Toto je recept na tie absolútne najlepšie krémové trojuholníčky z lístkového cesta, aké ste kedy ochutnali. Tento jednoduchý dezert je skutočný HIT a zaručene patrí medzi TOP recepty na rýchlu a efektnú maškrtu. Krehké lístkové cesto a lahodný, jemne ovocný krém zo smotanového syra a šľahačky si jednoducho zamilujete.
Ak hľadáte recept na jednoduchý dezert, ktorý zvládnu aj úplní začiatočníci, pripravte si tieto krémové trojuholníčky. Ich príprava je rýchla (aktívny čas) a výsledok vyzerá aj chutí fantasticky. Sú ideálne ku káve, na detskú oslavu alebo ako sladké pohostenie pre návštevu.
- Čas prípravy: cca 25 minút (+ chladenie)
- Čas pečenia: cca 20 minút
- Počet porcií: cca 16-18 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Potrebné suroviny:
- 2 balenia rozvaľkaného lístkového cesta (spolu cca 500-550 g, chladeného)
- cca 50 ml mlieka (na potretie)
Krémová plnka:
- 200 ml smotany na šľahanie (min. 33% tuku, dobre vychladená)
- 20 g práškového cukru (preosiateho, cca 1-2 PL, alebo podľa chuti)
- 200 g čerstvého smotanového syra (typ Philadelphia, Lučina), izbovej teploty
- 15 g (cca 1 PL) marhuľového džemu (alebo mandarínkového/pomarančového, ideálne hladkého)
- Voliteľné: 1 ČL vanilkového extraktu alebo 1 balíček vanilkového cukru (8g)
Na dokončenie:
- Práškový cukor (na posypanie)
Potrebujeme tiež:
- Plech(y) na pečenie
- Papier na pečenie
- Radielko alebo nôž
- Štetec (mašlovačka)
- Cukrárske vrecko s hladkou alebo ozdobnou špičkou (voliteľné, na plnenie)
Postup prípravy
Príprava a pečenie trojuholníčkov:
- Rúru predhrejte na 190-200 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si plech(y) a vysteľte ich papierom na pečenie.
- Chladené pláty lístkového cesta rozviňte na pracovnej doske. Každý plát cesta nakrájajte radielkom alebo nožom na 8 alebo 9 rovnakých štvorcov (spolu získate 16 alebo 18 štvorcov).
- Pripravte si do malej misky mlieko na potieranie.
- Povrch každého štvorca zľahka potrite mliekom (okraje nechajte nepotreté).
- Štvorec prehnite diagonálne napoly, aby ste vytvorili trojuholník. Okraje môžete veľmi jemne pritlačiť k sebe (alebo ich nechajte voľné, pri pečení sa čiastočne spoja).
- Povrch každého vytvoreného trojuholníka opäť zľahka potrite mliekom.
- Pripravené trojuholníky ukladajte s malými medzerami na plech(y) vyložený papierom na pečenie.
- Vložte plech(y) do predhriatej rúry a pečte pri 190-200 °C približne 15 až 20 minút. Trojuholníčky by mali byť krásne zlatohnedé a nafúknuté.
- Upečené trojuholníčky vyberte z rúry a nechajte ich na mriežke úplne vychladnúť.

Príprava krému:
- Kým trojuholníčky chladnú, pripravte si krém. V čistej a suchej mise vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie (200 ml) spolu s preosiatym práškovým cukrom (20 g) a prípadne vanilkovým cukrom/extraktom dotuha.
- V inej miske krátko premiešajte smotanový syr izbovej teploty (200 g) s marhuľovým džemom (1 PL), aby sa spojili.
- Tuhú vyšľahanú šľahačku potom opatrne (na 2-3 krát) pomocou stierky zľahka vmiešajte (zabalte) do syrovo-džemovej zmesi. Vznikne vám ľahký a nadýchaný krém.
Plnenie a dokončenie:
- Pripravte si cukrárske vrecko s ozdobnou alebo hladkou špičkou a naplňte ho pripraveným krémom (alebo použite malú lyžičku).
- Úplne vychladnuté upečené trojuholníčky opatrne ostrým nožom v strede (na najhrubšej strane) narežte tak, aby ste vytvorili kapsičku (neprekrojte ich úplne!).
- Pomocou cukrárskeho vrecka alebo lyžičky naplňte každú kapsičku pripraveným krémom.
- Naplnené trojuholníčky poukladajte na servírovací tanier alebo podnos a pred podávaním ich bohato posypte cez sitko preosiatym práškovým cukrom.
- Najlepšie chutia čerstvé, ale môžete ich skladovať v chladničke v uzatvorenej nádobe.
Videorecept
Tipy
- Na tento recept používam kupované chladené lístkové cesto – je to najrýchlejšie a najjednoduchšie. Rozvaľkané cesto len nakrájam na štvorce. Počet štvorcov si prispôsobte veľkosti plátu cesta (zvyčajne 8-9 z jedného plátu).
- Štvorce pred preložením aj po preložení na trojuholník potieram len trochou mlieka. Vďaka tomu budú mať po upečení peknú farbu a lesk. Pečiem ich pri vyššej teplote (190-200°C), aby sa cesto pekne “lístkovalo” a nafúklo.
- Krém je veľmi jednoduchý – základ tvorí smotanový syr (typ Philadelphia alebo Lučina) izbovej teploty zmiešaný s trochou hladkého džemu (marhuľový, mandarínkový alebo pomarančový sú fajn). Do tejto zmesi potom už len opatrne vmiešam dotuha vyšľahanú šľahačku s cukrom a vanilkou. Je ľahký a svieži.
- Kľúčové je plniť až úplne vychladnuté upečené trojuholníčky, inak by sa krém roztopil. Opatrne ich narežem a pomocou cukrárskeho vrecka naplním krémom. Pred podávaním ich už len bohato posypem práškovým cukrom. Sú naozaj rýchle a efektné.

Toto je TOP recept na tie najlepšie krémové trojuholníčky z lístkového cesta. Skutočný HIT, ktorý si zamilujete pre jeho jednoduchosť, rýchlosť a lahodnú chuť.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Appetizing.tv-Baking Recipes