Poznáte tie dni, keď otvoríte chladničku a zdá sa, že v nej takmer nič nie je? Presne pre tieto chvíle mám v zálohe tento recept. Je to môj tajný tromf na rýchly a sýty obed alebo večeru, pripravený z pár základných surovín, ktoré má väčšina z nás vždy doma.
1. Najprv si predhrejte rúru na 180 °C. Hlbší plech na pečenie (cca 30x40 cm) vysteľte papierom na pečenie.
2. Pripravte si zeleninu. Zemiaky ošúpte a nastrúhajte na hrubom strúhadle.
3. Teraz prichádza najdôležitejší krok: nastrúhané zemiaky dajte do sitka alebo čistej utierky a poriadne z nich vytlačte všetku prebytočnú šťavu.
4. Cibuľu, papriku (bez jadierok) a paradajku nakrájajte na malé kocky. Ementál nastrúhajte nahrubo.
5. Vo veľkej mise metličkou rozšľahajte vajcia so soľou a korením. Potom prišľahajte olej a mlieko.
6. Do tekutej zmesi pridajte vyžmýkané zemiaky, všetku nakrájanú zeleninu, nasekanú petržlenovú vňať a nastrúhaný ementál. Dobre premiešajte.
7. V samostatnej miske zmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom.
8. Sypkú zmes nasypte k ostatným surovinám a všetko spolu dôkladne, ale zľahka premiešajte, aby vzniklo cesto.
9. Hotovú zmes vylejte na pripravený plech a stierkou ju rovnomerne rozotrite po celej ploche.
10. Na záver povrch husto posypte nastrúhanou mozzarellou.
11. Pečte v predhriatej rúre približne 35 – 40 minút, alebo kým nie je nákyp na povrchu krásne zlatohnedý a prepečený.
12. Po upečení nechajte nákyp aspoň 10 minút postáť. Potom ho nakrájajte na štvorce a podávajte.
Poznámky
1. Zemiaky poriadne vyžmýkajte: Toto je najdôležitejší krok! Nastrúhané zemiaky dajte do čistej utierky alebo sitka a rukami z nich vytlačte čo najviac vody. Inak bude nákyp po upečení vodnatý.2. Pracujte rýchlo: Nastrúhané zemiaky majú tendenciu na vzduchu hnednúť. Preto ich spracujte čo najrýchlejšie po nastrúhaní a vyžmýkaní.3. Nebojte sa pridať mäso: Ak chcete sýtejšiu verziu, môžete do zmesi pridať na kocky nakrájanú šunku, klobásu alebo zvyšky pečeného mäsa. V tom prípade ju môžete podávať ako plnohodnotný hlavný chod.