Milujem recepty, pri ktorých nezašpiním polovicu kuchyne a výsledok je napriek tomu fantastický. Presne taký je tento zapečený karfiol so zemiakmi. Je to dokonalé spojenie jemnej zeleniny, chrumkavej slaninky a lahodnej syrovej omáčky. Všetko sa upečie spolu v jednom pekáči.
1. Príprava zeleniny. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na menšie kocky (cca 2x2 cm). Karfiol rozoberte na menšie ružičky.
2. Vo veľkom hrnci priveďte k varu osolenú vodu. Vhoďte do nej zemiaky a varte 5 minút. Potom k nim pridajte karfiol a spolu varte ďalších 5 minút. Zelenina by mala byť polomäkká. Sceďte a nechajte chvíľu odkvapkať.
3. Príprava základu. Kým sa zelenina varí, nakrájajte slaninu a cibuľu na malé kocky, cesnak na plátky. Na panvici na troche oleja opečte slaninu dochrumkava. Pridajte cibuľu a cesnak a restujte dosklovita.
4. Príprava zálievky. V miske rozšľahajte smotanu s vajíčkami. Vmiešajte väčšinu (asi ⅔) nastrúhaného syra, osoľte a okoreňte.
5. Miešanie a vrstvenie. Rúru si predhrejte na 180 °C. Zapekaciu misu (cca 20x30 cm) zľahka vymažte olejom.
6. Vo veľkej mise zľahka premiešajte predvarené zemiaky s karfiolom, opečenú slaninu s cibuľou a nasekanú jarnú cibuľku.
7. Túto zmes rovnomerne rozprestrite do zapekacej misy. Zalejte pripravenou syrovou zálievkou a posypte zvyšným syrom.
8. Pečenie. Pečte vo vyhriatej rúre 20–25 minút, kým povrch nie je krásne zlatistý a zálievka pevná.
9. Pred podávaním nechajte jedlo asi 5-10 minút postáť, chute sa lepšie prepoja.
Poznámky
1. Prečo predvárať zeleninu? Tento krok je dôležitý, aby mali zemiaky aj karfiol v hotovom jedle rovnakú, príjemne mäkkú konzistenciu. Zároveň to výrazne skráti celkový čas zapekania v rúre a zaručí, že jedlo nebude vodnaté.2. Extra chrumkavá kôrka. Ak máte radi naozaj chrumkavý povrch, primiešajte do syra, ktorým posýpate vrch, 2 polievkové lyžice strúhanky. V rúre vytvorí nádhernú zlatistú a chrumkavú vrstvu.