350gčerstvých alebo mrazených zelených fazuľových strukovočistených, prípadne prekrojených
1000mlvody (na varenie fazuliek)cca
1/2čajovej lyžičkysoli (do vody na varenie)cca, alebo podľa chuti
150ganglickej slaninynakrájanej na prúžky/kocky
1polievková lyžicarastlinného oleja (alebo bravčovej masti)(ak slanina nie je príliš mastná)
2strúčikycesnakuprelisovaného alebo najemno nasekaného
Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
1polievková lyžicasójovej omáčky
Soľ na dochutenie(podľa chuti, opatrne)
Pokyny
Príprava zelených fazuliek:
1. Fazuľky očistite, umyte, (prekrojte). V hrnci priveďte osolenú vodu (1000ml + 1/2ČL soli) do varu.
2. Do vriacej vody vložte fazuľky. Varte 3-5 minút (al dente). Nerozvarte!
3. Ihneď sceďte a prepláchnite ľadovou vodou. Nechajte dobre odkvapkať.
Restovanie so slaninou a cesnakom:
4. Slaninu nakrájajte na prúžky/kocky. Cesnak prelisujte/nasekajte.
5. Na panvici na oleji (1PL, ak treba) opekajte slaninu 3-5 minút do chrumkava.
6. K slanine pridajte cesnak, krátko restujte (30s) do rozvoňania.
7. Pridajte odkvapkané fazuľky. Spolu restujte 2 minúty. Dochuťte sójovou omáčkou, čiernym korením, prípadne soľou. Premiešajte.
Servírovanie:
8. Podávajte teplé ako prílohu alebo samostatné jedlo s pečivom.
Poznámky
1. Pre ešte výraznejšiu chuť môžem na začiatku spolu so slaninou orestovať aj nadrobno nakrájanú menšiu cibuľu alebo šalotku.2. Namiesto sójovej omáčky môžem na dochutenie použiť aj trochu worcesterskej omáčky alebo balzamikového octu pre inú chuťovú nuansu.3. Ak mám rád/a pikantnejšie, môžem na záver pridať aj štipku mletého chilli alebo pár kvapiek ostrej chilli omáčky.4. Hotové fazuľky môžem pred podávaním posypať aj čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou pre svieži vzhľad a dodatočnú arómu.