Stratené majstrovské dielo: Recept na tento úžasný orechový koláč som našla v starej kuchárskej knihe

orechový koláč
orechový koláč

Obsah receptu

Prebádajúc starú kuchársku knihu, narazila som na recept, ktorý vám nesmie uniknúť – originálny recept na orechový koláč. Tento koláč, starý možno stovky rokov, bol kedysi klenotom rodinných osláv.

Tento orechový koláč nie je len obyčajným koláčom. Je to svedok histórie, zachovaný v starom nemeckom písme, ktorý som pre vás dešifrovala. Ponorte sa so mnou do jeho bohatej chuti a urobte z neho novú tradíciu vo vašej rodine.

Recept na úžasný orechový koláč

Ingrediencie:

  1. Bielkový sneh:
    • 5 bielkov
    • Štipka soli
  2. Cesto:
    • 200 g masla (izbovej teploty)
    • 100 g cukru
    • 5 žĺtkov
    • 100 ml mlieka
    • 300 g polohrubej múky
    • 16 g prášku do pečiva
    • 2 lyžice kakaa (pre druhú polovicu cesta)
  3. Oriešková plnka:
    • 200 g čokolády
    • 200 g masla
    • 100 ml mlieka
    • 100 g nasekaných lieskových orechov (1 šálka)
    • 50 g nasekaných mandlí (1/2 šálky)
    • 140 g cukru (3/4 šálky)
    • 50 g nasekaných lieskových orechov na posypanie (1/2 šálky)

Postup Prípravy:

  1. Príprava bielkového snehu:
    • Začnite s piatimi bielkami. Uistite sa, že sú pri izbovej teplote, čo im umožní lepšie vyšľahať.
    • Do veľkej misy pridajte bielka a začnite ich šľahať na strednej rýchlosti.
    • Keď začnú peniť, pridajte štipku soli. Toto pomôže spevniť sneh.
    • Šľahajte bielka, až kým nebudú tvoriť pevné špičky. Dávajte pozor, aby ste ich neprešľahali.
  2. Základ cesta:
    • V inej mise zmiešajte 200 g masla izbovej teploty s 100 g cukru. Šľahajte ich spolu, kým zmes nezľahne a nebude svetlá.
    • Postupne pridávajte žĺtka, po jednom, za stáleho šľahania, aby sa úplne spojili s maslovou zmesou.
    • Striedavo pridávajte mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva, pričom stále miešajte, aby ste zabezpečili rovnomerné zmiešanie.
    • Nakoniec jemne vmiešajte pripravený bielkový sneh, aby ste zachovali vzdušnosť cesta.
  3. Pečenie korpusov:
    • Rozdeľte cesto na dve rovnaké časti. Jednu polovicu nechajte tak, ako je.
    • Do druhej polovice vmiešajte dve lyžice kakaa, aby ste vytvorili čokoládové cesto.
    • Každú polovicu cesta vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie s rozmermi 34×22 cm. Cesto rovnomerne rozotrite.
    • Pečte každý korpus samostatne pri teplote 180°C približne 10 minút, alebo kým nebude pekne zlatistý.
  4. Príprava orieškovej plnky:
    • V hrnci na miernom ohni roztopte 200 g čokolády spolu s 200 g masla a 100 ml mlieka. Miešajte, kým nevznikne hladká zmes.
    • Pridajte nasekané lieskové orechy, mandle a cukor. Stále miešajte, až kým zmes nezhustne.
    • Hotovú plnku nechajte vychladnúť, aby sa trochu stuhla, ale bola stále roztierateľná.
  5. Zostavenie koláča:
    • Na vychladnutý kakaový korpus nanesieme polovicu orieškovej plnky.
    • Jemne položíme svetlý korpus na vrch a zľahka ho pritlačíme, aby sa splynul s plnkou.
    • Rozotrite zostávajúcu plnku na vrch svetlého korpusu.
    • Posypte vrch koláča zvyšnými nasekanými lieskovými orechmi pre pridanú textúru a chuť.
    • Nechajte koláč úplne vychladnúť, najlepšie počas niekoľkých hodín v chladničke, aby sa chute prepojili a koláč sa dal ľahšie krájať.

Podávajte tento bohatý orieškový koláč ako lahodný dezert, ideálny k čaju alebo káve. Dobrú chuť!

Video recept

Obnova Tradície v Orechovej Podobe

Tento orechový koláč nie je len dezert, je to kúsok histórie zachytený v chutnej podobe. Jeho príprava a chuť vás prenesú do iného času a možno vám pripomenú zabudnuté rodinné tradície. Dajte tomuto receptu šancu oživiť spomienky a vytvoriť nové.

Súvisiace články

Recept na výborný kokosový koláč z babských čias – priamo z roku 1875!

Krémový jablkový koláč s tvarohom vyrobený z 1 kg jabĺk: Jednoduchý, rýchly a chutný!

Nový recept na magický makový koláč, nalejte jednu zmes a získajte až 5 vrstiev!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty