Pripravte sa na dezert, ktorý je stelesnením luxusu a dokonalej krémovej chuti. Tieto čokoládové rezy s mascarpone sú presne ten typ koláča, ktorý vám pri prvom ochutnaní vyčarí úsmev na tvári a budete sa cítiť ako v tej najlepšej cukrárni. Základom je neuveriteľne vláčny a sýto čokoládový korpus, ktorý je doplnený o tú najjemnejšiu a najnadýchanejšiu plnku z mascarpone a šľahačky. Celé dielo korunuje lesklá čokoládová poleva, ktorá sa priam rozplýva na jazyku. Je to dezert ako stvorený na oslavy, sviatky a všetky výnimočné príležitosti, kedy chcete zažiariť niečím naozaj špeciálnym.
Hoci tieto rezy vyzerajú ako dielo profesionála, ich príprava je s naším podrobným receptom prekvapivo zvládnuteľná. Kľúčom k úspechu je správny postup pri príprave krému, ktorý vám detailne ukážeme, aby ste sa vyhli riziku zrazenia a dosiahli dokonalú, nadýchanú konzistenciu. Doprajte si tento kúsok čokoládového neba a presvedčte sa, že ten najlepší dezert si môžete upiecť aj doma.
Základné informácie
- Čas prípravy: 30 minút
- Čas pečenia: 40-45 minút
- Čas chladenia: minimálne 3 hodiny
- Počet porcií/kusov: 1 plech (cca 25×35 cm, 20 rezov)
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na čokoládový korpus:
- Do kakaovej zmesi:
- 188 ml rastlinného oleja
- 188 g kryštálového cukru
- 125 ml vody
- 3 PL kakaa
- Do cesta:
- 5 ks vajec
- 125 g kryštálového cukru
- 375 g hladkej múky
- 1 ČL jedlej sódy
Mascarpone krém:
- 500 g mascarpone (dobre vychladeného)
- 400 ml smotany na šľahanie (min. 33%, dobre vychladenej)
- 4 PL práškového cukru (preosiateho)
- 20 g stužovača šľahačky (2 balíčky)
Na čokoládovú polevu (ganache):
- 100 ml smotany na šľahanie (min. 30%)
- 100 g horkej čokolády (min. 50%)
- 50 g mliečnej čokolády
Postup prípravy
Príprava vláčneho korpusu:
- Rúru si predhrejeme na 180 °C (horný a dolný ohrev). Hlbší plech (s rozmermi približne 25×35 cm) vystelieme papierom na pečenie.
- Najprv si pripravíme kakaovú zmes. V menšom hrnci zmiešame olej, 188 g kryštálového cukru, vodu a kakao. Na miernom ohni za stáleho miešania zohrievame, kým sa cukor a kakao úplne nerozpustia a nevznikne hladká zmes. Nevaríme, len zohrievame. Odstavíme a necháme vychladnúť.
- Vo veľkej mise vyšľaháme celých 5 vajec so 125 g kryštálového cukru do svetlej, hustej a nadýchanej peny. Šľaháme aspoň 5-7 minút.
- Do vaječnej peny pomaly a za stáleho šľahania na nízkych otáčkach prilievame vychladnutú kakaovú zmes.
- V samostatnej miske zmiešame preosiatu hladkú múku s jedlou sódou. Sypkú zmes potom po častiach a jemne vmiešame stierkou do tekutej zmesi, kým sa suroviny nespoja.
- Hotové cesto vylejeme na pripravený plech, rovnomerne rozotrieme a pečieme vo vyhriatej rúre 40–45 minút. Otestujeme špajdľou – po zapichnutí do stredu musí zostať suchá.
- Upečený korpus necháme na plechu úplne vychladnúť. Potom ho opatrne vyberieme a dlhým nožom ho pozdĺžne prekrojíme na dva rovnaké pláty. Spodný plát vrátime späť na plech vystlaný čistým papierom na pečenie.
Príprava krému (kľúčový krok):
- Kľúčový krok proti zrazeniu: V jednej mise krátko a jemne prešľaháme studené mascarpone s preosiatym práškovým cukrom, len aby sa spojili a zjemnili.
- V druhej, dobre vychladenej mise vyšľaháme studenú smotanu na šľahanie spolu so stužovačom na tuhú a pevnú šľahačku.
- Hotovú šľahačku potom po častiach (napríklad na trikrát) a veľmi opatrne stierkou vmiešame do mascarpone krému, kým nevznikne jeden hladký, nadýchaný a stabilný krém.
Kompletizácia a poleva:
- Celý pripravený krém natrieme v rovnomernej vrstve na spodný plát korpusu, ktorý máme na plechu.
- Opatrne na krém položíme druhý plát korpusu a zľahka ho pritlačíme. Takto pripravený koláč vložíme do chladničky, kým si pripravíme polevu.
- Na polevu si v malom hrnci zohrejeme 100 ml smotany tesne pod bod varu (nesmie vrieť). Odstavíme z tepla, nasypeme do nej nalámanú horkú a mliečnu čokoládu a necháme minútu postáť.
- Potom metličkou vymiešame dohladka, kým nevznikne krásne lesklá a hladká poleva (ganache).
- Polevu nalejeme na vrch koláča a rovnomerne ju rozotrieme po celej ploche.
- Koláč vrátime do chladničky a necháme ho tuhnúť aspoň 3 hodiny, ideálne však cez noc, aby sa všetky chute dokonale prepojili a krém s polevou stuhli. Podávame dobre vychladené.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte intenzívnejšiu čokoládovú chuť môžem do korpusu pridať aj 50 g rozpustenej a vychladnutej horkej čokolády spolu s kakaovou zmesou.
- Medzi korpus a krém sa skvele hodí aj tenká vrstva kyslého džemu, napríklad ríbezľového alebo malinového. Pridá to dezertu príjemnú sviežosť.
- Pri príprave krému je naozaj dôležité, aby boli mascarpone aj smotana veľmi dobre vychladené. Krém bude potom oveľa pevnejší a stabilnejší.
- Krájanie bude jednoduchšie, ak nôž pred každým rezom ponorím do horúcej vody a utriem dosucha. Rezy tak zostanú krásne čisté.
Tento luxusný dezert je stvorený na to, aby robil radosť. Prajeme vám dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Edyta Piotr hobby food, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.