Zabudnite na všetky obyčajné a suché bábovky, ktoré ste doteraz poznali! Toto je kráľovná medzi bábovkami, majstrovské dielo, ktoré v sebe spája intenzívnu chuť bohatej čokolády a prekvapenie v podobe luxusného krémového srdca. Predstavte si tmavé, neuveriteľne vláčne kakaové cesto, ktoré sa pri každom zahryznutí doslova rozplýva na jazyku. A v jeho strede sa ukrýva poklad – zamatovo jemná náplň z mascarpone a smotanového syra, ktorá vytvára nielen nádherný mramorový efekt, ale predovšetkým božský chuťový zážitok. Pripravte sa na bábovku, ktorá posúva hranice dokonalosti!
1. Najprv si pripravíme krémovú náplň, aby bola pripravená na vrstvenie. V mise zmiešame mascarpone, čerstvý smotanový syr, oba druhy cukru a kukuričný škrob. Metličkou alebo na nízkych otáčkach šľahača všetko krátko spojíme do hladkého krému.
2. Následne po jednom zašľaháme vajcia, každé len krátko, kým sa nespojí so zmesou. Hotovú náplň odložíme bokom.
Príprava kakaového cesta:
3. Rúru si predhrejeme na 175 °C (teplovzdušnú na 160 °C). Veľkú formu na bábovku (s objemom aspoň 2.5 litra, priemer cca 24-25 cm) dôkladne vymažeme maslom a vysypeme múkou alebo kokosom.
4. V jednej mise zmiešame preosiatu polohrubú múku, kypriaci prášok a kakao.
5. V druhej, väčšej mise vyšľaháme zmäknuté maslo s kryštálovým a vanilkovým cukrom do bledej, nadýchanej peny (šľaháme aspoň 5 minút).
6. Do maslovej peny postupne, po jednom, zašľahávame vajcia. Každé ďalšie vajce pridáme, až keď je to predošlé úplne zapracované do krému.
7. Teraz budeme striedavo pridávať suchú zmes a mlieko. Do maslovo-vaječného základu vmiešame asi tretinu múčnej zmesi. Potom prilejeme polovicu z teplého mlieka (80 ml) a opäť premiešame. Zopakujeme s druhou tretinou múky a zvyšným mliekom. Nakoniec zapracujeme poslednú tretinu múčnej zmesi. Dôležité: Už miešame len zľahka, aby cesto zostalo vzdušné.
8. Nakoniec do cesta opatrne stierkou vmiešame rozpustenú (ale nie horúcu) tmavú čokoládu.
Vrstvenie a pečenie:
9. Do pripravenej formy nalejeme a rovnomerne rozotrieme približne polovicu tmavého kakaového cesta.
10. Na tmavé cesto opatrne, lyžicou alebo pomocou cukrárskeho vrecka, navrstvíme po obvode celú svetlú mascarpone náplň.
12. Mramorovanie: Rúčkou varešky alebo dlhou špajdľou 2 až 3-krát prejdite špirálovitým pohybom cez všetky vrstvy vo forme. Týmto vytvoríte krásny mramorový efekt. Nepremiešajte príliš, aby sa vrstvy úplne nezliali!
13. Bábovku vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 175 °C približne 60-70 minút. Či je upečená, otestujeme drevenou špajdľou – po zapichnutí do najvyššej časti bábovky (do tmavého cesta) musí vyjsť suchá.
14. Upečenú bábovku necháme asi 15 minút chladnúť vo forme, potom ju opatrne vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
Poznámky
1. Pre túto bábovku je naozaj kľúčové, aby mali všetky suroviny (maslo, vajcia, mascarpone, smotanový syr) izbovú teplotu. Krém aj cesto sa tak krásne spoja a nezrazia sa.2. Kvalita čokolády a kakaa naozaj urobí rozdiel. Rád používam kvalitné holandské kakao a čokoládu s obsahom kakaa aspoň 50-60% pre hlbokú a bohatú chuť.3. Keď pripravujem cesto, po pridaní múky ho už naozaj miešam len krátko, kým sa všetko nespojí. Príliš dlhým miešaním by sa aktivoval lepok a bábovka by nebola taká jemná a vláčna.4. Hoci je bábovka fantastická len tak, posypaná cukrom, niekedy ju pred podávaním polejem čokoládovou ganache (100 g čokolády zaliatej 100 ml horúcej smotany na šľahanie). Je to absolútna dekadencia!