Ak hľadáte inšpiráciu na originálnu a nesmierne chutnú večeru či desiatu, ktorá prekvapí vaše chuťové poháriky, potom sú tieto vyprážané paradajkové slimáky s jarnou cibuľkou presne to, čo potrebujete.
Parák alebo hrniec s naparovacou vložkou a pokrievkou
Papier na pečenie (do paráčika)
Hlbšia panvica (na vyprážanie)
Dierovaná lyžica
Papierové utierky
Zloženie
Na paradajkové cesto:
200gzrelých paradajok
300ghladkej pšeničnej múky(plus trochu na podsypanie)
½ČLsušeného droždia(cca 2 g)
Na náplň:
220gsmotanového syra (cream cheese)(napr. Philadelphia, Lučina) alebo hustejšieho nátierkového masla
6ksjarnej cibuľky(biela aj svetlozelená časť), najemno nakrájanej
Na vyprážanie:
rastlinného oleja na vyprážanie(napr. slnečnicový, repkový)
Pokyny
Príprava paradajkového cesta a kysnutie:
1. Paradajky (200 g) umyte, nakrájajte a rozmixujte dohladka. Prisypte sušené droždie (½ ČL) a premiešajte.
2. Do misy preosejte hladkú múku (300 g), prilejte paradajkovú zmes s droždím.
3. Vypracujte hladké, vláčne cesto (rukami alebo robotom).
4. Prikryte a nechajte kysnúť na teplom mieste 15 minút.
5. Cesto na pomúčenej doske 1 minútu prehnette. Vráťte do misy, prikryte a nechajte kysnúť ďalších 30 minút.
Príprava náplne a tvarovanie slimákov:
6. V miske zmiešajte smotanový syr (220 g) s najemno nakrájanou jarnou cibuľkou (6 ks). Dochutíte soľou a korením podľa chuti.
7. Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske do obdĺžnika (hrúbka cca 0,5 cm).
8. Na cesto rovnomerne rozotrite syrovo-cibuľkovú náplň, nechajte jeden dlhší okraj voľný.
9. Cesto pevne zrolujte do rolády smerom k voľnému okraju. Voľný okraj potrite vodou a pritlačte.
Finálne kysnutie, parenie a vyprážanie:
10. Roládu nakrájajte na plátky (slimáky) hrubé cca 1,5 - 2 cm.
11. Slimáky poukladajte na pomúčenú dosku, prikryte a nechajte kysnúť ešte 30 minút.
12. Pripravte parák vystlaný papierom na pečenie. Vodu v hrnci pod parákom priveďte k varu.
13. Vykysnuté slimáky opatrne preložte do paráčika, prikryte a varte v pare približne 12 minút.
14. Na panvici rozohrejte dostatočné množstvo oleja.
15. Uvarené slimáky vyberte z paráčika a ihneď ich vkladajte do rozpáleného oleja. Vyprážajte z oboch strán dozlatista (cca 2–3 minúty z každej strany).
16. Vypražené slimáky ukladajte na papierové utierky, aby odkvapkal prebytočný tuk. Podávajte teplé.
Poznámky
1. Pre lepšiu aktiváciu sušeného droždia ho môžem pred pridaním do paradajkového pyré zmiešať s lyžičkou cukru (ak by bol v recepte na cesto, tu nie je) a trochou vlažnej vody (cca 35°C) a nechať pár minút postáť, kým sa nevytvorí pena. V tomto prípade, keďže cesto neobsahuje cukor, stačí, ak je paradajkové pyré aspoň vlažné.2. Náplň môžem obohatiť aj o iné ingrediencie. Výborne sa hodia napríklad najemno nastrúhaný tvrdý syr, kúsky opečenej slaninky, nasekané bylinky (petržlenová vňať, pažítka navyše, oregano) alebo dokonca najemno nasekané sušené paradajky.3. K týmto vyprážaným slimákom sa skvele hodí jednoduchý cesnakový alebo bylinkový dip pripravený z bieleho jogurtu alebo kyslej smotany, dochutený soľou, korením a bylinkami.4. Ak chcem vyskúšať zdravšiu verziu, môžem parené slimáky namiesto vyprážania upiecť v rúre. Potriem ich rozšľahaným vajíčkom a pečiem pri teplote cca 180-190°C dozlatista (cca 15-20 minút). Textúra bude iná, skôr ako pečené pečivo, ale stále veľmi chutná.