Strúhaný jablkový koláč s pudingom a škoricou: Rýchly a jednoduchý!

Strúhaný jablkový koláč
Strúhaný jablkový koláč

Obsah receptu

Už ste niekedy vyskúšali strúhaný jablkový koláč? Ak nie, máte čo doháňať! A tento náš recept vás zaručene dostane. Pripravte sa na chuťový zážitok, ktorý bude stáť za to.

Máme pre vás niečo, čo vás zaručene dostane na kolená. Predstavte si: šťavnaté jablká, krémový puding a vôňa škorice… áno, hovoríme o strúhanom jablkovom koláči! A to najlepšie? Je rýchly a jednoduchý na prípravu. Takže, kto sa pustí do pečenia? Tento fantastický recept na vynikajúci pudingový jablkový koláč máme z youtube kanála LiViera Desserts.

Ingrediencie

  • Cesto:
    • 470 g hladkej múky
    • ½ lyžičky soli
    • 2 lyžičky prášku do pečiva
    • 90 g práškového cukru
    • 30 g vanilkového cukru
    • 1 celé vajce + 1 žĺtok
    • 270 g masla
    • Pekáč 25 x 38 cm
  • Jablková náplň:
    • 1300 g nastrúhaných jabĺk
    • 5 lyžíc cukru
    • 1 ½ čajovej lyžičky škorice
    • 100 ml vody
  • Pudingová náplň:
    • 4 celé vajcia
    • 110 g cukru
    • 1 čajová lyžička vanilkovej pasty (alebo 30 g vanilkového cukru)
    • 70 g kukuričného škrobu (alebo vanilkového pudingu)
    • 870 ml mlieka
    • 110 g masla

Postup prípravy

  1. V hlbokej miske zmiešajte preosiatu múku, soľ, prášok do pečiva, cukor a vanilkový cukor.
  2. Do suchej zmesi pridajte vajce, žĺtok a zmäknuté maslo. Zmes najlepšie ručne vymiesite do hladkého cesta.
  3. Cesto rozdelte na dve menšie a jednu väčšiu časť, vlozte do misky, prekryte a odložte do mrazničky.
  4. Očistené jablká na hrubo postrúhame.
  5. V hrnci zmiešajte nastrúhané ošúpané jablká s cukrom, škoricou a trochou vody. Varíme, až kým jablká nie sú mäkké a šťavnaté. Asi 5 minút. Prebytočnú vodu z jabĺk zcedíme a necháme vychladiť na izbovú teplotu.
  6. Pripravte pudingovú náplň: Do misky pridajte vajcia s cukrom a pomocou mixéra ich dôkladne vyšľaháme do bledej peny.
  7. Následne vmiešame vanilkový extrakt a dôkladne premiešame. Postupne pridáme škrob a s pomocou metličky všetko spojíme.
  8. Z celkového množstva mlieka odmeriame asi 200 ml a vmiešame do zmesi. Ostatné mlieko dáme do hrnca a postupne ho ohrievame.
  9. Pripravenú pudingovú zmes precedíme a pomaly prilievame do ohriateho mlieka.
  10. Varíme, až kým zmes nedosiahne konzistenciu hustej pudingovej kaše. Zložíme z ohňa.
  11. Do ešte horúcej pudingovej zmesi pridáme maslo a miešame, až kým sa úplne nerozpustí.
  12. Pekáč o veľkosti 25×38 cm namastíme maslom a posypeme múkou.
  13. Cesto vyberte z mrazničky a dve menšie časti cesta rovnomerne nastrúhajte na plech. Na cesto pridajte jablkovú náplň a jemne zarovnáme.
  14. Pudingovú plnku pridajte ešte takú horúcu. Na vrch nastrúhajte zvyšok cesta.
  15. Rúru zohrejte na 180 °C a pečieme 45 minút. Koláč položte na strednú priečku v rúre.
  16. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu a potom vložíme do chladničky stuhnúť.
  17. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
  18. Dobrú chuť!

Tipy a triky

  • Ak chcete dosiahnuť hlbšiu chuť, vyskúšajte použiť tmavý kryštálový cukor.
  • Pre extra korenistú chuť pridajte do jablkovej náplne štipku mletých klinčekov.
  • Koláč je ideálny na podávanie s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.

Strúhaný jablkový koláč – Video recept

Strúhaný jablkový koláč s pudingom a škoricou je nepochybne jedným z najlepších koláčov, ktoré môžete vyskúšať. Je bohatý, plný chutí a dokonalý pre akúkoľvek príležitosť. S týmto receptom získate obdiv všetkých vašich hostí!

Súvisiace články

Jednoduchý a rýchly jablkový koláčik: Každé sústo je skutočným pôžitkom!

Hrnčekový jablkový koláč bez roboty: Všetko stačí len zamiešať vareškou a dať piecť!

Krémový jablkový koláč s pudingom a šľahačkou: Tento koláč budete chcieť piecť každý deň!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty