Vôňa tohto závinu ma vždy prenesie do kuchyne mojej starej mamy. Piekla ho presne takto – s krehkým smotanovým cestom a bohatou plnkou plnou orechov a sušených marhúľ. Je to pre mňa chuť sviatočného popoludnia a pohody.
1. Do veľkej misy preosejte múku s kypriacim práškom.
2. Pridajte zmäknuté maslo a rukami alebo v robote ho spracujte s múkou na mrveničku.
3. Potom pridajte kyslú smotanu a žĺtky. Všetko spolu rýchlo spracujte na hladké a vláčne cesto.
4. Cesto rozdeľte na 8 rovnakých dielov. Z každého vytvarujte bochník, zabaľte ho do fólie a dajte chladiť do chladničky aspoň na 20 minút.
Príprava plnky
5. Kým sa cesto chladí, pripravte si plnku. Sušené marhule nakrájajte na malé kúsky, orechy nasekajte nahrubo.
6. V mise zmiešajte nakrájané marhule, nasekané orechy a hrozienka.
7. V druhej, čistej mise začnite šľahať bielky. Keď začnú peniť, postupne prisypávajte cukor.
8. Vyšľahajte tuhý a lesklý sneh.
9. Sneh potom už len zľahka a opatrne stierkou vmiešajte do zmesi ovocia a orechov.
Tvarovanie a pečenie
10. Rúru si predhrejte na 175 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
11. Z chladničky vyberte prvý bochník cesta. Na pomúčenej doske ho vyvaľkajte na tenký obdĺžnik (hrúbka asi 0,3 cm).
12. Na širší okraj cesta naneste osminu plnky. Okraje cesta prehnite dovnútra a závin pevne zrolujte.
13. Postup opakujte so všetkými ôsmimi bochníkmi. Hotové záviny ukladajte na plech.
14. Povrch každého závinu na niekoľkých miestach narežte ostrým nožom.
15. Pečte v predhriatej rúre približne 30–35 minút, kým nie sú na povrchu zlatohnedé.
16. Upečené záviny nechajte úplne vychladnúť. Pred podávaním ich bohato posypte práškovým cukrom.
Poznámky
1. Aby bolo cesto krehké, pracujte s ním rýchlo a zbytočne ho dlho nemiesťe. Ak príliš zmäkne, dajte ho na chvíľu späť do chladničky.2. Pre extra vôňu môžete do plnky pridať štipku škorice alebo nastrúhanú citrónovú kôru.