Máte doma prezreté banány a neviete, čo s nimi? Tento RECEPT na fantastický banánový chlebíček s vlašskými orechmi je vaša rýchla a absolútne TOP záchrana! Zabudnite na vyhadzovanie ovocia – premeňte ho na neskutočne vláčny, voňavý a chutný dezert, ktorý si môžete dopriať na raňajky, desiatu alebo len tak ku káve. Jeho príprava je jednoduchá a výsledok vždy stojí za to. Tento chlebíček je dôkazom, že aj z prezretých banánov sa dá vykúzliť skutočná delikatesa, ktorá poteší celú rodinu.
50gsvetlohnedého alebo tmavohnedého trstinového cukru
2ksvajec(veľkosť M, izbovej teploty)
2lyžičkyvanilkového extraktu
75gkyslej smotany(20% tuku, izbovej teploty)
3–4ksveľmi zrelých banánov(cca 400 g očistenej váhy, ideálne s hnedými škvrnami na šupke)
80gnahrubo nasekaných vlašských orechov
Na ozdobu (voliteľné):
plátky mandlí(podľa chuti)
čokoládové kúsky alebo nasekaná čokoláda(horká, mliečna alebo biela, podľa chuti)
Pokyny
Príprava suchých a mokrých ingrediencií:
1. Rúru si predhrejte na 175°C (teplovzdušnú na 155-160°C). Chlebíčkovú formu s rozmermi približne 20x10x7 cm vysteľte papierom na pečenie tak, aby papier mierne prečnieval cez okraje (chlebíček sa bude ľahšie vyberať).
2. Vo väčšej mise zmiešajte preosiatu hladkú múku (250 g) s jedlou sódou (1 ČL), kypriacim práškom do pečiva (2 ČL), mletou škoricou (1 ČL) a štipkou soli. Zmes zľahka premiešajte metličkou a odložte bokom. Toto je vaša suchá zmes.
3. Banány ošúpte, nakrájajte ich na menšie kolieska a v samostatnej miske ich pomocou vidličky roztlačte na jemnú kašu. Nemusí byť úplne hladká, malé kúsky banánov sú v chlebíčku vítané. Odložte bokom.
4. V ďalšej väčšej mise dajte zmäknuté maslo (115 g) izbovej teploty, pridajte kryštálový cukor (100 g) a hnedý cukor (50 g).
Spracovanie cesta:
5. Maslo s oboma druhmi cukru vyšľahajte elektrickým šľahačom na stredných otáčkach do svetlej a nadýchanej peny (trvá to približne 3-5 minút).
6. Do maslovo-cukrovej peny postupne pridávajte vajcia (2 ks) – najprv pridajte jedno vajce a dobre ho zašľahajte, kým sa úplne nespojí so zmesou. Potom pridajte druhé vajce a opäť dôkladne šľahajte, kým sa zmes pekne nespojí a nie je krémová.
7. K zmesi pridajte vanilkový extrakt (2 ČL) a kyslú smotanu (75 g). Krátko prešľahajte na nízkych otáčkach, len kým sa ingrediencie nespoja.
8. Do maslovej zmesi pridajte roztlačené banány a opäť zľahka a krátko prešľahajte, aby sa banány rovnomerne rozptýlili.
9. Teraz začnite postupne pridávať pripravenú suchú zmes (z kroku 2). Najprv prisypte približne polovicu suchej zmesi do mokrej zmesi a na nízkych otáčkach šľahača alebo stierkou krátko premiešajte, len kým sa múka takmer zapracuje. Neprešľahajte.
10. Prisypte zvyšnú suchú zmes a opäť krátko a zľahka premiešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja a nevznikne polohusté cesto. Dávajte pozor, aby ste cesto neprešľahali – to by mohlo viesť k tuhšiemu chlebíčku.
11. Nakoniec do cesta stierkou opatrne vmiešajte nahrubo nasekané vlašské orechy (80 g).
Pečenie a dokončenie:
12. Hotové cesto nalejte do pripravenej chlebíčkovej formy vystlanej papierom na pečenie a povrch rovnomerne uhlaďte stierkou.
13. Ak chcete, povrch cesta teraz môžete ozdobiť plátkami mandlí a čokoládovými kúskami podľa chuti.
14. Formu vložte do predhriatej rúry a pečte približne 50–60 minút. Či je chlebíček upečený, otestujte drevenou špajdľou – po zapichnutí do stredu by mala vyjsť čistá, bez nalepeného surového cesta. Ak je na špajdli ešte trochu cesta, pečte ďalších 5-10 minút a test zopakujte.
15. Upečený banánový chlebíček vyberte z rúry a nechajte ho približne 10-15 minút chladnúť vo forme na mriežke.
16. Potom ho opatrne (pomocou prečnievajúceho papiera na pečenie) vyberte z formy a nechajte úplne vychladnúť na chladiacej mriežke.
17. Úplne vychladnutý banánový chlebíček môžete vyklopiť z papiera na pečenie (alebo ho ponechať v papieri, ak chcete) a nakrájať na plátky. Servírujte ho samotný, alebo pre ešte väčší pôžitok s kopčekom vanilkovej zmrzliny, lyžicou kyslej smotany alebo poliaty trochou javorového sirupu.
Poznámky
1. Pre extra vláčnosť a zaujímavú chuť niekedy pridám do cesta aj lyžicu jablkového pyré alebo pár lyžíc rozpusteného kokosového oleja namiesto časti masla.2. Okrem vlašských orechov rada experimentujem aj s inými druhmi orechov, napríklad s pekanovými orechmi, lieskovcami, alebo do cesta pridám aj za hrsť kvalitných čokoládových kúskov či sušených brusníc pre pestrejšiu chuť.3. Ak chcem mať povrch chlebíčka pekne karamelový a extra chrumkavý, pred samotným pečením ho môžem zľahka posypať trochou hnedého cukru a na vrch poukladať zopár tenkých plátkov masla.4. Hotový vychladnutý banánový chlebíček je absolútne vynikajúci aj na druhý deň, dokonca si myslím, že chute sa vtedy ešte lepšie prepoja. Skladujem ho zabalený v potravinárskej fólii alebo v dobre uzatvárateľnej nádobe pri izbovej teplote, aby zbytočne nevyschol.