Pamätáte si na tú fantastickú chuť Trenčianskeho párku s fazuľou zo školskej jedálne? S týmto receptom si túto poctivú klasiku môžete pripraviť doma a garantujem vám, že bude chutiť ešte lepšie! Je to sýte, voňavé a neuveriteľne chutné jedlo, ktoré zahreje a poteší celú rodinu. Jemne pikantná a sladkastá paradajková omáčka, mäkká fazuľa a kvalitné párky – to je proste dokonalá kombinácia. S naším vylepšeným postupom ho budete mať na stole raz-dva a všetci si budú pýtať dupľu.
400gsuchej bielej fazule(alebo 2 konzervy sterilizovanej fazule v slanom náleve, cca 800 g)
4kskvalitných párkov(ideálne Trenčianske, Debrecínske alebo Spišské)
1veľkácibuľa
3strúčikycesnaku
140gparadajkového pretlaku
1PLhladkej múky
1lkuracieho alebo zeleninového vývaru
1PLsladkej chilli omáčky
1ČLkryštálového cukru
1ČLmletej sladkej papriky
3guličkynového korenia
1ksbobkového listu
2PLrastlinného oleja
soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie(voliteľné)
Pokyny
Príprava surovín:
1. Ak používate suchú fazuľu: Fazuľu preberieme, umyjeme a namočíme do studenej vody ideálne na noc (aspoň na 8 hodín). Na druhý deň vodu zlejeme, zalejeme fazuľu čerstvou vodou a uvaríme domäkka (cca 45-60 minút). Scedíme a odložíme bokom. Tento krok si môžete výrazne uľahčiť použitím fazule z konzervy, ktorú stačí len scediť a prepláchnuť.
2. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme nadrobno. Párky nakrájame na kolieska.
Varenie krok za krokom:
3. Vo väčšom hrnci alebo hlbšej panvici rozohrejeme olej. Pridáme nasekanú cibuľu a na strednom plameni ju restujeme dozlatista, asi 3-4 minúty.
4. K cibuľke pridáme cesnak a restujeme ďalšiu minútu, kým sa nerozvonia. Pozor, aby nezhorkol.
5. Hrniec na chvíľu odstavíme z plameňa, pridáme mletú sladkú papriku a rýchlo ju premiešame, aby sa rozpustila v tuku, ale nespálila.
6. Ihneď pridáme paradajkový pretlak a vrátime na oheň. Za stáleho miešania ho restujeme asi 1-2 minúty, aby skaramelizoval a stratil kyslú chuť.
7. Základ zaprášime hladkou múkou a rýchlo rozmiešame, čím vytvoríme zápražku. Zalejeme ju horúcim vývarom a metličkou dôkladne rozšľaháme, aby nevznikli hrudky.
8. Do omáčky pridáme bobkový list, nové korenie, cukor a sladkú chilli omáčku. Privedieme k varu a na miernom ohni varíme asi 15 minút, aby sa chute prepojili a omáčka zhustla.
9. Nakoniec do vriacej omáčky pridáme pripravenú fazuľu a na kolieska nakrájané párky. Spoločne prehrejeme a povaríme ešte 5 minút.
10. Hotové jedlo ochutnáme a podľa potreby dochutíme soľou a čiernym korením. Pred podávaním vyberieme bobkový list a guličky korenia.
1. Namiesto párkov je v tomto jedle fantastická aj kvalitná klobása. Tú opečiem na začiatku na panvici, vyberiem ju von, a na výpeku potom restujem cibuľku. Je to ešte o kúsok chutnejšie.2. Ak to mám rád pikantnejšie, okrem sladkej chilli omáčky pridám aj štipku mletého čili alebo pár kvapiek pálivej omáčky. To jedlo pekne prebudí.3. Ak sa chcem vyhnúť múke, omáčku jednoducho nezahusťujem. Nechám ju len o niečo dlhšie vrieť (redukovať), aby sa odparila prebytočná voda a prirodzene zhustla.4. Toto jedlo je ako guláš – najlepšie chutí na druhý deň, keď sa všetky chute poriadne odležia. Vždy si ho preto varím trochu viac.