Toto je asi najjednoduchší recept na svete a moja záchrana, keď mám chuť na sladké bez výčitiek. Tieto zdravé banánové sušienky sú prirodzene sladké vďaka banánom, plné vlákniny a naozaj ich pripravíte len z troch surovín. Ideálna zdravá maškrta!
1. Najprv si predhrejte rúru na 175 °C. Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie.
2. Vo väčšej mise roztlačte ošúpané banány vidličkou na kašu. Čím zrelšie a mäkšie banány použijete, tým budú sušienky sladšie a cesto bude lepšie držať pokope.
3. K banánovej kaši pridajte ovsené vločky a nasekané sušené brusnice. Lyžicou alebo rukami všetko dôkladne zmiešajte, kým nevznikne lepkavá, kompaktná hmota.
4. Lyžicou odoberajte kôpky cesta a ukladajte ich na plech. Potom ich dnom pohára alebo prstami stlačte na placky s hrúbkou asi 1 cm.
5. Pečte v predhriatej rúre 15 minút, kým nebudú okraje zľahka zlatisté. Po upečení budú sušienky stále mäkké, spevnejú až po vychladnutí.
Poznámky
1. Zrelosť banánov je kľúčová: Na tomto recepte naozaj záleží na zrelosti banánov. Použite tie, ktoré majú už veľa hnedých bodiek. Sú najsladšie a v recepte dokonale nahradia cukor aj vajce ako spojivo.2. Vylepšite si ich: Do základného cesta môžete pridať hrsť nasekaných orechov (vlašské, mandle), slnečnicových semienok alebo kúskov horkej čokolády. Lyžička škorice alebo kakaa cesto takisto krásne prevonia.3. Ako ich skladovať? Keďže sú sušienky prirodzene vláčne a mäkké, najlepšie im bude vo vzduchotesnej nádobe. V chladničke takto vydržia aj 3–4 dni (ak ich, samozrejme, nezjete skôr).Variácie:• Čokoládové: Namiesto brusníc použite 60 g nasekaných kúskov kvalitnej horkej čokolády.• S arašidovým maslom: Pridajte do cesta 1-2 lyžice arašidového masla pre extra dávku bielkovín a skvelú chuť.• Tropická verzia: Namiesto brusníc použite sušený ananás alebo mango a pridajte 2 lyžice strúhaného kokosu.