Objavte čaro jednoduchého pečenia s týmto famóznym receptom na Kakaové rezy “6 lyžíc”. Tento názov nie je náhodný – vychádza z ľahko zapamätateľného pomeru surovín, kde odmerkou je obyčajná polievková lyžica. Výsledkom je úžasne vláčny a mäkký kakaový korpus, ktorý je štedro poliaty cukrovým sirupom pre extra šťavnatosť a doplnený bohatou, lesklou čokoládovou polevou či krémom. Príprava je naozaj nenáročná a zvládne ju aj začiatočník. Ak hľadáte recept na dezert, ktorý je rýchlo pripravený (čas pečenia a chladenia nerátajúc), neodolateľne čokoládový a zaručene poteší celú rodinu, tieto šťavnaté rezy musíte rozhodne vyskúšať!
Tieto Kakaové rezy “6 lyžíc” sú ideálnou voľbou, keď potrebujete upiecť niečo chutné bez zložitého váženia ingrediencií. Lyžicová metóda je praktická a rýchla. Korpus je vďaka oleju, mlieku, vode a následnému preliatiu sirupom krásne vláčny a nerozsýpa sa. Jednoduchá čokoládová ganache na vrchu dodáva dezertu luxusný vzhľad a intenzívnu chuť. Je to skvelý koláč ku káve, na detskú oslavu alebo len tak, pre radosť počas všedného dňa. Pripravte si ho a uvidíte, ako rýchlo zmizne z plechu.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas pečenia: cca 20 minút
- Čas chladenia: min. 3 hodiny (ideálne dlhšie)
- Počet porcií: cca 12-15 rezov
- Forma/Plech: Menší plech alebo forma cca 30×20 cm
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme
Kakaový korpus
- 5 ks vajec (izbovej teploty)
- 6 lyžíc kryštálového cukru
- 6 lyžíc slnečnicového oleja
- 6 lyžíc vlažnej vody
- 6 lyžíc polotučného mlieka
- 6 lyžíc hladkej múky (preosiatej)
- 2 lyžice kvalitného kakaa (nesladeného, preosiateho)
- 10 g kypriaceho prášku do pečiva (cca 2 lyžičky)
- Maslo (alebo olej) na vymazanie formy
Cukrový sirup
- 250 ml vody
- 5 lyžíc kryštálového cukru
Čokoládový krém (Ganache)
- 500 ml smotany na šľahanie (min. 31% tuku)
- 300 g kvalitnej horkej alebo mliečnej čokolády (nalámanej na malé kúsky)
Postup prípravy
Príprava korpusu
- Rúru predhrejte na 180 °C. Formu alebo menší plech (cca 30×20 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou alebo krupicou.
- Do väčšej misy rozklepnite celé vajcia a pridajte 6 lyžíc cukru. Elektrickým šľahačom šľahajte na vysokých otáčkach približne 5 minút do hustej, svetlej a nadýchanej peny.
- K vaječnej pene postupne pri nižších otáčkach prišľahajte 6 lyžíc oleja, 6 lyžíc vlažnej vody a 6 lyžíc mlieka. Šľahajte už len krátko, asi 30 sekúnd, kým sa tekutiny nespoja.
- V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (6 lyžíc), preosiate kakao (2 lyžice) a kypriaci prášok.
- Sypkú zmes postupne a zľahka vmiešajte stierkou alebo vareškou do tekutej vaječnej zmesi. Dôležité: Miešajte už len opatrne a pomaly, len kým sa suroviny nespoja a nevidíte suchú múku. Zachováte tak nadýchanosť cesta.
- Hotové cesto nalejte do pripravenej formy a rovnomerne rozotrite.
- Vložte do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 20 minút. Rúru počas pečenia neotvárajte zbytočne.
- Upečenosť skontrolujte pomocou špajdle – zapichnite ju do stredu korpusu. Ak po vytiahnutí zostane čistá, korpus je hotový. Ak sú na nej vlhké omrvinky, pečte ešte pár minút.
- Upečený korpus vyberte z rúry a nechajte ho vo forme úplne vychladnúť.
Odporúčame
Príprava sirupu a krému
- Kým korpus chladne, pripravte sirup. Do malého hrnca nalejte 250 ml vody a pridajte 5 lyžíc cukru. Priveďte do varu a za občasného miešania varte 1 minútu, kým sa cukor úplne nerozpustí. Odstavte a nechajte sirup úplne vychladnúť.
- Pripravte čokoládový krém (ganache): Smotanu na šľahanie nalejte do hrnca a na miernom ohni ju zohrejte tesne pod bod varu (nesmie vrieť!). Odstavte.
- Do horúcej smotany nasypte nalámanú čokoládu a nechajte asi minútu postáť. Potom metličkou miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a nevznikne hladká, lesklá zmes.
- Pripravenú čokoládovú ganache nechajte mierne vychladnúť pri izbovej teplote, aby nebola horúca, ale stále bola tekutá a dobre sa rozotierala.
Dokončenie koláča
- Úplne vychladnutý korpus vo forme rovnomerne polejte vychladnutým cukrovým sirupom. Nechajte sirup vsiaknuť.
- Na korpus nasiaknutý sirupom nalejte mierne vychladnutú čokoládovú ganache a rovnomerne ju rozotrite po celej ploche.
- Hotový koláč vložte do chladničky a nechajte dôkladne stuhnúť aspoň 3 hodiny, ideálne však dlhšie (cez noc), aby krém stuhol a chute sa prepojili.
- Stuhnuté Kakaové rezy “6 lyžíc” nakrájajte na kocky alebo rezy a podávajte vychladené.
Videorecept
Tipy
- Lyžica ako miera: Používajte vždy rovnakú, štandardnú polievkovú lyžicu. Múku, cukor aj kakao naberajte zarovnané, nie kopcovité, pre zachovanie správnych pomerov.
- Vláčnosť korpusu: Neprepĺňajte korpus sirupom naraz, radšej ho polievajte postupne a nechajte vsiaknuť. Cieľom je šťavnatý, nie rozmočený koláč. Ja si korpus niekedy pred poliatím popichám vidličkou.
- Krém/Ganache: Ak chcete pevnejší krém, môžete vychladnutú čokoládovú ganache pred nanesením na korpus krátko vyšľahať elektrickým šľahačom. Získa svetlejšiu farbu a nadýchanejšiu konzistenciu. Dávam pozor, aby som ju neprešľahal.
- Variácie: Do cesta môžete pridať nasekané orechy alebo kúsok nastrúhanej čokolády. Hotové rezy môžete pred podávaním ozdobiť šľahačkou, čerstvým ovocím alebo posypať kakaom či strúhanou čokoládou.
Odporúčame
Tieto Kakaové rezy “6 lyžíc” sú dôkazom, že aj jednoduché recepty môžu byť nesmierne chutné. Vďaka lyžicovej metóde a nenáročnému postupu si tento šťavnatý čokoládový koláč môžete dopriať kedykoľvek dostanete chuť na sladké. Určite tento RECEPT vyskúšajte!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Domáce od Alby