Šťavnatý jablkový koláč s orechovou mrveničkou (Hit sezóny)
Toto je absolútny hit tejto jesene! Ak hľadáte šťavnatý jablkový koláč, po ktorom sa doma len zapráši, tento recept si musíte uložiť. Je to fantastická kombinácia vláčneho treného cesta, hory sviežich jabĺk a božskej orechovej mrveničky s ovsenými vločkami, ktorá na vrchu dokonale chrumká.
1. Najprv pripravte mrveničku. Do misy dajte múku (100 g), hnedý cukor, ovsené vločky, nasekané lieskovce a na kocky nakrájané studené maslo.
2. Prstami rýchlo spracujte na sypkú, hrudkovitú mrveničku. Dajte ju do chladničky, kým pripravíte zvyšok.
3. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Menší hlbší plech (cca 20x26 cm) vysteľte papierom na pečenie.
4. Pripravte cesto. Vo veľkej mise šľahajte zmäknuté maslo s kryštálovým cukrom do svetlej peny.
5. Po jednom zašľahajte obe vajcia.
6. V druhej miske zmiešajte preosiatu múku (150 g) s práškom do pečiva.
7. Múčnu zmes striedavo s mliekom na nízkych otáčkach zašľahajte do maslovej peny. Nakoniec vmiešajte vanilkový extrakt.
8. Hotové cesto rovnomerne rozotrite na dno pripraveného plechu.
9. Pripravte jablká. Ošúpte ich, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na malé kocky alebo tenké plátky.
10. V miske ich ihneď pokvapkajte citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
11. Kúsky jabĺk rovnomerne a nahusto poukladajte na pripravené cesto.
12. Vyberte mrveničku z chladničky a štedro ňou posypte celú vrstvu jabĺk. Väčšie hrudky sú vítané, budú krásne chrumkavé.
13. Pečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 35–40 minút. Mrvenička musí byť krásne zlatohnedá.
14. Otestujte špajdľou – ak vyjde čistá, koláč je hotový.
15. Koláč nechajte pred krájaním aspoň čiastočne vychladnúť.
Poznámky
1. Chrumkavá mrvenička: Tajomstvom dokonalej mrveničky je studené maslo a chladenie pred pečením. Pridané ovsené vločky a lieskovce zaručia extra chrumkavosť.2. Kyslé jablká: Pre najlepší výsledok použite pevné a kyslejšie odrody jabĺk. Ich kyslosť dokonale vyváži sladké cesto a mrveničku.3. So škoricou: Jablká v miske (Krok 10) môžete zmiešať s lyžičkou mletej škorice.4. Iné orechy: Namiesto lieskovcov použite nahrubo nasekané vlašské orechy alebo mandľové lupienky.