Už ste niekedy vyskúšali strúhaný jablkový koláč? Ak nie, máte čo doháňať! A tento náš recept vás zaručene dostane. Pripravte sa na chuťový zážitok, ktorý bude stáť za to.
Máme pre vás niečo, čo vás zaručene dostane na kolená. Predstavte si: šťavnaté jablká, krémový puding a vôňa škorice… áno, hovoríme o strúhanom jablkovom koláči! A to najlepšie? Je rýchly a jednoduchý na prípravu. Takže, kto sa pustí do pečenia? Tento fantastický recept na vynikajúci pudingový jablkový koláč máme z youtube kanála LiViera Desserts.
Ingrediencie
- Cesto:
- 470 g hladkej múky
- ½ lyžičky soli
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 90 g práškového cukru
- 30 g vanilkového cukru
- 1 celé vajce + 1 žĺtok
- 270 g masla
- Pekáč 25 x 38 cm
- Jablková náplň:
- 1300 g nastrúhaných jabĺk
- 5 lyžíc cukru
- 1 ½ čajovej lyžičky škorice
- 100 ml vody
- Pudingová náplň:
- 4 celé vajcia
- 110 g cukru
- 1 čajová lyžička vanilkovej pasty (alebo 30 g vanilkového cukru)
- 70 g kukuričného škrobu (alebo vanilkového pudingu)
- 870 ml mlieka
- 110 g masla
Postup prípravy
- V hlbokej miske zmiešajte preosiatu múku, soľ, prášok do pečiva, cukor a vanilkový cukor.
- Do suchej zmesi pridajte vajce, žĺtok a zmäknuté maslo. Zmes najlepšie ručne vymiesite do hladkého cesta.
- Cesto rozdelte na dve menšie a jednu väčšiu časť, vlozte do misky, prekryte a odložte do mrazničky.
- Očistené jablká na hrubo postrúhame.
- V hrnci zmiešajte nastrúhané ošúpané jablká s cukrom, škoricou a trochou vody. Varíme, až kým jablká nie sú mäkké a šťavnaté. Asi 5 minút. Prebytočnú vodu z jabĺk zcedíme a necháme vychladiť na izbovú teplotu.
- Pripravte pudingovú náplň: Do misky pridajte vajcia s cukrom a pomocou mixéra ich dôkladne vyšľaháme do bledej peny.
- Následne vmiešame vanilkový extrakt a dôkladne premiešame. Postupne pridáme škrob a s pomocou metličky všetko spojíme.
- Z celkového množstva mlieka odmeriame asi 200 ml a vmiešame do zmesi. Ostatné mlieko dáme do hrnca a postupne ho ohrievame.
- Pripravenú pudingovú zmes precedíme a pomaly prilievame do ohriateho mlieka.
- Varíme, až kým zmes nedosiahne konzistenciu hustej pudingovej kaše. Zložíme z ohňa.
- Do ešte horúcej pudingovej zmesi pridáme maslo a miešame, až kým sa úplne nerozpustí.
- Pekáč o veľkosti 25×38 cm namastíme maslom a posypeme múkou.
- Cesto vyberte z mrazničky a dve menšie časti cesta rovnomerne nastrúhajte na plech. Na cesto pridajte jablkovú náplň a jemne zarovnáme.
- Pudingovú plnku pridajte ešte takú horúcu. Na vrch nastrúhajte zvyšok cesta.
- Rúru zohrejte na 180 °C a pečieme 45 minút. Koláč položte na strednú priečku v rúre.
- Necháme vychladnúť na izbovú teplotu a potom vložíme do chladničky stuhnúť.
- Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
- Dobrú chuť!
Tipy a triky
- Ak chcete dosiahnuť hlbšiu chuť, vyskúšajte použiť tmavý kryštálový cukor.
- Pre extra korenistú chuť pridajte do jablkovej náplne štipku mletých klinčekov.
- Koláč je ideálny na podávanie s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.
Strúhaný jablkový koláč – Video recept
Strúhaný jablkový koláč s pudingom a škoricou je nepochybne jedným z najlepších koláčov, ktoré môžete vyskúšať. Je bohatý, plný chutí a dokonalý pre akúkoľvek príležitosť. S týmto receptom získate obdiv všetkých vašich hostí!
Súvisiace články
Jednoduchý a rýchly jablkový koláčik: Každé sústo je skutočným pôžitkom!
Hrnčekový jablkový koláč bez roboty: Všetko stačí len zamiešať vareškou a dať piecť!
Krémový jablkový koláč s pudingom a šľahačkou: Tento koláč budete chcieť piecť každý deň!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts