Staré kuchárske knihy často ukrývajú tie najväčšie poklady. Tieto Žerbové rezy nie sú o modernom luxuse, ale o poctivej chuti detstva. Sú šťavnaté, plné orechov a vďaka jednej „obyčajnej“ ingrediencii sa cesto vôbec netrhá.
250gRastlinný tuk na pečenie(stuhnutý – napr. Palmarin/Hera)
Plnka:
300gSlivkový lekvár(ideálne redší)
170gVlašské orechy(jemne mleté)
80gKryštálový cukor(jemný)
20gŠkoricový cukor
30mlRum(voliteľné)
Poleva:
150gHorká čokoláda
50gTuk(Cera alebo maslo)
Pokyny
1. Najprv si pripravte kvások. Do 30 ml teplého mlieka vsypte droždie a lyžičku cukru. Rozmiešajte metličkou a nechajte chvíľu na teplom mieste aktivovať.
2. Do veľkej misy preosejte múku, pridajte lyžicu cukru a soľ. Pridajte celé vajce, žĺtok a prilejte pripravený kvások.
3. Do zmesi pridajte stuhnutý tuk, ktorý buď nakrájajte na kocky, alebo nastrúhajte. Rukou vypracujte hladké a vláčne cesto. Vďaka rastlinnému tuku to pôjde ľahko.
4. Cesto rozdeľte na tri rovnaké bochníky (môžete si pomôcť váhou). Prikryte ich fóliou a nechajte len 10 minút odpočívať na linke. Medzitým si zmiešajte mleté orechy s oboma cukrami.
5. Prvý bochník vyvaľkajte na pomúčenej doske na veľkosť plechu (25 x 38 cm). Cesto pomocou valčeka preneste na vymastený a múkou vysypaný plech.
6. Cesto potrite polovicou lekváru a posypte polovicou orechovej zmesi. Teraz prichádza kúzlo: orechy jemne pokvapkajte rumom.
7. Vyvaľkajte druhý plát, položte ho na orechy, znova potrite zvyšným lekvárom, posypte zvyškom orechov a opäť pokvapkajte rumom.
9. Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 25 až 30 minút, kým povrch nie je zlatistý. Nechajte úplne vychladnúť pod utierkou.
10. Vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu s tukom. Keď poleva schladne na cca 33 °C, vylejte ju na koláč a roztrieme. Krájajte nahriatym nožom až po stuhnutí v chladničke.
Poznámky
1. Trpezlivosť ruže prináša: Hoci sú tieto rezy jedlé okamžite, najlepšie chutia až na druhý deň. Cesto od lekváru a plnky zmäkne a chute sa dokonale prepoja.2. Prečo nie maslo? Autorka videa úprimne priznáva, že maslové cesto je chuťovo o niečo lepšie, ale pri vaľkaní sa extrémne trhá a ťažko sa s ním pracuje. S rastlinným tukom je cesto elastické a práca je bez stresu.Variácia: Ak nemáte radi slivkový lekvár, použite kyslejší marhuľový džem.