Ak hľadáte ten pravý recept na dokonalú domácu kysnutú knedľu, ktorá je nádherne vláčna, nadýchaná a chutí presne tak, ako si ju pamätáte od babičky, potom ste na správnom mieste!
Porcie 1väčšia knedľa (alebo 2 menšie, cca 8-10 porcií)
Kalórie 250kcal
Vybavenie
Menšia miska alebo hrnček (na kvások)
Väčšia misa (na cesto)
Kuchynský robot s hákom (voliteľné)
Pracovná doska
Potravinárska fólia alebo utierka
Parný hrniec alebo väčší hrniec s naparovacou vložkou (paráčikom) a pokrievkou
Papier na pečenie (voliteľné, na parák)
Vidlička alebo špajdľa (na prepichanie)
Štetec na potieranie (voliteľné)
Kuchynská mriežka na chladnutie
Niť alebo krájač na knedle (na krájanie)
Zloženie
Potrebné suroviny:
250gpolohrubej múkypreosiatej
250ghrubej múkypreosiatej
1kscelé vajce(veľkosť M alebo L)
250mlvlažného plnotučného mlieka(s teplotou cca 35-40°C)
21gčerstvého droždia(zodpovedá ½ kocky)
½ČLkryštálového cukru(na aktiváciu droždia)
1ČLsoli
1PLrastlinného oleja(napr. slnečnicový), plus trochu na potretie
Pokyny
Príprava kvásku a cesta:
1. Pripravte kvások: do cca 100 ml vlažného mlieka rozdrobte droždie, pridajte ½ ČL cukru, premiešajte a nechajte vzísť (cca 10-15 minút).
2. Vo väčšej mise zmiešajte preosiatu polohrubú a hrubú múku s 1 ČL soli.
3. K múke pridajte kvások, vajce, zvyšné vlažné mlieko (cca 150 ml) a 1 PL oleja.
4. Vypracujte hladké, nelepivé cesto (rukami alebo robotom cca 8-10 minút).
Prvé kysnutie a tvarovanie knedle/knedlí:
5. Cesto vytvarujte do bochníka, vložte do olejom vytretej misy, prikryte a nechajte kysnúť na teplom mieste cca 60 minút, kým nezdvojnásobí objem.
6. Vykysnuté cesto zľahka premiesite na pomúčenej doske.
7. Vytvarujte jeden väčší valec (knedľu) alebo dva menšie.
Druhé kysnutie a varenie v pare:
8. Knedľu/knedle položte na pomúčenú dosku alebo papier na pečenie, prikryte a nechajte kysnúť ešte cca 20-30 minút.
9. Pripravte parný hrniec alebo hrniec s naparovacou vložkou. Vodu priveďte do varu. Dno vložky môžete potrieť olejom alebo použiť papier na pečenie.
10. Nakysnutú knedľu/knedle opatrne preložte na naparovaciu vložku.
11. Prikryte pokrievkou a varte v pare na strednom plameni cca 20-25 minút. Počas prvých 15 minút neodkrývajte.
Dokončenie:
12. Uvarenú knedľu opatrne vyberte.
13. Ihneď po vybratí povrch knedle niekoľkokrát popichajte vidličkou alebo špajdľou.
14. Povrch ešte horúcej knedle zľahka potrite trochou oleja.
15. Nechajte mierne vychladnúť na mriežke pred krájaním. Krájajte niťou alebo ostrým nožom.
Poznámky
1. Aby bola knedľa naozaj krásne nadýchaná a nespadla po uvarení, je dôležité dodržať časy kysnutia a počas prvých 15 minút varenia v pare neodkrývať pokrievku. Taktiež ihneď po uvarení knedľu popichajte.2. Do cesta na kysnutú knedľu môžem pridať aj na kocky nakrájané staršie biele pečivo (napr. 1-2 rožky), ktoré som predtým zľahka opiekol na suchej panvici. Knedľa tak získa zaujímavejšiu štruktúru (tzv. žemľová knedľa).3. Uvarenú a mierne vychladnutú knedľu najlepšie nakrájam pomocou tenkej, pevnej nite alebo špeciálneho krájača na knedle. Rezy tak budú krásne hladké a knedľa sa nebude drobiť.4. Domáca kysnutá knedľa je fantastickou prílohou k rôznym českým a slovenským klasikám, ako sú sviečková na smotane, segedínsky guláš, rôzne druhy perkeltov, pečené mäso na šťave (napr. kačica alebo hus s kapustou), alebo k omáčkam ako kôprová či paradajková.