Neviete, čo rýchle a chutné pripraviť na obed či večeru, a v chladničke na vás pozerá cuketa? Potom je tento recept presne pre vás! Vyskúšajte túto úžasne šťavnatú zapekanú dobrotu so syrom a vajcami, ktorá je dôkazom, že aj z pár základných ingrediencií sa dá vykúzliť famózne jedlo. Je to ľahký a výživný bezmäsitý pokrm, ktorý si zamiluje celá rodina. Jemná chuť cukety sa dokonale snúbi s pikantnou cibuľkou, cesnakom a lahodnou vajíčkovo-smotanovou zálievkou, to všetko zavŕšené chrumkavou syrovou kôrkou.
Kurz Bezmäsité jedlá, Hlavné jedlo, Príloha, Večera
Kuchyňa Česká, Medzinárodná, Slovenská
Porcie 4porcie
Kalórie 250kcal
Vybavenie
Zapekacia misa (stredne veľká, cca 20x30 cm)
Panvica
Nôž
Doska na krájanie
Strúhadlo (na syr)
Misa na miešanie zálievky
Metlička alebo vidlička
Alobal
Lis na cesnak (voliteľné)
Zloženie
Na túto šťavnatú dobrotu budeme potrebovať:
1ksväčšej cukety(cca 600-800 g)
2ksvajec
1ksstredne veľkej cibule
1PLkyslej smotany(napr. 14-16% tuku)
100gtvrdého syra(napr. eidam, gouda, na strúhanie)
2–3strúčikycesnaku
podľa chutisoľ
podľa chutimleté čierne korenie
2PLrastlinného oleja(napr. slnečnicového; na smaženie a vymazanie misy)
Pokyny
Príprava surovín a zapekacej misy:
1. Rúru si predhrejeme na 180 °C (teplovzdušnú na 160 °C). Pripravíme si stredne veľkú zapekaciu misu (približne 20x30 cm) a dôkladne ju vymažeme olejom (dno aj steny), aby sa cuketa neprichytila.
2. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Na panvici rozohrejeme 1 PL oleja a cibuľu na ňom opekáme 2–3 minúty dosklovita.
3. Medzitým si pripravíme cuketu. Dôkladne ju umyjeme a ak má staršiu alebo hrubšiu šupku, ošúpeme ju. Mladé cukety so jemnou šupkou šúpať nemusíme. Následne ju nakrájame na tenké kolieska (hrubé cca 0,5 cm).
4. Cesnak ošúpeme a prelisujeme alebo nasekáme najemno. Tvrdý syr nastrúhame najemno.
Vrstvenie a pečenie pod alobalom:
5. Pripravené kolieska cukety rovnomerne rozložíme na dno vymazanej zapekacej misy. Môžeme ich ukladať aj vo viacerých vrstvách, ktoré sa mierne prekrývajú.
6. Vrchnú vrstvu cukety v mise ochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
7. Na ochutenú cuketu rovnomerne rozprestrieme orestovanú cibuľku.
8. V samostatnej miske vyšľaháme metličkou 2 vajcia s 1 PL kyslej smotany a prelisovaným cesnakom. Zmes dochutíme soľou a korením. Dôležité: Soľ pridávajte opatrne, keďže cuketa v mise už bola osolená.
9. Pripravenou vajíčkovou zmesou rovnomerne zalejeme cuketu s cibuľou v zapekacej mise.
Finálne zapečenie so syrom a servírovanie:
10. Zapekaciu misu pevne prikryjeme alobalom. Vložíme ju do predhriatej rúry a pečieme približne 30–35 minút, alebo kým cuketa nie je mäkká (môžeme otestovať pichnutím vidličkou).
11. Po tejto dobe misu opatrne vyberieme z rúry a odstránime alobal.
12. Povrch pokrmu rovnomerne posypeme pripraveným nastrúhaným syrom.
13. Misu vrátime do rúry, tentokrát už bez alobalu, a zapekáme ďalších 5–7 minút, alebo kým sa syr pekne neroztopí a nevytvorí krásnu zlatistú kôrku.
14. Hotovú zapečenú cuketu vyberieme z rúry, necháme ju pár minút postáť a podávame nakrájanú na kúsky.
Poznámky
1. Aby cuketa po upečení nebola príliš vodnatá, môžem nakrájané kolieska pred vrstvením do misy najprv osoliť, nechať 15-20 minút "vypotiť" v sitku a potom z nich jemne vytlačiť prebytočnú vodu. V takom prípade už cuketu v mise nesolím.2. Do vajíčkovej zmesi rada pridávam aj nasekané čerstvé bylinky pre lepšiu chuť, napríklad petržlenovú vňať, oregano alebo bazalku.3. Ak chcem jedlo spraviť sýtejším a nie som vegetarián, môžem medzi vrstvy cukety pridať aj na kocky nakrájanú šunku, slaninku alebo zvyšky pečeného kuracieho mäsa.4. Tento pokrm je vynikajúci ako ľahký hlavný chod s varenými zemiakmi, ale aj ako skvelá teplá zeleninová príloha k grilovanému mäsu alebo rybe.