Niekedy sú tie najväčšie kulinárske zázraky ukryté v tých najobyčajnejších surovinách. Dôkazom je tento neuveriteľne lahodný mrkvový krém, ktorý premení bežnú koreňovú zeleninu na gurmánsky zážitok. Zabudnite na vodové a nevýrazné polievky! Tento recept vám ukáže, ako vykúzliť žiarivo oranžový, zamatovo hladký krém s prirodzene sladkou chuťou mrkvy, ktorú rafinovane podčiarkuje exotický dotyk kari korenia a sviežosť cesnaku. Je to elegantná, no zároveň nesmierne jednoduchá polievka, ktorá vás presvedčí, že aj z mála sa dajú robiť veľké veci.
1. Najprv si pripravíme zeleninu. Ošúpeme mrkvu a cibuľu. Cibuľu nasekáme nadrobno a mrkvu nakrájame na hrubé kolieska (hrubé asi 1 cm). Ošúpeme strúčik cesnaku.
2. Vo veľkom hrnci rozohrejeme na strednom plameni olej alebo maslo. Pridáme nasekanú cibuľu a restujeme ju asi 3-4 minúty, kým nezmäkne a nezosklovatie.
3. K cibuli pridáme kolieska mrkvy a pokračujeme v restovaní ďalších 5 minút za občasného miešania, kým mrkva nezačne chytať farbu. Týmto krokom sa zvýrazní jej prirodzená sladkosť.
4. Do hrnca pridáme kari korenie, štipku čierneho korenia a prelisujeme strúčik cesnaku priamo do hrnca. Miešame a restujeme už len asi minútu, kým sa korenie a cesnak krásne nerozvoňajú.
Varenie a mixovanie:
5. Orestovanú a prevoňanú zeleninu zalejeme horúcim vývarom. Privedieme do varu, potom plameň stiahneme, hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme 15-20 minút, alebo kým nie je mrkva úplne mäkká a ľahko sa do nej dá pichnúť vidličkou.
6. Hrniec odstavíme z ohňa. Pomocou tyčového mixéra rozmixujeme polievku priamo v hrnci dohladka. Mixujeme naozaj dôkladne, až kým nezískame krásne zamatovú, krémovú konzistenciu bez kúskov.
7. Hotový krém ochutnáme a až teraz ho podľa potreby dochutíme soľou a prípadne ďalším mletým čiernym korením.
8. Polievku podávame horúcu. Každú porciu na tanieri ozdobíme lyžicou kyslej smotany a posypeme nadrobno nasekanou čerstvou pažítkou.
Poznámky
1. Pre extra krémovosť a zjemnenie chuti niekedy na záver do rozmixovanej polievky vmiešam pár lyžíc kyslej smotany alebo trochu kokosového mlieka.2. Ak mám rád pikantnejšie chute, spolu s kari korením pridávam aj štipku mletého zázvoru alebo čili. Dodá to polievke fantastický hrejivý 'kick'.3. Namiesto pažítky je na ozdobu skvelá aj čerstvá petržlenová vňať alebo koriander. A pre chrumkavosť často na suchej panvici opečiem tekvicové alebo slnečnicové semienka a posypem nimi polievku.4. Táto polievka je skvelá aj na druhý deň. Ak v chladničke príliš zhustne, stačí ju pri zohrievaní zriediť trochou vody alebo vývaru do požadovanej konzistencie.