Objavte tajomstvo Sacherovej torty, rakúskeho kulinárskeho skvostu, ktorý v roku 1860 dosiahol svetovú slávu. Sacherova torta nie je len o dokonalom spojení čokolády, marhuľového džemu a jemného korpusu. Je to o histórii, tradícii a remeselnej zručnosti, ktorá dáva tejto torte jej nezameniteľný charakter. Ponorte sa do pútavého príbehu tejto legendárnej torty a objavte, ako sa z jednoduchých ingrediencií rodí umelecké dielo, ktoré oslavuje to najlepšie z rakúskeho pečenia.
Čo robí Sacherovu tortu takou nezabudnuteľnou? Je to jej jemný čokoládový korpus, prepojený sladkou a kyslastou chuťou marhuľového džemu a zavŕšený bohatou čokoládovou polevou. Táto torta je nielen lahôdkou pre chuťové bunky, ale aj oku lahodiacim dielom.
Sacherova torta
Ingrediencie
- Čokoláda: 200 g
- Maslo: 150 g (asi 2/3 šálky)
- Vajcia: 4 ks
- Cukor: 120 g (asi 1/2 šálky)
- Hladká múka: 120 g (asi 1 šálka)
- Škorica: 1 čajová lyžička
- Kakao: 20 g (asi 1/4 šálky)
- Vlašské orechy (mleté): 80 g (asi 2/3 šálky)
- Sóda bikarbóna: 2 čajové lyžičky
- Marhuľový džem: 200 g (tesne pod 2/3 šálky)
- Smotana (30 % tuku): 100 ml (asi 1/3 šálky + 1 polievková lyžica)
Postup prípravy
- Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu a maslo a nechajte ich mierne vychladnúť.
- Vajcia vyšľahajte s cukrom do biela. Postupne do zmesi vmiešajte roztopenú čokoládu.
- V inej miske zmiešajte múku, škoricu, kakao, mleté vlašské orechy a sódu bikarbónu. Túto suchú zmes postupne vmiešajte do vajíčkovej zmesi.
- Pripravené cesto vylejte na plech s rozmermi 20 cm x 30 cm. Pečte v rúre predhriatej na 180°C po dobu 25 minút.
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť. Potom ho rozkrojte na dve rovnaké časti. Obe polovice koláča potrite marhuľovým džemom a spojte ich.
- Vo vodnom kúpeli rozpustite zvyšnú čokoládu s 100 ml smotany a hotovou polevou prelejte vrch koláča.
Prajem vám príjemnú prípravu a skvelú chuť!
Video recept
Sacherova torta nie je len dezert, je to kulinársky zážitok, ktorý spája históriu, tradíciu a remeselnú zručnosť. Je to symbol rakúskej kultúry, ktorý pretrval skúšku času a naďalej si zachováva svoje miesto ako jedna z najlepších tort na svete.
Súvisiace články
Tento úžasný recept na čokoládový koláč som našla v starých novinách z 50. rokov minulého storočia!
Fantastický čokoládový koláč bez múky: Nedá sa mu odolať!
Mega šťavnatý a rýchly čokoládový koláč: U nás vždy uspeje!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Jednoduché recepty