová torta s orechmi je oveľa krajšia, elegantnejšia a možno aj chutnejšia. Recept je neuveriteľne jednoduchý, úplne bez pečenia a výsledok je neodolateľne čokoládový, chrumkavý a vláčny zároveň.
Pokiaľ patríte k tým, ktorí si s rúrou veľmi nerozumejú, alebo len hľadáte rýchly a efektný dezert, ktorý nevyžaduje zložité postupy ani ingrediencie (žiadne vajcia, želatína či kondenzované mlieko v základe), máme pre vás úžasný recept. Táto nepečená čokoládová torta s orechmi je fantastická.
- Čas prípravy: cca 30 minút (+ chladenie)
- Čas chladenia: min. 1-2 hodiny (ideálne dlhšie)
- Počet porcií: 1 torta (cca 8-10 porcií)
- Forma: Tortový ráfik alebo menšia tortová/zapekacia forma (priemer cca 18-20 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
- Bez pečenia: Áno
- Bez vajec: Áno
- Bez želatíny: Áno
Potrebujeme:
Základná hmota:
- 400 g maslových sušienok (napr. Petit Beurre, Marína)
- 5 polievkových lyžíc kvalitného nesladeného kakaa (preosiateho, cca 40-50 g)
- 200 ml mlieka
- 100 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g) alebo 1 ČL vanilkového extraktu
- 120 g masla
- 100 g vlašských orechov (nahrubo nasekaných alebo podrvených)
- Štipka soli (voliteľné)
Voliteľná čokoládová poleva:
- 120 g čokolády (horkej alebo mliečnej)
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja + 2 polievkové lyžice masla (alebo len 2-3 PL oleja/stuženého tuku Cera pre lesk)
Potrebujeme tiež:
- Tortový ráfik (priemer 18-20 cm) položený na tanieri/podnose vyloženom papierom na pečenie ALEBO menšia tortová/zapekacia forma (ø 18-20 cm) vyložená potravinovou fóliou
- Mixér alebo valček na cesto (na drvenie sušienok)
- Potravinová fólia

Postup prípravy
Príprava základu:
- Pripravte si formu: Tortový ráfik položte na tanier alebo podnos vyložený papierom na pečenie. Ak používate klasickú formu, dôkladne ju vyložte potravinovou fóliou (aj boky), aby sa dala torta ľahko vybrať.
- Sušienky (400 g) nalámte a v mixéri alebo kuchynskom robote ich rozmixujte nahrubo – mali by zostať aj menšie kúsky, nielen úplný prach. Ak nemáte mixér, dajte sušienky do pevného vrecka a rozdrvte ich valčekom na cesto. Rozdrvené sušienky presypte do veľkej misy.
- Pridajte preosiate kakao (5 PL) a premiešajte.
Miešanie hmoty a tvarovanie:
- V menšom hrnci zohrejte mlieko (200 ml) s kryštálovým cukrom (100 g) a vanilkovým cukrom (alebo extraktom). Miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Mlieko nemusí vrieť, stačí, aby bolo horúce.
- Do horúceho mlieka pridajte na kocky nakrájané maslo (120 g) a miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Pridajte aj štipku soli, ak používate. Odstavte z ohňa a nechajte zmes asi 10 minút mierne vychladnúť.
- Mierne vychladnutú mliečno-maslovú zmes nalejte k zmesi sušienok a kakaa v mise. Pridajte polovicu (50 g) nahrubo nasekaných vlašských orechov.
- Pomocou varešky alebo rúk všetko dôkladne premiešajte a spracujte na jednotnú, hustú a mierne lepivú hmotu.
- Pripravenú hmotu rovnomerne natlačte na dno pripravenej formy alebo ráfika. Povrch uhlaďte lyžicou alebo stierkou.
- Vrch torty posypte zvyšnou polovicou (50 g) nasekaných vlašských orechov a zľahka ich pritlačte do povrchu.
Chladenie:
- Formu s pripravenou tortou vložte do chladničky a nechajte ju poriadne stuhnúť minimálne 1 až 2 hodiny, ideálne aj dlhšie (napr. 3-4 hodiny). Hmota musí byť úplne pevná.
Voliteľná poleva a servírovanie:
- Ak chcete použiť polevu: Kým torta tuhne, alebo tesne pred podávaním, pripravte si polevu. Čokoládu (120 g) nalámte na kúsky, pridajte olej a maslo (alebo len olej/Ceru) a opatrne rozpustite vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke dohladka. Nechajte mierne vychladnúť.
- Dobre stuhnutú tortu opatrne vyberte z formy alebo odstráňte ráfik (pomôžte si fóliou/papierom). Preložte ju na servírovací tanier.
- Ak používate polevu, rovnomerne ňou polejte vrch torty a nechajte ju stuhnúť (môžete dať opäť na chvíľu do chladničky).
- Hotovú tortu (s polevou alebo bez) krájajte ostrým nožom na rezy alebo trojuholníky a podávajte vychladenú.
Videorecept
Tipy
- Na základ používam klasické maslové sušienky, ale výborné sú aj kakaové. Nedrvím ich úplne na prach, nechávam aj malé kúsky pre lepšiu textúru, ktorá potom pripomína salámu.
- Čokoládová omáčka, ktorá všetko spája, je veľmi jednoduchá – len zohriate mlieko s cukrom, kakaom a maslom. Nechám ju trochu vychladnúť, aby nerozpustila sušienky príliš rýchlo. Zmiešam ju so sušienkami a časťou nasekaných orechov.
- Hmotu natlačím do formy vyloženej fóliou (alebo použijem tortový ráfik na tanieri) a vrch posypem zvyšnými orechmi. Dôležité je hmotu poriadne utlačiť a potom nechať dobre stuhnúť v chlade aspoň hodinu-dve.
- Poleva je voliteľná, ale dodá torte ešte luxusnejší vzhľad a chuť. Rozpustená čokoláda s trochou oleja a masla je krásne lesklá. Nalejem ju na stuhnutú tortu a opäť nechám stuhnúť. Krájam až potom. Je to skvelý a veľmi jednoduchý nepečený dezert.
Pripomína čokoládovú salámu, ale je krajšia a možno aj chutnejšia. Táto neodolateľná nepečená čokoládová torta s orechmi je jednoduchý recept na skvelú maškrtu bez pečenia.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Gesund und schnell