1. Pripravte krehké cesto. V miske zmiešajte múku, práškový cukor a prášok do pečiva. Pridajte nakrájané studené maslo a žĺtky. Rýchlo vypracujte hladké cesto.
2. Schlaďte ho. Cesto rozdeľte na dve rovnaké polovice, zabaľte do fólie a dajte na 20 minút do chladničky.
3. Namiešajte suchú časť plnky. Kým cesto chladne, v miske zmiešajte múku s práškom do pečiva, mletým makom, práškovým a vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou.
4. Dokončite plnku. K suchej zmesi prilejte rozpustené (nie horúce) maslo a mlieko. Dobre premiešajte. Nakoniec jemne vareškou vmiešajte tuhý sneh vyšľahaný z 2 bielkov.
5. Vyvaľkajte spodný plát. Prvú polovicu cesta rozvaľkáte priamo na veľkosť plechu (33x29 cm). Preneste ho na plech (nemusíte mastiť, cesto je maslové) a rovnomerne naň rozotrite makovú plnku.
6. Prikryte vrch. Druhú polovicu cesta rozvaľkajte na papieri na pečenie. Pomocou papiera ho preklopte na plnku a papier stiahnite. Vrch popichajte vidličkou.
7. Upečte. Pečte v rúre vyhriatej na 160 °C (teplovzduch) približne 25 minút. Povrch má byť jemne ružový.
8. Servírujte. Koláč nechajte úplne vychladnúť, až potom sa bude dobre krájať. Poprášte ho cukrom.
Poznámky
1. Trik s papierom: Vrchné cesto je krehké. Vždy ho vaľkajte na papieri na pečenie, ktorým ho ľahko prenesiete na plnku.2. Prečo prášok do pečiva? V pôvodnom recepte bola sóda, no tá môže farbiť cesto. Prášok do pečiva je neutrálnejší.