Zdravá Krémová Melónová Zmrzlina zo 4 Ingrediencií
Snívate o dokonale krémovej a osviežujúcej zmrzline, ktorá je navyše pripravená z pár dostupných surovín a bez zbytočných umelých prísad? Potom je tento recept na zdravú melónovú zmrzlinu presne to, čo hľadáte! Len štyri základné ingrediencie vám postačia na vytvorenie fantastickej letnej bomby, ktorá poteší nielen vaše chuťové poháriky, ale aj oko. Zabudnite na zložité postupy, táto melónová fantázia je hotová raz-dva a jej prípravu zvládne naozaj každý. Je to ideálny spôsob, ako si užiť sladké letné osvieženie bez výčitiek!
Uzatvárateľné vrecko alebo nádoba na mrazenie banánov
Ponorný mixér alebo stolný mixér
Výkonný mixér alebo kuchynský robot (food processor)
Misa na šľahanie
Elektrický šľahač
Stierka
Nádoba na mrazenie zmrzliny s vekom (cca 1 liter)
Zloženie
3ksstredne veľkých, veľmi zrelých banánov
400-500gčistej červenej melónovej dužiny(cca, bez semienok a bielej časti pri kôre)
300mlsmotany na šľahanie(minimálne 30-33% tuku, dobre vychladená)
100gsladeného kondenzovaného mlieka
Pokyny
Príprava ovocia a šľahačky:
1. Banány olúpte, nakrájajte na kolieska hrubé asi 1-2 cm. Vložte ich v jednej vrstve do uzatvárateľného vrecka alebo nádoby vhodnej do mrazničky. Mrazte aspoň 2-3 hodiny, ideálne cez noc, kým nie sú úplne zmrznuté a tvrdé.
2. Melónovú dužinu (bez semienok) nakrájajte na menšie kúsky. Rozmixujte ju ponorným mixérom alebo v stolnom mixéri na hladké pyré. Ak je vaše melónové pyré veľmi vodnaté a chcete dosiahnuť krémovejšiu zmrzlinu, môžete ho preliať cez jemné sitko vystlané gázou a nechať pár minút odkvapkať prebytočnú tekutinu (tú môžete vypiť). Použijete takto získané hustejšie pyré.
3. V čistej, suchej a vychladenej mise vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie elektrickým šľahačom dotuha. Dajte pozor, aby ste ju neprešľahali na maslo. Odložte bokom (najlepšie do chladničky).
Mixovanie a spájanie zmrzliny:
4. Do kuchynského robota so sekacími nožmi (food processor) alebo do výkonného stolného mixéra vložte úplne zmrznuté kúsky banánov a pripravené melónové pyré (alebo odkvapkanú hustejšiu dužinu). Mixujte, kým nevznikne hladká, krémová hmota pripomínajúca hustý sorbet. Možno budete musieť občas zastaviť a zotrieť hmotu zo stien nádoby.
5. K tejto banánovo-melónovej zmesi pridajte sladené kondenzované mlieko a ešte krátko premixujte, len aby sa všetky zložky dobre spojili.
6. Teraz banánovo-melónovú zmes s kondenzovaným mliekom opatrne a postupne (na 2-3 krát) vmiešajte stierkou do vyšľahanej smotany. Miešajte jemnými pohybmi zdola nahor, len kým sa všetko pekne nespojí a nevznikne homogénna, nadýchaná hmota. Dôležité: Už nepoužívajte mixér, aby si zmes zachovala nadýchanosť.
Mrazenie a podávanie:
7. Pripravenú zmrzlinovú hmotu prelejte do nádoby vhodnej na mrazenie (napr. plastová alebo kovová dóza s vekom). Povrch uhlaďte.
8. Nádobu prikryte potravinovou fóliou (pritlačte ju jemne na povrch zmrzliny, aby sa zabránilo tvorbe ľadových kryštálikov) a následne uzavrite vekom. Vložte do mrazničky na 6–12 hodín, alebo kým zmrzlina úplne nestuhne.
9. Pred podávaním vyberte zmrzlinu z mrazničky a nechajte ju približne 5-10 minút postáť pri izbovej teplote, aby sa ľahšie naberala. Servírujte do misiek alebo kornútkov, ozdobená kúskami čerstvého melóna alebo lístkom mäty.
Poznámky
1. Pre intenzívnejšiu melónovú chuť vyberte naozaj sladký a zrelý červený melón. Môžete použiť aj iné druhy melónov, napríklad Cantaloupe alebo Galia, pre zaujímavé chuťové variácie.2. Ak nemáte poruke sladené kondenzované mlieko, môžete ho skúsiť nahradiť cca 60-80 g práškového cukru alebo iným tekutým sladidlom (napr. javorový sirup, agávový sirup), ale chuť a konzistencia sa môžu mierne líšiť. Pridajte sladidlo podľa chuti.3. Pre ešte krémovejšiu textúru môžete zmrzlinu počas prvých 2-3 hodín mrazenia každých 30-45 minút premiešať vidličkou alebo krátko prešľahať ponorným mixérom. Tým narušíte tvorbu väčších ľadových kryštálikov.4. Experimentujte s príchuťami! K melónu sa výborne hodí aj trocha limetkovej šťavy pre osvieženie, alebo nasekané lístky čerstvej mäty pridané do finálnej zmesi.