Jesenné dni prinášajú množstvo čerstvej tekvice, ktorá je ideálnou surovinou na zdravé a chutné pečivo. Tekvicové muffiny bez cukru ocenia deti aj dospelí – sú vláčne, prirodzene sladké a pripravené z bežných domácich ingrediencií.
200gupečenej a rozmixovanej tekvice(hokkaido alebo maslová)
2ksvajcia
150ghladkej alebo špaldovej múky
50mloleja(slnečnicový alebo kokosový)
1ČLprášku do pečiva
½ČLškorice
1štipkasoli
Pokyny
Príprava tekvicového pyré:
1. Tekvicu rozkrojte, vydlabte jadierka a nakrájajte na mesiačiky.
2. Poukladajte na plech s papierom na pečenie a pečte pri 200 °C približne 30–40 minút domäkka.
3. Upečenú tekvicu olúpte (ak nie je hokkaido) a rozmixujte na hladké pyré.
4. Nechajte vychladnúť – potrebujete 200 g.
Postup prípravy muffinov:
1. Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si formu na 12 muffinov (papierové košíčky alebo vymastené).
2. V miske zmiešajte 200 g vychladnutého tekvicového pyré s vajcami, olejom, škoricou a soľou. Dôkladne premiešajte.
3. V druhej mise zmiešajte múku s práškom do pečiva a postupne vmiešajte do tekvicovej zmesi.
4. Rozdeľte cesto do foriem (do ¾ výšky) a pečte 18–22 minút, kým nie sú muffiny zlatisté a špajdľa vyjde čistá.
Poznámky
1. Bezlepková verzia: Použite ryžovú alebo ovsenú múku v rovnakom množstve.2. Prídavky: Pridajte hrsť hrozienok, nasekaných orechov alebo kúsok jablka.3. Skladovanie: Vydržia 3 dni pri izbovej teplote alebo 2 mesiace v mrazničke.4. Servírovanie: Podávajte teplé s lyžičkou jogurtu alebo ako desiatu do školy.