Search

Ako urobiť legendárne ‘buřty na pivu’: Jednoduchý recept na skvelú chuťovku

buřty na pivu
Buřty na pivu

Obsah receptu

Chcete vedieť, ako si doma urobiť legendárne ‘buřty na pivu’, ktoré chutia presne ako z vašej obľúbenej českej či slovenskej krčmy alebo ako z letnej opekačky pri táboráku? Tento jednoduchý recept vás krok za krokom prevedie prípravou dokonale prepečenej, šťavnatej klobásky (špekáčky) v bohatej, sladko-kyslo-pikantnej pivno-zeleninovej šťave. Skvelá chuťovka zaručená!

Ak hľadáte recept na rýchlu večeru, obed alebo tradičnú pochúťku k pivu, vyskúšajte ‘buřty na pivu’ podľa tohto receptu. Pokrm je chuťovo výrazný vďaka kombinácii piva, zeleniny, kečupu a korenín a jeho príprava je naozaj jednoduchá.

  • Čas prípravy: cca 20 minút
  • Čas pečenia: cca 1 hodina
  • Počet porcií: cca 2-3 porcie (podľa veľkosti klobások a prílohy)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★
  • Pekáč: Menší pekáč alebo zapekacia misa

Potrebujeme:

Potrebné suroviny:

  • 5 ks kvalitných špekáčok alebo opekacích klobások (typ ‘burty’)
  • 2 ks stredne veľkých cibúľ
  • 1 ks červenej kápie (alebo inej farebnej papriky)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • cca 2-3 polievkové lyžice rastlinného oleja (na vymazanie pekáča/základ)
  • 500 ml tmavého piva (ležiak, porter alebo stout)
  • 1 polievková lyžica sójovej omáčky (univerzálnej)
  • 1 polievková lyžica sladkej chilli omáčky
  • 4 polievkové lyžice jemného kečupu (alebo paradajkového pretlaku)

Na dochutenie:

  • ½ čajovej lyžičky drvenej alebo celej rasce
  • Soľ podľa chuti (opatrne, omáčky a klobásy sú slané)
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Na servírovanie (voliteľné):

  • Čerstvý chlieb alebo pečivo
  • Plnotučná horčica
  • Strúhaný chren
  • Kyslé uhorky alebo baranie rohy

Potrebujeme tiež:

  • Menší pekáč alebo zapekacia misa
  • Ostrý nôž

Postup prípravy

Príprava základu:

  1. Rúru predhrejte na 180-190 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si menší pekáč alebo zapekaciu misu a zľahka ju vymažte rastlinným olejom.
  2. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na hrubšie prúžky alebo mesiačiky. Kápiu umyte, zbavte jadrovníka a nakrájajte tiež na prúžky. Cesnak ošúpte a nakrájajte na tenké plátky (alebo ho môžete prelisovať).
  3. Nakrájanú cibuľu, kápiu a plátky cesnaku rovnomerne rozložte na dno pripraveného pekáča.
  4. Špekáčky alebo klobásky ošúpte (odstráňte črievko). Ostrým nožom ich na povrchu pozdĺžne aj priečne hlboko narežte (vytvorte hustú mriežku alebo tzv. “ježka”). Narezávajte hlboko, ale neprerežte klobásku úplne. Vďaka tomu sa pekne otvoria, prepečú a nasiaknu omáčkou.
  5. Narezané špekáčky položte na zeleninový základ v pekáči.

Pečenie:

  1. V miske zmiešajte tmavé pivo, sójovú omáčku, sladkú chilli omáčku a kečup (alebo pretlak). Pridajte drvenú rascu a čerstvo mleté čierne korenie. Dobre premiešajte. Soľ pridávajte až na záver podľa chuti, ak bude treba (suroviny sú už dosť slané).
  2. Pripravenou pivnou zmesou rovnomerne prelejte špekáčky a zeleninu v pekáči.
  3. Vložte pekáč do predhriatej rúry. Pečte pri 180-190 °C približne 1 hodinu.
  4. Počas pečenia špekáčky aspoň dvakrát otočte, aby sa opiekli rovnomerne z oboch strán. Taktiež ich pravidelne (každých cca 15-20 minút) polievajte pivnou šťavou z dna pekáča. Šťava bude postupne hustnúť a vytvárať na klobáskach lepkavú glazúru. Ak by sa šťava príliš odparovala, môžete podliať trochou horúcej vody alebo piva.
  5. Hotové ‘buřty na pivu’ by mali byť pekne opečené, tmavé a mäkké, zelenina by mala byť mäkká a šťava hustá a lepkavá.

Servírovanie:

  1. Upečené ‘buřty na pivu’ vyberte z rúry. Nechajte ich pár minút postáť.
  2. Podávajte horúce, preliate bohatou pivno-zeleninovou šťavou z pekáča.
  3. Najlepšie chutia s čerstvým chlebom (na vytieranie šťavy), plnotučnou horčicou a strúhaným chrenom. Ako príloha sa hodia aj kyslé uhorky alebo baranie rohy.

Videorecept

Tipy

  1. Na tento recept sú ideálne klasické špekáčky alebo kvalitné opekacie klobásky. Dôležité je ich ošúpať a potom hlboko narezať do mriežky alebo „na ježka“ – pekne sa otvoria a lepšie nasiaknu omáčku.
  2. Základ tvorí na hrubšie nakrájaná cibuľa a kapia, cesnak na plátky. Tento zeleninový „koberec“ dá skvelú chuť šťave. Omáčku miešam z tmavého piva, kečupu (alebo pretlaku), sójovky, sladkej chilli omáčky a korenín (rasca, korenie). Pivo dodá tú správnu horkosladkú chuť.
  3. Pečiem v rúre pri 180-190°C približne hodinu. Kľúčové je pravidelné otáčanie a polievanie špekáčok pivnou šťavou počas pečenia. Tým sa vytvorí krásna tmavá, lepkavá glazúra a mäso zostane šťavnaté.
  4. Hotové „buřty“ sú mäkké, prepečené a plné chuti. Podávam ich s veľkým množstvom tej úžasnej šťavy a čerstvým chlebom. Horčica a chren nesmú chýbať. Je to dokonalá pochúťka nielen k pivu.

Kuracie mäso
TIP na dnes
Recept na najlepšie kuracie mäso: Super ľahká príprava a úžasná chuť

Teraz už viete, ako si doma urobiť legendárne ‘buřty na pivu’. Tento jednoduchý recept vám zaručí skvelú chuťovku, ktorá poteší každého milovníka tejto českej a slovenskej klasiky.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaříme s Mozkem

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty