Ach, muffiny! Kto by ich nemiloval? U nás doma je to dezert, ktorým nemôžem nikdy nič pokaziť. Po rokoch skúšania a pečenia som konečne našla ten NAJLEPŠÍ recept, o ktorý sa s vami musím podeliť. Tajomstvo? Obyčajný biely jogurt! Práve vďaka nemu je cesto neskutočne vláčne a šťavnaté, aj na druhý deň. A keď do stredu schováte lyžičku Nutelly, ktorá sa pri pečení premení na tekuté čokoládové srdce, vznikne absolútne nebo v papuľke. Toto je proste láska!
12ČLNutelly(alebo iného orieškovo-čokoládového krému)
Na dokončenie (voliteľné):
čokoláda alebo Nutella
práškový cukor
Pokyny
Príprava cesta:
1. Rúru si dám vždy ako prvé predhriať na 180 °C a do formy na muffiny si pripravím papierové košíčky. Vo veľkej mise metličkou poriadne rozmiešajte celé vajcia, kryštálový a vanilkový cukor a štipku soli.
2. K vajíčkam potom pridajte biely jogurt, mlieko a olej. Všetko spolu len krátko a zľahka premiešajte, aby sa tekuté suroviny spojili.
3. V samostatnej menšej miske si zmiešajte hladkú múku s kypriacim práškom. Môj tip: Túto zmes vždy spolu preosejem cez sitko priamo do tekutých surovín. Zaručí to, že muffiny budú krásne nadýchané a bez hrudiek.
4. Teraz už len zľahka a krátko premiešajte, len kým sa suché ingrediencie nespoja s mokrými. POZOR: Cesto na muffiny sa nikdy nesmie premiešať! Pár hrudiek nevadí, práve to je tajomstvo ich vláčnosti.
Plnenie a pečenie:
5. Lyžicou alebo naberačkou na zmrzlinu naplňte košíčky cestom asi do dvoch tretín.
6. Do stredu cesta v každom košíčku opatrne vložte lyžičku Nutelly. Nemusíte ju zakrývať, cesto pri pečení pekne narastie a obalí ju.
7. Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme približne 20 minút. Či sú hotové, najradšej testujem drevenou špajdľou – ak ju po pichnutí do cesta (mimo Nutelly) vytiahnem suchú, sú hotové.
8. Upečené muffiny nechajte pár minút chladnúť vo forme, potom ich preložte na mriežku, aby úplne vychladli. Pred podávaním ich môžete ozdobiť rozpustenou čokoládou alebo len tak poprášiť cukrom.
Poznámky
1. Ak nemáte poruke Nutellu, tieto muffiny sú fantastické aj s ovocím! Do stredu každého muffinu rada vtlačím pár malín, čučoriedok alebo kúsok marhule. Je to skvelé osvieženie.2. Pre milovníkov čokolády mám ešte jeden trik. Do hotového cesta pred plnením do košíčkov zľahka vmiešam za hrsť nasekanej horkej čokolády alebo čokoládových kúskov.3. Keď chcem z týchto muffinov urobiť slávnostnejší dezert, po vychladnutí ich ozdobím jednoduchým krémom z mascarpone a práškového cukru. Vyzerajú potom ako malé tortičky.4. Najlepšie sú samozrejme čerstvé, ale ak sa nejaké zvýšia, skladujem ich v uzatvárateľnej nádobe. Vďaka jogurtu zostanú vláčne aj na druhý deň.