Hľadáte originálny a chutný spôsob, ako prekvapiť svojich hostí alebo si len tak spestriť jedálniček? Tieto vyprážané plnené cuketové rolky v neodolateľne chrumkavom smotanovom cestíčku sú presne to pravé! Sú plné lahodnej zeleninovej náplne s parmezánom, zabalené do jemných cuketových plátkov a následne obalené v zlatistom cestíčku. Tento recept je skutočným gastronomickým zážitkom, ktorý si zamilujete od prvého sústa. Ideálne ako hlavné jedlo, predjedlo alebo efektná chuťovka na párty!
Panvica (2x, jedna na plnku/omáčku, jedna väčšia na vyprážanie)
Papierové utierky
Misa (na prípravu cestíčka)
Metlička na šľahanie
Špajdle alebo kuchynské ihly
Tanier alebo mriežka na odkvapkanie
Zloženie
Na cuketové rolky a plnku:
3ksstredne veľkej cukety
soľ(na posolenie cukety a dochutenie plnky)
1ksväčšej mrkvy(nastrúhanej nahrubo)
1kscibule(stredne veľkej, nakrájanej nadrobno)
3strúčikycesnaku(prelisovaného alebo nasekaného najemno)
podľa potrebyolivový olej(na opraženie zeleniny)
150gparmezánu(nastrúhaného najemno)
podľa chutimleté čierne korenie
1vetvičkačerstvého kôpru(nasekaného nadrobno, alebo podľa chuti)
špajdle alebo kuchynské ihly(na upevnenie roliek)
Na paradajkovú omáčku (voliteľná príloha):
1-2PLolivového oleja
2kszrelých paradajok(nakrájaných na kocky)
3–4strúčikycesnaku(nasekaného nadrobno alebo prelisovaného)
1PLparadajkového pretlaku
podľa chutisoľ
podľa chutimleté čierne korenie
50-100mlvody(cca, podľa potreby na podliatie)
Na chrumkavé cestíčko a vyprážanie:
3ksvajec(veľkosť M)
5PLhladkej múky(preosiatej)
200gkyslej smotany(aspoň 16% tuku)
štipka soli(do cestíčka)
podľa potrebyslnečnicový alebo repkový olej(dostatočné množstvo na vyprážanie)
Pokyny
Príprava cukety a zeleninovej plnky:
1. Cukety umyjeme a pozdĺžne ich nakrájame na tenké plátky (hrúbka cca 3-4 mm). Plátky zľahka osolíme z oboch strán, poukladáme ich na seba (napríklad do sitka alebo na tanier) a necháme približne 15 minút odpočívať, aby pustili prebytočnú vodu.
2. Medzitým si pripravíme plnku. Na panvici zohrejeme trochu olivového oleja a opražíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridáme nahrubo nastrúhanú mrkvu a spolu restujeme asi 5-7 minút, kým zelenina zmäkne.
3. K opraženej zelenine pridáme prelisovaný cesnak a nasekaný čerstvý kôpor. Zmes dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Krátko premiešame (asi 1 minútu) a odstavíme z ohňa, aby mierne vychladla.
Príprava paradajkovej omáčky (voliteľné):
4. V druhej čistej panvici alebo menšom hrnci zohrejeme olivový olej. Pridáme na kocky nakrájané paradajky a nasekaný cesnak. Restujeme asi 2 minúty.
5. Pridáme paradajkový pretlak, dochutíme soľou a čiernym korením. Podlejeme trochou vody (cca 50-100 ml, podľa požadovanej hustoty), premiešame a necháme na miernom ohni variť približne 5-7 minút, kým omáčka zhustne. Podľa potreby dochutíme. Odstavíme.
Plnenie a tvarovanie roliek:
6. Vypotené cuketové plátky opláchneme pod studenou tečúcou vodou, aby sme odstránili prebytočnú soľ. Potom ich dôkladne osušíme papierovými utierkami.
7. Na každý osušený plátok cukety rozotrieme primerané množstvo vychladnutej zeleninovej zmesi.
8. Náplň na cuketových plátkoch posypeme časťou nastrúhaného parmezánu (zvyšok si môžeme nechať na posypanie hotových roliek alebo do omáčky). Každý plátok opatrne zrolujeme do pevnejšej rolky.
9. Každú rolku prepichneme a upevníme špajdľou alebo kuchynskou ihlou, aby sa počas vyprážania nerozpadla.
Príprava cestíčka a vyprážanie:
10. V hlbšej mise dôkladne rozšľaháme vajcia s kyslou smotanou a štipkou soli. Postupne metličkou zašľahávame preosiatu hladkú múku, kým nevznikne hladké, polohusté cestíčko (konzistenciou by malo pripomínať cesto na hustejšie palacinky, aby dobre držalo na rolkách).
11. Vo väčšej hlbšej panvici alebo fritéze rozohrejeme dostatočné množstvo oleja na vyprážanie (rolky by mali byť ponorené aspoň do polovice). Olej by mal byť stredne horúci.
12. Pripravené a špajdľou upevnené cuketové rolky jednotlivo namáčame v pripravenom cestíčku tak, aby boli celé rovnomerne pokryté. Prebytočné cestíčko necháme jemne odkvapkať.
13. Obalené rolky ihneď opatrne vkladáme do rozpáleného oleja. Vyprážame ich na miernom až strednom ohni z každej strany dozlatista a dochrumkava, približne 3-5 minút z každej strany. Dôležité: Nevyprážame príliš zprudka, aby sa cestíčko nespálilo a vnútro sa stihlo prehriať.
14. Hotové vyprážané rolky vyberáme dierovanou lyžicou a ukladáme ich na tanier vystlaný papierovými utierkami, aby sa odsalo prebytočné množstvo oleja. Rovnakým spôsobom postupne vypražíme všetky pripravené rolky.
Podávanie:
15. Vyprážané plnené cuketové rolky podávame teplé, buď samostatne, s pripravenou paradajkovou omáčkou, alebo s obľúbeným jogurtovým, bylinkovým či cesnakovým dipom. Výborne chutia aj studené.
Poznámky
1. Ak chcem plnku ešte bohatšiu a sýtejšiu, môžem do vychladnutej zeleninovej zmesi primiešať nadrobno nakrájanú a opraženú kvalitnú slaninku alebo kúsok obľúbenej šunky.2. Pre extra syrovú chuť rada kombinujem parmezán v plnke s iným druhom syra, ktorý sa dobre topí, napríklad s nastrúhanou mozzarellou, ementálom alebo gouda syrom.3. Namiesto čerstvého kôpru môžem na dochutenie zeleninovej plnky použiť aj iné obľúbené čerstvé bylinky, ako napríklad nasekanú petržlenovú vňať, bazalku, oregano alebo tymian.4. Cuketové rolky sú vynikajúce aj na druhý deň, studené. Ak ich chcem predsa len ohriať, najlepšie je to urobiť v predhriatej rúre na 150°C po dobu niekoľkých minút, aby si zachovali svoju chrumkavosť. Ohrievanie v mikrovlnke môže spôsobiť, že cestíčko zmäkne.