Tieto cestoviny pripravujem, keď chcem rýchlu a pôsobivú večeru. Krémová pikantná omáčka s paradajkovým základom je hotová za pol hodiny. Najradšej mám, ako sa mušličky krásne obalia v omáčke a nasajú jej chuť.
1. Cestoviny uvarte al dente podľa návodu. Zlejte, ale odložte 1 šálku vody.
2. Na oleji opečte cibuľu 2–3 minúty, pridajte cesnak a krátko premiešajte.
3. Vmiešajte paradajkový pretlak, restujte 2–3 minúty, kým stmavne.
4. Pridajte vodku a minútu povarte. Alebo použite citrónovú šťavu s jablkovým džúsom a krok s vodkou vynechajte.
5. Zalejte smotanou, pridajte čili vločky, osoľte a povarte 1–2 minúty.
6. Prisypte cestoviny, polovicu vody z cestovín a maslo. Premiešajte, aby sa cestoviny obalili omáčkou.
7. Prisypte parmezán, premiešajte a dochuťte soľou a korením. Podávajte s bazalkou.
Poznámky
1. Ak je omáčka hustá, pridajte viac vody z cestovín – krásne ju zjemní.2. Použite čerstvo strúhaný parmezán, lepšie sa rozpustí a omáčka bude hladká.3. Variácia: Do cestovín pridajte opečené krevety alebo kuracie mäso pre viac bielkovín.4. Variácia: Použite celozrnné cestoviny pre ľahšiu a sýtejšiu verziu.