Máte radi klasické fašírky, ale chceli by ste vyskúšať niečo nové, šťavnatejšie a možno aj o kúsok slávnostnejšie? Potom je tento RECEPT presne pre vás! Pripravíme si fašírky trochu inak – nebudeme ich len vyprážať, ale zapečieme ich v jemnom bešameli pod perinou z roztopeného syra. Sú neskutočne šťavnaté, plné chuti a oveľa menej mastné ako tie klasické. Je to fantastický obed alebo večera, ktorou zaručene prekvapíte a potešíte celú rodinu. Poďme na to, je to jednoduchšie, ako sa zdá!
3. Vo väčšej mise zmiešame mleté mäso, vyžmýkané zemiaky, nasekanú cibuľu, prelisovaný cesnak, vajce, múku (alebo strúhanku) a všetky koreniny (soľ, korenie, kurkumu, sušený cesnak). Rukami dôkladne premiešame na kompaktnú hmotu.
4. Z mäsovej zmesi tvarujeme vlhkými rukami menšie guľaté fašírky (asi 8-10 kusov).
5. Na panvici rozohrejeme trochu oleja a fašírky na stredne silnom ohni opečieme z oboch strán dozlatista (cca 3-4 minúty z každej strany). Nemusia byť úplne prepečené, len pekne zatiahnuté.
6. Opečené fašírky ukladáme tesne vedľa seba do maslom vymasteného pekáča (s rozmermi cca 20x30 cm).
Príprava bešamelu (bez hrudiek):
7. V hrnci si rozpustíme maslo. Pridáme múku a metličkou miešame asi 1-2 minúty, čím vytvoríme svetlú zápražku.
8. Do horúcej zápražky začneme postupne, po malých dávkach, prilievať teplé mlieko. Každú dávku mlieka metličkou dôkladne rozmiešame, až kým sa úplne nespojí so zápražkou. Týmto postupom zaručíme, že nám nevzniknú hrudky.
9. Keď zapracujeme všetko mlieko, omáčku privedieme k varu a za občasného miešania varíme asi 5-6 minút, kým nezhustne.
10. Nakoniec do omáčky vmiešame smotanu na varenie, dochutíme soľou, muškátovým orieškom a bylinkami. Krátko prehrejeme a odstavíme.
Kompletizácia a zapekanie:
11. Pripravenou bešamelovou omáčkou rovnomerne zalejeme fašírky v pekáči.
12. Rúru si predhrejeme na 200 °C.
13. Oba druhy syra nastrúhame nahrubo a rovnomerne nimi posypeme vrch pekáča.
14. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 30 minút, kým nie je povrch krásne zlatistý a omáčka nebuble.
15. Upečené fašírky necháme pred podávaním chvíľu postáť. Servírujeme so zemiakovou kašou, varenými zemiakmi alebo len so zeleninovým šalátom.
Poznámky
1. Do mäsovej zmesi niekedy pridám aj hrsť ovsených vločiek. Fašírky sú potom ešte o kúsok vláčnejšie.2. Ak chcem mať bešamel extra chutný, na začiatku spolu s maslom orestujem aj jeden nadrobno nasekaný strúčik cesnaku. Krásne prevonia celú omáčku.3. Toto jedlo je skvelé aj so schovanou zeleninou. K fašírkam v pekáči niekedy pridám aj pár ružičiek brokolice alebo karfiolu, ktoré sa v bešameli krásne upečú.4. Fašírky si môžem opiecť aj deň vopred. Na druhý deň už len urobím bešamel, všetko zalejem, posypem syrom a zapečiem. Je to skvelá úspora času.