Ahojte, moji milí! Dnes mám pre vás jeden z mojich najobľúbenejších receptov na maškrtenie bez výčitiek. Je to fantastický banánový chlebíček, ktorý je prirodzene sladký, úžasne vláčny a úplne bez pšeničnej múky a pridaného cukru. Jeho základom sú ovsené vločky a poriadne zrelé banány, ktoré mu dodajú všetku sladkosť a šťavnatosť. Je to presne ten typ koláča, ktorý si môžete dať na raňajky, na desiatu, alebo len tak ku káve. Garantujem vám, že si ho zamiluje celá rodina!
120gjemných ovsených vločiek(alebo klasických, rozmixovaných na múku)
250mlhorúceho mlieka
2ksveľmi zrelých banánov
2ksvajec
4PLkvalitného kakaa
1ČLkypriaceho prášku do pečiva
1štipkasoli
Na polevu a posypanie:
40gnasekaných orechov(vlašské, pekanové alebo mandle)
75ghorkej čokolády(s vysokým obsahom kakaa)
40mlhorúceho mlieka
Pokyny
Príprava cesta:
1. Ako prvé si pripravím základ. Ak používam klasické vločky, nasucho ich v mixéri rozmixujem na jemnú múku. Takto pripravenú ovsenú múku (alebo jemné vločky) v mise zalejem horúcim mliekom, premiešam a nechám 10 minút napučať.
2. Kým vločky pijú mlieko, v druhej miske si vidličkou poriadne roztlačím banány na kašu. Čím zrelšie a mäkšie banány máte, tým bude chlebíček sladší a chutnejší. K roztlačeným banánom pridám dve celé vajíčka a metličkou všetko dobre premiešam.
3. Banánovo-vaječnú zmes teraz vlejem k napučaným ovseným vločkám a premiešam.
4. V samostatnej malej miske si zmiešam kakao, kypriaci prášok a štipku soli. Túto sypkú zmes potom preosejem do cesta a už len zľahka stierkou premiešam, kým sa všetko nespojí do hladkej hmoty.
Pečenie a dokončenie:
5. Rúru si predhrejem na 180 °C. Formu na chlebíček (s rozmermi približne 22 x 12 cm) si vysteliem papierom na pečenie. Cesto do nej vylejem a rovnomerne rozotriem.
6. Vrch cesta posypem nasekanými orechmi a zľahka ich do cesta zatlačím. Formu vložím do predhriatej rúry a pečiem približne 40 minút. Správne upečenie si overím špajdľou – po pichnutí do stredu musí vyjsť čistá.
7. Kým sa chlebíček pečie, pripravím si polevu. Nasekanú horkú čokoládu v miske zalejem horúcim mliekom a miešam, kým sa úplne nerozpustí a nevznikne hladká, lesklá poleva.
8. Upečený chlebíček nechám chvíľu chladnúť vo forme, potom ho preložím na mriežku. Ešte teplý ho polejem pripravenou čokoládovou polevou a nechám úplne vychladnúť. Až potom ho krájam.
Poznámky
1. Do cesta rada pridávam aj štipku mletej škorice alebo perníkového korenia. Krásne to zvýrazní chuť banánov a kakaa, najmä v zimnom období.2. Pre ešte vláčnejšiu textúru a extra dávku bielkovín niekedy do cesta primiešam aj veľkú lyžicu arašidového alebo mandľového masla. Je to absolútna delikatesa!3. Ak chcete chlebíček ešte čokoládovejší, vmiešajte do hotového cesta pred pečením za hrsť kúskov horkej čokolády. Pri jedení sa budú príjemne roztekať.4. Tento chlebíček je vďaka banánom a vločkám dlho vláčny. Najlepšie je skladovať ho v chladničke v uzatvorenej nádobe, kde vydrží aj 3-4 dni.