Syrové slimáky z prekladaného cesta s čedarom a makom
Ak premýšľate, čo si upiecť cez víkend, vyskúšajte tieto domáce syrové slimáky z prekladaného cesta s maslom a čedarom, ktoré chutia úplne skvostne! Sú chrumkavé a neodolateľné.
Kysnutie a chladenie (celkovo, min.) 2 hodinyhodiny
Celkový čas 3 hodinyhodiny5 minútyminút
Kurz Pohostenie, Predjedlo, Snack
Kuchyňa Medzinárodná
Porcie 16slimákov
Kalórie 180kcal
Vybavenie
Väčšia misa na cesto (alebo kuchynský robot s hákom)
Potravinárska fólia alebo utierka
Pracovná doska
Valček na cesto
Ostrý nôž alebo radielko
Plech na pečenie
Papier na pečenie
Mašlovačka
Malá miska (na rozšľahanie žĺtka)
Strúhadlo (na syr)
Zloženie
Na kysnuté cesto:
100mlvlažného plnotučného mlieka(cca 35-40°C)
100mlvlažnej vody(cca 35-40°C)
60mlrastlinného oleja(napr. slnečnicový)
10gsušeného droždia(1 balenie)
40gkrupicového cukru(cca 2-3 PL)
600ghladkej múkypreosiatej
1čajová lyžičkasoli
Hladká múka na pomúčenie pracovnej dosky
Na prekladanie a plnenie:
100grozpusteného masla(nie horúceho)
100gsyra čedarnahrubo nastrúhaného
Na potretie a posypanie:
1ksvaječný žĺtok
1polievková lyžicamliekacca
Celý mak podľa chutina posypanie
Pokyny
Príprava kysnutého cesta:
1. V mise zmiešajte vlažné mlieko, vlažnú vodu, olej, sušené droždie a cukor. Premiešajte, nechajte 5-10 minút aktivovať.
2. K tekutej zmesi postupne prisypávajte preosiatu múku a soľ. Mieste (ručne alebo robotom) 8-15 minút na hladké cesto.
3. Cesto v miske prikryte, nechajte na teplom mieste kysnúť cca 1 hodinu (do zdvojnásobenia objemu).
Prekladanie cesta s maslom:
4. Vykysnuté cesto premiesite, rozdeľte na 2 časti. Jednu prikryte.
5. Druhú časť rozvaľkajte na tenký obdĺžnik. Potrite polovicou rozpusteného masla.
6. Preložte na tretiny, potrite maslom, preložte na polovicu. Zabaľte do fólie, chlaďte 20-30 minút.
7. Zopakujte s druhou polovicou cesta a zvyšným maslom.
Finálne tvarovanie a pečenie slimákov:
8. Jeden vychladený balíček cesta rozvaľkajte na tenký obdĺžnik. Posypte polovicou strúhaného čedaru.
9. Pevne zrolujte do rolády. Nakrájajte na slimáky široké cca 2-2,5 cm.
10. Ukladajte reznou stranou nahor na plech s papierom. Zľahka stlačte. Zopakujte s druhým cestom a syrom.
Druhé kysnutie a dokončenie pred pečením:
11. Slimáky na plechu prikryte, nechajte kysnúť 20-30 minút.
12. Rúru predhrejte na 190-200°C. Žĺtok rozšľahajte s mliekom.
13. Vykysnuté slimáky potrite žĺtkovou zmesou a posypte makom.
Pečenie:
14. Pečte pri 190-200°C cca 15-20 minút do zlato-hneda.
Dokončenie:
15. Upečené slimáky nechajte mierne vychladnúť. Podávajte.
Poznámky
1. Namiesto čedaru môžem použiť aj iný obľúbený tvrdý syr s výraznejšou chuťou, napríklad goudu, ementál alebo dokonca údený syr pre zaujímavejšiu arómu.2. Do syrovej náplne pred rolovaním môžem pridať aj najemno nasekané bylinky (napr. pažítku, petržlenovú vňať) alebo trochu cesnakového prášku pre ešte lepšiu chuť.3. Ak chcem mať slimáky pikantnejšie, môžem do syrovej náplne pridať štipku mletého chilli alebo kajenského korenia, alebo použiť pikantný druh syra.4. Namiesto maku môžem na posypanie použiť aj iné semienka, napríklad sezamové, ľanové, alebo zmes rôznych semienok. Hrubozrnná soľ je tiež skvelou voľbou.