Tento jogurtový koláč je stelesnením dokonalej letnej maškrty. Je neuveriteľne vláčny, šťavnatý a plný ovocia, pričom jeho príprava je taká jednoduchá, že ju zvládne naozaj každý. Kombinácia jemného cesta, kyselkavých čučoriedok a exotickej vône kokosu vytvára harmóniu chutí, ktorej je nemožné odolať. Tento recept je dôkazom, že aj z pár základných surovín sa dá vyčarovať luxusne vyzerajúci a božsky chutiaci dezert, ktorý zažiari na každej oslave, rodinnom stretnutí alebo len tak pri popoludňajšej káve.
1. V miske šľaháme celé vajcia so štipkou soli a kryštálovým cukrom. Použijeme elektrický šľahač na najvyšších otáčkach a šľaháme približne 3–4 minúty do svetlej a nadýchanej peny.
2. Keď je vaječná zmes dokonale našľahaná, znížime otáčky šľahača a tenkým prúdom za stáleho miešania prilievame olej.
3. Odteraz už nebudeme používať elektrický šľahač, ale len metličku alebo varešku, aby cesto zostalo krásne nadýchané. Do zmesi jemne vmiešame biely jogurt.
4. V samostatnej miske si zmiešame preosiatu hladkú múku s kypriacim práškom do pečiva. Túto sypkú zmes potom po častiach (ideálne na tretiny) jemne a zľahka vmiešame do tekutého základu, kým nevznikne hladké cesto bez hrudiek.
Pečenie a dokončenie:
5. Rúru si predhrejeme na 180 °C (horný a dolný ohrev). Plech s rozmermi 18x28 cm si vystelieme papierom na pečenie.
6. Hotové cesto rovnomerne rozotrieme na pripravený plech.
7. Na vrch cesta husto poukladáme čučoriedky. Ak používate mrazené, nerozmrazujte ich. Jemne ich prstami vtlačíme do cesta.
8. Celý povrch koláča posypeme strúhaným kokosom podľa vlastnej chuti.
9. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme približne 45 minút. Pre istotu urobte ku koncu pečenia test špajdľou – ak vyjde suchá, koláč je hotový.
10. Upečený koláč necháme úplne vychladnúť na mriežke. Až po vychladnutí ho vyberieme z formy a nakrájame na rezy.
Poznámky
1. Ak chcem dosiahnuť ešte zaujímavejšiu chuť, časť hladkej múky (cca 50 g) rada nahrádzam mletými mandľami alebo orechmi. Koláč bude mať chrumkavejšiu textúru.2. Namiesto čučoriedok môžete použiť akékoľvek sezónne ovocie – skvele sa hodia maliny, ríbezle, nakrájané marhule alebo slivky.3. Pre extra sviežosť rada pridávam do cesta aj najemno nastrúhanú kôru z jedného chemicky neošetreného citróna. Nádherne prevonia celý koláč.4. Skladujte koláč pri izbovej teplote, zakrytý v nádobe alebo potravinárskou fóliou. Vďaka oleju a jogurtu zostane krásne vláčny aj 2-3 dni.