Tento Ženevský koláč, inšpirovaný starodávnym receptom, je skutočný unikát. Vďaka vysokému obsahu masla, mandlí a vaječných žĺtkov je neuveriteľne vláčny a doslova sa topí na jazyku. Vôňa citrónovej kôry a mandlí prevonia celý dom. Tento Ženevský koláč chutí ako z inej doby.
1. Najprv si pripravte varené žĺtky. Uvarte 12 vajec natvrdo (cca 10 minút). Ochlaďte ich, ošúpte a vyberte žĺtky. Bielky z varených vajec nebudete potrebovať.
2. Uvarené žĺtky najemno postrúhajte alebo prepasírujte cez sitko. Zmiešajte ich s mletými mandľami. Odložte bokom.
3. Pripravte si 14 surových vajec. Opatrne oddeľte žĺtky od bielkov. Budete potrebovať 6 celých vajec, 8 žĺtkov a 8 bielkov.
4. Vo veľkej mise šľahajte zmäknuté maslo do krémova. Postupne pridávajte práškový cukor a šľahajte do nadýchanej peny.
5. Po jednom zašľahajte 6 celých surových vajec. Každé šľahajte aspoň 30 sekúnd.
6. Potom po jednom zašľahajte 8 surových žĺtkov.
7. Pridajte nastrúhanú citrónovú kôru.
8. Teraz do maslovej peny postupne (po lyžiciach) zašľahajte zmes mandlí a strúhaných varených žĺtkov.
9. V samostatnej čistej mise vyšľahajte 8 bielkov so štipkou soli na tuhý sneh.
10. Do maslovo-žĺtkovej zmesi teraz už len zľahka stierkou (nie mixérom!) striedavo vmiešavajte preosiatu hladkú múku a tuhý sneh z bielkov. Začnite aj končite múkou. Miešajte len kým sa cesto nespojí.
11. Rúru predhrejte na 170 °C (s ventilátorom). Pripravte si 2-3 tortové formy s priemerom 24 cm, vyložte ich papierom na pečenie.
12. Cesto rozdeľte na 6 rovnakých častí (najlepšie odvážiť).
13. Postupne rozotrite každú časť cesta na dno pripravenej formy do tenkého plátu.
14. Pečte každý plát zvlášť pri 170 °C približne 15-20 minút, kým nie sú okraje zlatisté. Pláty sú tenké, sledujte ich.
15. Upečené pláty nechajte krátko vychladnúť vo forme, potom ich opatrne vyberte a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
16. Vychladnuté pláty spájajte marhuľovým džemom. Položte prvý plát na podnos, potrite ho tenkou vrstvou džemu, priložte druhý plát a takto pokračujte, kým neminiete všetky pláty. Vrchný plát nepotierajte.
17. Pripravte polevu: Preosiaty práškový cukor vymiešajte s citrónovou šťavou dohladka. Mala by vzniknúť hustejšia, ale stále tekutá poleva.
18. Polevu nalejte na vrch torty a rovnomerne ju rozotrite. Nechajte stuhnúť.
Poznámky
1. Nevynechajte bielky: Vyšľahaný sneh z bielkov je kľúčový pre odľahčenie tohto inak veľmi hutného cesta plného masla a žĺtkov. Vmiešavajte ho naozaj opatrne.2. Pečenie plátov: Keďže pláty sú tenké, pečú sa rýchlo. Majte ich pod dohľadom, aby sa nespálili. Ak máte len jednu formu, budete piecť postupne.3. Orechový koláč: Namiesto mandlí použite jemne mleté vlašské alebo lieskové orechy.4. Čokoládová poleva: Namiesto citrónovej použite polevu z horkej čokolády a masla.