V našej rodine sa tento recept dedí z generácie na generáciu. Mám ho zapísaný v starom zošite po babičke a vždy, keď ho upečiem, celý dom vonia presne ako u nej. Sú to tie pravé, poctivé Gerbeaud rezy – s tenkými vrstvami krehkého cesta, bohatou orechovou plnkou a domácim džemom.
1. Príprava plnky. Najprv si nasekajte sušené marhule nadrobno, zalejte ich 60 ml koňaku a nechajte aspoň 20 minút postáť. V inej miske zmiešajte mleté vlašské orechy so 100 g kryštálového cukru.
2. Príprava cesta. Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu múku, práškový cukor, soľ a sušené droždie.
3. Pridajte zmäknuté maslo, citrónovú kôru, vajce, bielok, 20 ml koňaku a vlažné mlieko. Vypracujte hladké, vláčne cesto. Najlepšie to ide v kuchynskom robote.
4. Cesto prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 60 minút.
5. Vrstvenie. Pripravte si hlbší plech (cca 30x40 cm) a vymažte ho maslom. Vykysnuté cesto rozdeľte na 4 rovnaké bochníky.
6. Prvý bochník rozvaľkajte na veľkosť plechu a preneste ho na dno. Potrite ho polovicou marhuľového džemu. Posypte polovicou orechovej zmesi a polovicou nasekaných marhúľ aj s koňakom.
7. Rozvaľkajte druhý plát, položte ho na plnku a jemne popichajte vidličkou.
8. Na druhé cesto natrite zvyšok džemu a posypte ho zvyškom orechov a marhúľ.
9. Prikryte tretím plátom cesta, ktorý opäť popichajte. Vrch zakončite štvrtým, posledným plátom cesta, ktorý dôkladne popichajte vidličkou po celej ploche.
10. Druhé kysnutie. Takto navrstvený koláč prikryte fóliou alebo utierkou a nechajte ho na teplom mieste kysnúť ešte ďalších 60 minút. Medzitým si predhrejte rúru na 170 °C.
11. Pečenie. Vykysnutý koláč pečte vo vyhriatej rúre 35–40 minút. Či je upečený, otestujte drevenou špajdľou – po pichnutí do stredu musí vyjsť suchá.
12. Chladnutie (dôležitý krok!). Upečený koláč nechajte na plechu úplne vychladnúť. Môže to trvať aj niekoľko hodín, buďte trpezliví.
13. Poleva. Keď je koláč naozaj studený, pripravte si polevu. Vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke rozpustite nalámanú čokoládu s maslom a vymiešajte dohladka.
14. Tekutú polevu nalejte na vychladnutý koláč, rovnomerne rozotrite a posypte nasekanými orechmi. Nechajte stuhnúť v chlade.
Poznámky
1. Krájanie bez neporiadku. Tento zákusok sa najlepšie krája na druhý deň, keď všetky vrstvy a chute dokonale splynú a zmäknú. Použite dlhý, ostrý nôž, ktorý pred každým rezom ponoríte do horúcej vody a utriete dosucha. Rezy budú dokonalé.2. Extra chuť orechov. Pre ešte intenzívnejšiu a hlbšiu chuť plnky môžete vlašské orechy pred pomletím krátko opiecť na suchej panvici. Rozvinie sa ich aróma a celý koláč bude ešte lepší.