Áno, čítate správne. Hoci v ňom nie je ani gram tvarohu, tento vláčny jogurtový koláč má textúru ako najjemnejší japonský cheesecake. Je to môj objav roka. Je ľahučký ako pena, rozplýva sa na jazyku a príprava je prekvapivo jednoduchá.
300ghustého bieleho jogurtu(gréckeho typu, min. 10 % tuku)
1ČLvanilkového extraktu
55ghladkej múky
20gkukuričného alebo zemiakového škrobu
0.5ČLkypriaceho prášku do pečiva
0.25ČLsoli
Na sneh:
4ksvaječných bielkov
0.5ČLoctu alebo citrónovej šťavy
60gkrupicového cukru
Na dokončenie:
100gmrazených malín
100gčerstvých alebo mrazených čučoriedok
1PLpráškového cukru
1ČLkukuričného škrobu
Pokyny
1. Žĺtky vyšľahajte so 40 g cukru do svetlej, krémovej konzistencie.
2. Potom k nim pomaly primiešajte olej, hustý jogurt a vanilkový extrakt.
3. V samostatnej miske zmiešajte a preosejte múku, škrob, kypriaci prášok a soľ.
4. Suchú zmes jemne vmiešajte do žĺtkového krému, kým nevznikne hladké cesto. Dajte ho bokom.
5. Teraz si pripravte sneh. Bielky začnite šľahať. Keď začnú peniť, pridajte ocot.
6. Postupne, na trikrát, prisypávajte 60 g cukru. Šľahajte, kým nezískate pevný a lesklý sneh.
7. Nakoniec šľahajte sneh na najnižšej rýchlosti asi 30 sekúnd. Odstránite tak veľké vzduchové bubliny a sneh bude stabilnejší.
8. Jednu tretinu snehu zľahka vmiešajte do cesta, aby sa zmes trochu uvoľnila.
9. Potom opatrne, najlepšie stierkou, vmiešajte aj zvyšok snehu. Miešajte len kým sa hmoty nespoja, aby ste nestratili objem.
10. Okrúhlu formu s priemerom 18 cm vysteľte papierom na pečenie (dno aj boky). Nalejte do nej cesto.
11. Formou niekoľkokrát jemne poklepte o pracovnú dosku, aby unikli veľké vzduchové bubliny.
12. V miske zmiešajte mrazené ovocie s práškovým cukrom a škrobom. Ovocie rovnomerne poukladajte na povrch cesta.
13. Rúru predhrejte na 150 °C. Vložte koláč a pečte 40 minút.
14. Potom znížte teplotu na 140 °C a bez otvárania rúry pečte ďalších 25–30 minút.
15. Rúru vypnite, dvierka mierne pootvorte a nechajte koláč odpočívať vnútri ešte 10 minút.
16. Koláč nechajte úplne vychladnúť pri izbovej teplote. Následne ho vložte do chladničky stuhnúť aspoň na 2 hodiny.
Poznámky
1. Kúzlo jemného vmiešania: Tajomstvo nadýchanosti je v jemnom zaobchádzaní so snehom. Robte to stierkou na trikrát a pohybmi odspodu nahor. Cieľom nie je dokonalé premiešanie, ale zachovanie čo najväčšieho objemu vzduchu.n2. Dôležitosť nízkej teploty: Nepodceňujte pomalé pečenie. Príliš vysoká teplota by spôsobila, že koláč by rýchlo narástol a potom by v strede spľasol. Pomalé pečenie pri dvoch teplotách stabilizuje jeho jemnú štruktúru.