Recept na výborný kokosový koláč z babských čias – priamo z roku 1875!

kokosový koláč
kokosový koláč

Obsah receptu

Objavte tradičnú pochúťku, ktorá prekonáva čas – kokosový koláč, recept z roku 1875! Tento koláč, charakteristický svojou jedinečnou chut’ou a arómou, vás prenesie späť do minulosti a ukáže, ako sa pieklo kedysi.

Ponorte sa do histórie pečenia s našim receptom na kokosový koláč, starým viac než sto rokov. Tento recept kombinuje jednoduchosť prípravy s bohatou chuťou kokosu a čokolády, čím vytvára dokonalý mix starých časov a moderných chutí. Odvážte sa oživiť túto kulinársku dedičnosť vo vašej vlastnej kuchyni.

Recept na výborný kokosový koláč

Ingrediencie:

Cesto:

  • 7 bielok
  • 200 g cukru (1 šálka)
  • 200 g sušeného kokosu (2 šálky)
  • 100 g hladkej múky (3/4 šálky)

Krém:

  • 7 žĺtkov
  • 120 g cukru (1/2 šálky + 2 polievkové lyžice)
  • 3 lyžice kakaa
  • 250 g masla (1 1/8 šálky)

Čokoládová poleva:

  • 100 g čokolády (1/2 šálky)
  • 30 g masla (2 lyžice)
  • 50 ml smotany (1/4 šálky)

Postup prípravy:

Kokosový korpus:

  1. Vyšľaháme 7 bielkov do tuhého snehu a postupne pridávame 200 g cukru, pričom neustále šľaháme.
  2. Pridáme 200 g strúhaného kokosu a 100 g preosiatej hladkej múky a zmes jemne premiešame vareškou.
  3. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie o rozmeroch 33×29 cm.
  4. Pečieme pri 180 °C po dobu 12 minút na hornom a spodnom ohreve.
  5. Necháme úplne vychladnúť.

Kakaový krém:

  1. Zmiešame 7 žĺtkov s 120 g cukru a 3 lyžicami kakaa. Zmes miešame v horúcom vodnom kúpeli a zahrievame, kým nedosiahne teplotu asi 62 °C. Túto teplotu udržiavame aspoň 4 minúty pre pasterizáciu. Pozor, aby sme zmes nezohrievali nad 65 °C.
  2. Zmes vylejeme do misky a ručným mixérom miešame, kým nedosiahne izbovú teplotu.
  3. Postupne pridávame 250 g masla, pričom stále miešame.
  4. Tento krém natierame na korpus a rovnomerne rozotrieme. Koláč dáme do chladničky, aby krém stuhol.

Čokoládová poleva:

  1. Roztopíme 100 g čokolády vo vodnom kúpeli spolu s 50 ml smotany a 30 g masla.
  2. Čokoládovú polevu vylejeme na stuhnutý koláč a rozotrieme.
  3. Koláč odložíme na hodinu do chladničky, aby čokoláda stuhla.

Prajeme dobrú chuť!

Video recept

Historický význam kokosového koláča

Kokosový koláč, ako ho poznáme dnes, má hlboké korene v histórii pečenia. Pôvodný recept z roku 1875 odhaľuje zaujímavú zmes jednoduchých ingrediencií, ktoré spoločne vytvárajú nezameniteľný gurmánsky zážitok.

Prečo sa oplatí vyskúšať tento recept?

Tento recept nie je len o varení; je to cesta do minulosti, objavovanie starých tradícií a vytváranie niečoho jedinečného pre súčasné generácie. Vyskúšanie receptu na kokosový koláč z 19. storočia je nielen kulinársky experiment, ale aj spôsob, ako uctiť minulosť.

Kokosový koláč podľa receptu z roku 1875 je nielen kulinársky skvost, ale aj most medzi generáciami. Jeho jednoduchá, ale bohatá chuť a textúra sú dokonalým príkladom toho, ako môžu jednoduché ingrediencie spoločne vytvoriť niečo mimoriadne.

Súvisiace články

MAKOVÁ TORTA SNOV: Tento recept som našla v starých novinách!

Tento úžasný recept na výborné makové rezy som našiel v starých novinách z roku 1856!

V roku 1891 bol tento nemecký tvarohový koláč najlepší na svete. Teraz také koláče už nikto nepečie!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty