Tento recept je skvelou modernou a bleskovou verziou klasiky, ktorá si vás získa svojou jednoduchosťou a skvelou chuťou. Základom je šťavnatá a dobre ochutená plnka z mletého kuracieho mäsa, zabalená do jemne obvareného kapustného listu. To najlepšie však prichádza na záver – namiesto dusenia sa tieto závitky obalia v ochutenom vajíčku a na panvici sa do chrumkava opečú. Výsledkom je fantastické jedlo, ktoré je zvonku zlatisté a vnútri plné šťavnatej chuti.
1. Z hlávkovej kapusty opatrne odstránime vrchné listy a vyrežeme tvrdý hlúb.
2. Do veľkého hrnca dáme variť vodu. Celú hlávku kapusty vložíme do vriacej vody a varíme približne 5-7 minút. Listy postupne zmäknú a budú sa dať ľahko oddeľovať. Postupne ich oddeľujeme a vyberáme z vody von. Potrebujeme 10 pekných, celistvých listov.
3. Z každého listu zrežeme nožom tvrdú stredovú časť (rebro), aby sa dal ľahko rolovať.
4. Teraz si pripravíme plnku. Cibuľu nasekáme nadrobno. Na panvici rozohrejeme trochu oleja a cibuľku na ňom orestujeme dosklovita.
5. Pridáme mleté kuracie mäso a za stáleho miešania ho vareškou rozbíjame na menšie kúsky. Opekáme, kým sa mäso nezatiahne a nie je drobivé.
6. Opečené mäso dochutíme soľou, čiernym korením a mletou sladkou paprikou podľa chuti. Dôkladne premiešame a necháme mierne vychladnúť.
Plnenie a vyprážanie závitkov:
7. Na pracovnú dosku si rozložíme jeden pripravený kapustný list. Na jeho spodnú časť nanesieme primerané množstvo mäsovej plnky (približne desatinu).
8. Závitok zabalíme: spodný okraj listu prehneme cez plnku, potom preložíme bočné strany smerom dovnútra a následne všetko pevne zrolujeme do tvaru úhľadného valčeka. Postup opakujeme so všetkými listami a plnkou.
9. V hlbšom tanieri si rozšľaháme vajcia s jednou lyžičkou soli a jednou lyžičkou mletej sladkej papriky.
10. Na väčšej panvici si rozohrejeme dostatočné množstvo oleja (asi 1-2 cm vrstvu).
11. Každý závitok dôkladne obalíme v ochutenom vajíčku a ihneď ho vkladáme do rozpáleného oleja.
12. Opekáme na strednom plameni z každej strany približne 4-5 minút, alebo kým nie je povrch krásne zlatistý a chrumkavý.
13. Hotové závitky vyberáme na tanier vystlaný papierovou kuchynskou utierkou, ktorá odsaje prebytočný tuk. Podávame ich ešte teplé.
Poznámky
1. Pri oddeľovaní listov z kapusty si dávam pozor, aby som ich nepotrhal. Ak sa mi to náhodou stane, nevadí, použijem dva menšie poškodené listy a preložím ich cez seba tak, aby plnka pri balení nevytiekla.n2. Usmažené závitky vždy odkladám na tanier vystlaný papierovou kuchynskou utierkou. Krásne z nich odsaje prebytočný olej a zostanú na povrchu príjemne chrumkavé.n3. Namiesto kuracieho mäsa niekedy používam aj mleté bravčové pliecko alebo mix bravčového a hovädzieho. Jedlo je potom o niečo výdatnejšie a chuťovo výraznejšie.n4. Ako dip k týmto závitkom milujem jednoduchú zmes kyslej smotany s pretlačeným strúčikom cesnaku alebo tatársku omáčku, niekedy zmiešanú s trochou kečupu.