Tento kebab na špajli je dôkazom, že aj z 5 základných surovín sa dá vykúzliť fantastický obed. Je neskutočne šťavnatý, plný chuti a jeho príprava je hračka.
500gmletého mäsa(ideálne mix hovädzieho a bravčového)
250gcibule
1ČLgrilovacieho korenia
1ČLsoli
1veľká hrsťčerstvej petržlenovej vňate
Drevené špajdle
Pokyny
1. Ak používate drevené špajdle, namočte ich aspoň na 30 minút do studenej vody, aby v rúre nezhoreli.
2. Rúru si predhrejte na 200 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie alebo alobalom.
3. Cibuľu ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle.
4. Teraz prichádza dôležitý trik: nastrúhanú cibuľu dajte do sitka a rukou alebo lyžicou z nej vytlačte čo najviac prebytočnej šťavy.
5. Vo veľkej mise zmiešajte mleté mäso, vyžmýkanú cibuľu, soľ, grilovacie korenie a nadrobno nasekanú petržlenovú vňať.
6. Teraz nasleduje kľúčový krok: zmes rukami dôkladne mieste a prepracovávajte aspoň 10 minút. Mäso sa musí spojiť a zmes sa musí stať lepkavou a kompaktnou.
7. Navlhčite si ruky vodou, aby sa vám mäso nelepilo na dlane. Zoberte si časť mäsovej zmesi a vytvarujte z nej valček okolo špajdle. Dobre utlačte.
8. Hotové kebaby ukladajte na pripravený plech.
9. Pečte v predhriatej rúre približne 20 – 25 minút. V polovici pečenia ich otočte, aby boli krásne opečené z oboch strán.
10. Hotové kebaby podávajte ihneď.
Poznámky
1. Nevynechajte miesenie mäsa: Naozaj venujte 10 minút dôkladnému miešaniu mäsovej zmesi rukami. Bielkoviny v mäse sa tým aktivujú, zmes sa stane lepkavou a na špajli bude držať ako prikovaná.2. Najlepšie je zo zmesi: Pre najšťavnatejší výsledok použite zmes mletého hovädzieho a bravčového mäsa (v pomere 1:1). Ak máte radi, skvelá je aj kombinácia hovädzieho a jahňacieho mäsa.3. Namočte si ruky: Pri tvarovaní mäsa na špajle si občas navlhčite ruky v studenej vode. Mäsová zmes sa vám nebude lepiť na dlane a pôjde to oveľa ľahšie.