Je presne to obdobie v roku, keď záhrady ponúkajú plné koše karfiolu a my často premýšľame, čo nové a chutné z neho pripraviť. Ak máte chuť na niečo sýtejšie ako len varený karfiol s maslom, tento nákyp je tutovka. Je plný syra, voňavej slaninky a vďaka jednému triku má oveľa lepšiu chuť.
1. Najprv si pripravte karfiol. Rozoberte ho na menšie ružičky a uvarte v osolenej vriacej vode asi 10 minút. Mal by byť polomäkký.
2. Uvarený karfiol sceďte, nechajte ho trochu vychladnúť a potom ho nasekajte na menšie kúsky.
3. Rúru si predhrejte na 175 °C. Zapekaciu misu alebo menší pekáč (cca 20x30 cm) vymažte olejom a vysypte hrubou múkou.
4. A teraz ten trik na extra chuť: Slaninu nakrájajte na malé kocky. Na panvici ju bez pridania oleja opečte do chrumkava.
5. Chrumkavú slaninu vyberte z panvice dierovanou lyžicou. Na výpeku, ktorý zostal na panvici, orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatista.
Miešanie a pečenie:
6. Do veľkej misy dajte nasekaný karfiol. Pridajte k nemu vajcia, olej, nahrubo nastrúhaný syr, hrubú múku, soľ a korenie.
7. Pridajte aj prelisovaný cesnak, opečenú slaninu a orestovanú cibuľku. Milujem tú vôňu, keď sa všetky tieto chute spoja.
8. Nakoniec prilejte mlieko. Všetko dôkladne, ale zľahka premiešajte, aby vznikla jednotná zmes.
9. Karfiolovú zmes rovnomerne rozprestrite do pripraveného pekáča a povrch uhlaďte lyžicou.
10. Vložte do vyhriatej rúry. Pečte približne 40–50 minút, kým povrch nie je krásne zlatistý a pevný na dotyk.
11. Pre istotu urobte test špajdľou – ak po zapichnutí do stredu vyjde čistá, nákyp je hotový.
12. Po upečení nechajte nákyp aspoň 10 minút odstáť. Bude sa vám potom oveľa lepšie krájať.
Poznámky
1. Karfiol nerozvarte. Pri predváraní ho nechajte naozaj len polomäkký, „na zhryz“. Počas dlhého pečenia v rúre by sa úplne rozvarený karfiol zmenil na kašu.2. Akú múku použiť? Hrubá múka v recepte vytvorí pevnú, tradičnú štruktúru. Ak máte radi jemnejší nákyp, pokojne použite polohrubú alebo hladkú múku v rovnakom množstve.Variácie:Spolu so slaninou a cibuľou môžete orestovať aj na kocky nakrájanú červenú papriku alebo pár šampiňónov.Pre vegetariánsku verziu slaninu vynechajte a pre dymovú chuť pridajte do zmesi lyžičku údenej mletej papriky.