Výborná veľkonočná karamelová torta: Tento exkluzívny dezert bude hviezdou Veľkej noci!

Veľkonočná karamelová torta
Veľkonočná karamelová torta

Obsah receptu

Hľadáte recept na exkluzívny dezert, ktorý bude hviezdou vašej veľkonočnej hostiny? Vyskúšajte túto výbornú veľkonočnú karamelovú tortu! Kombinuje v sebe nadýchané cesto, lahodný krém a neodolateľnú karamelovú polevu.

Táto veľkonočná torta nie je len obyčajný dezert. Je to hviezda každej oslavy, ktorá očarí svojou krásou a lahodnou chuťou. Kombinácia nadýchaného cesta, lahodného krému a neodolateľnej karamelovej polevy zaručene uspokojí aj tie najnáročnejšie chuťové poháriky.

Veľkonočná karamelová torta

Ingrediencie:

  • 160 g masla
  • 180 g medu
  • 1,5 čl sódy bikarbóny
  • 4 vajcia
  • 130 g cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 250 g hladkej múky

Ingrediencie pre krém:

  • 400 g smotany (min. 33% tuku)
  • 150 g práškového cukru
  • 600 g plnotučnej kyslej smotany

Karamelová pena:

  • 60 ml mlieka (alebo vody)
  • 9 g želatíny
  • 225 g cukru
  • 75 ml vody
  • 225 g horúcej smotany (min. 33% tuku)

Postup prípravy:

V hrnci na miernom ohni roztopte maslo spolu s medom.

Pridajte sódu bikarbónu a dôkladne premiešajte. Zmes sa zväčší 3-4 krát. Varte približne 2 minúty, až kým nezačne karamelizovať. Potom odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.

V hlbšej miske vyšľahajte vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Postupne za stáleho miešania prilievajte medovo-maslovú zmes.

Následne pridajte preosiatu múku a jemne vmiešajte zhora nadol.

Pripravené cesto rovnomerne rozotrite na plech s rozmermi 33×37 cm a pečte v predhriatej rúre na 180°C po dobu 10-12 minút.

Po upečení nechajte koláč vychladnúť. Potom odrežte kraje a vykrojte z neho kruh s priemerom 22-23 cm. Zvyšok cesta nakrájajte na malé, rovnako veľké kúsky.

Pre krém vyšľahajte smotanu s práškovým cukrom do tuha. Následne jemne vmiešajte kyslú smotanu. Pár lyžíc krému si odložte bokom na potretie celej torty na koniec.

Do kruhovej formy vložte vykrojený kruh koláča, potrite krémom, naukladajte zvyšné kúsky cesta, potrite krémom a tak striedavo, až kým nevyužijete všetky ingrediencie. Vrch koláča uhladte a nechajte stuhnúť v chladničke aspoň 6 hodín.

Pre karamelovú polevu zmiešajte mlieko so želatínou a nechajte stáť 10 minút. V panvici zmiešajte cukor s vodou a priveďte k varu. Keď zmes začne meniť farbu na karamelovú, znížte teplotu a pridajte horúcu smotanu (opatrne, môže prskať). Miešajte, kým nezískate hladký karamel, a potom vmiešajte maslo. Na záver pridajte pol lyžičky soli. Precedte karamel cez sitko a pridajte namočenú želatínu. Miešajte, až kým nezískate hladkú polevu a nechajte ju vychladnúť.

Zvyšné sušienky rozdrviť v mixéri na drobné drobky.

Karamelovú polevu rovnomerne nalejte na vrch torty a vložte ju do chladničky na pol hodiny.

Boky torty potrite zvyšným krémom a obalujte v drobno rozdrvených sušienkach.

Dobrú chuť!

Veľkonočná karamelová torta – Video recept:

Veľkonočná karamelová torta je perfektný dezert pre každú príležitosť. Je lahodná, efektná a ľahko sa pripravuje. Určite ju vyskúšajte!

Súvisiace články

Najjemnejšia domáca torta CHOCO PIE: Šťavnaté čokoládové cesto a vo vnútri jemný sladký obláčik

Fantastická veľkonočná torta s citrónovým krémom: Veľmi ľahko a chutne!

Veľkonočná banánová torta: Rýchla, lahodná a extra krémová torta, ktorá je hotová za 15-20 minút!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Lecker mit Sophie Mayer

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty