Ak neviete, akú polievku cez víkend uvariť a máte chuť na niečo naozaj poctivé a tradičné, vyskúšajte tento recept na domácu zemiakovú polievku s hubami. Je to presne tá chuť, ktorú si pamätáme od našich babičiek – plná vône lesných húb, zemiakov a majoránky, ktorá dokonale zahreje a zasýti.
15-20gsušených húbcca (napr. dubáky, zmes lesných húb)
1PLbravčovej masti(alebo rastlinného oleja)
1PLhladkej múky
200mlhorúcej vodycca (na namočenie húb)
1800mlvodycca (alebo zeleninového/hubového vývaru na varenie)
solipodľa chuti
čerstvo mletého čierneho koreniapodľa chuti
1-2ČLsušenej majoránkycca (alebo podľa chuti)
čerstvej petržlenovej vňatepodľa chuti (na dochutenie)
čerstvej pažítky na posypaniepodľa chuti
Pokyny
Príprava zeleniny a húb:
1. Sušené huby (cca 15-20 g) zalejte v miske horúcou vodou (cca 200 ml) a nechajte namáčať aspoň 20-30 minút.
2. Mrkvu, petržlen, zeler a zemiaky očistite a nakrájajte na malé kocky. Cibuľu ošúpte a nakrájajte najemno. Cesnak ošúpte.
Príprava základu a varenie polievky:
3. V hrnci rozohrejte masť (1 PL). Pridajte mrkvu, petržlen a zeler, restujte cca 3-4 minúty.
4. Prisypte cibuľu a restujte do sklovita (cca 2-3 minúty).
5. Zeleninový základ zaprášte hladkou múkou (1 PL) a krátko opražte (cca 1 minútu), vytvorte svetlú zápražku.
6. Postupne za miešania prilejte časť studenej vody (cca 100-200 ml) na rozmiešanie zápražky, potom prilejte zvyšnú vodu (cca 1600-1700 ml, alebo vývar).
7. Pridajte nakrájané zemiaky. Prilejte namočené huby aj s vodou, v ktorej sa máčali.
8. Osoľte, okoreňte čiernym korením. Priveďte do varu.
Dokončenie a podávanie:
9. Znížte plameň, prikryte a varte na miernom ohni cca 15-20 minút, kým zemiaky a zelenina nezmäknú.
10. Medzitým nasekajte cesnak a petržlenovú vňať.
11. Keď je všetko mäkké, pridajte do polievky nasekaný cesnak a väčšinu petržlenovej vňate. Premiešajte.
12. Polievku odstavte. Dochuťte sušenou majoránkou (rozomnutou v ruke) a podľa potreby soľou.
13. Podávajte horúcu, posypanú čerstvo nasekanou pažítkou a zvyšnou petržlenovou vňaťou, s krajcom chleba.
Poznámky
1. Pre ešte intenzívnejšiu hubovú chuť môžete okrem sušených húb použiť aj trochu čerstvých lesných húb (ak je sezóna), ktoré orestujete spolu s koreňovou zeleninou. Vodu, v ktorej sa namáčali sušené huby, určite použite do polievky, je plná chuti.2. Ak máte radi hustejšie polievky, môžete na začiatku použiť o niečo viac múky na zápražku (napr. 1,5 PL) alebo na záver do polievky pridať jeden najemno nastrúhaný surový zemiak a krátko povariť, kým sa nerozvarí a polievku prirodzene nezahustí.3. Namiesto čistej vody odporúčam použiť kvalitný zeleninový alebo hovädzí vývar, ktorý chuť polievky ešte viac obohatí. Ak nemáte domáci vývar, poslúži aj kvalitný bujón z kocky.4. Okrem majoránky, petržlenovej vňate a pažítky môžete do polievky pridať aj iné bylinky podľa vašej chuti, napríklad ligurček (tzv. vegeta), tymian alebo drvenú rascu, ktorú pridáte už počas restovania zeleniny.