Tento hrnčekový orechový koláč s krupicou je vďaka špeciálnemu postupu neuveriteľne vláčny. Plnka sa varí zvlášť a cesto sa na ňu leje v dvoch fázach. Práve krupicová plnka a záverečné poliatie mliekom zaručia, že tento orechový koláč s krupicou zostane dlho šťavnatý.
1. Rúru predhrejte na 180 °C. Plech (rozmer cca 30x20 cm) vymastite olejom a vysypte múkou.
2. V mise vyšľahajte celé vajcia s kryštálovým cukrom do bledej peny.
3. Postupne zašľahajte mlieko a olej.
4. Ručne (už nie mixérom) jemne vmiešajte preosiatu hladkú múku, prášok do pečiva a mleté orechy.
5. Polovicu pripraveného cesta nalejte na plech a rovnomerne rozotrite.
6. Vložte do rúry a pečte 10 minút pri 180 °C. Kým sa cesto pečie, pripravte plnku.
Príprava plnky a dopečenie:
7. Do hrnca dajte 500 ml mlieka, oba cukre (kryštálový aj vanilkový) a krupicu. Metličkou dobre rozmiešajte.
8. Za stáleho miešania priveďte do varu. Keď zmes začne hustnúť, znížte teplotu.
9. Pridajte nalámanú čokoládu na varenie a miešajte, kým sa úplne nerozpustí a nevznikne hladký krém.
10. Hrniec odstavte z ohňa a ihneď vmiešajte 150 g mletých orechov.
11. Horúcu plnku opatrne naneste na predpečený spodný korpus a rovnomerne rozotrite.
12. Na horúcu plnku ihneď nalejte druhú (zvyšnú) polovicu surového cesta. Snažte sa ho liať rovnomerne po celej ploche.
13. Vráťte plech do rúry a pečte ďalších 25 minút pri 180 °C.
Dokončenie:
14. Ešte horúci, práve dopečený koláč rovnomerne polejte 300 ml vlažného mlieka. Neľakajte sa, mlieko sa rýchlo vstrebe.
15. Kým koláč chladne, pripravte polevu. V malom hrnci zohrejte smotanu na šľahanie (nesmie vrieť).
16. Odstavte a pridajte nalámanú čokoládu. Nechajte minútu postáť a potom vymiešajte na hladkú ganache.
17. Polevu nalejte na vrch vychladnutého koláča a nechajte stuhnúť, ideálne v chladničke aspoň pár hodín.
Poznámky
1. Horúce na horúce: Plnka musí byť naozaj horúca, keď ju dávate na predpečený korpus. Rovnako aj mlieko na poliatie lejeme na horúci koláč. Tým sa zaručí dokonalé prepojenie a šťavnatosť.2. Krupica: Použite klasickú detskú krupicu, nie krupicovú kašu v prášku. Hustota plnky je kľúčová.Variácie:1. Bez polevy: Ak nemáte radi čokoládovú polevu, stačí koláč po vychladnutí len posypať mletými orechmi alebo kakaom.2. Svetlá plnka: Vynechajte z plnky čokoládu. Získate tak svetlý, viac orechový krém.