Máte chuť na poctivý domáci obed, ktorý vás dokonale zasýti? Vyskúšajte tento recept na šťavnatý bôčik v horčičnej omáčke. Mäso je tak mäkké, že sa rozpadá na jazyku. Toto je jedlo, ktoré ma vždy spoľahlivo vráti do detstva.
1litermäsového alebo zeleninového vývaru(horúceho)
400gcestovín(napr. kolienka, vretienka)
čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Pokyny
Príprava mäsa a základu:
1. Bravčový bôčik umyte, osušte a nakrájajte na plátky hrubé asi 1,5 cm. Cibuľu si nakrájajte nadrobno.
2. Plátky mäsa z oboch strán dôkladne osoľte, okoreňte a potrite lyžicou horčice.
3. V hlbokom tanieri si pripravte cca 2-3 lyžice hladkej múky a každý plátok v nej zľahka obaľte.
4. Vo väčšom hrnci rozohrejte olej alebo masť. Obalené plátky mäsa opekajte z každej strany dozlatista, približne 4 minúty na stranu. Opečené mäso vyberte a dočasne odložte bokom.
Dusenie a dokončenie:
5. Do výpeku v hrnci vsypte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte ju dosklovita, potrvá to asi 2-3 minúty.
6. Cibuľu zaprášte zvyšnou lyžicou múky a za stáleho miešania vytvorte zápražku. Restujte ju asi minútu.
7. Potom hrniec odstavte z ohňa a za stáleho miešania metličkou prilievajte horúci vývar. Dôkladne rozmiešajte, aby ste predišli hrudkám.
8. Pridajte drvenú rascu a borievky. Hrniec vráťte na oheň, priveďte do varu a vložte späť opečené plátky mäsa.
9. Všetko prikryte pokrievkou, stíšte plameň na minimum a pomaly duste približne 1 až 1,5 hodiny, alebo kým nie je mäso úplne mäkké a nerozpadáva sa.
10. Medzitým si uvarte cestoviny podľa návodu na obale. Hotový bôčik podávajte s cestovinami, preliaty omáčkou a ozdobený nasekanou petržlenovou vňaťou.
Poznámky
1. Pre krémovejšiu omáčku ju na záver zjemnite lyžicou studeného masla.2. Namiesto cestovín podávajte s parenou knedľou alebo zemiakovými haluškami.3. Zvyšok omáčky nikdy nevylievajte, skvele poslúži ako základ pre guláš.4. Pivná verzia: Nahraďte 200 ml vývaru tmavým pivom pre zaujímavú horkastú chuť.5. Hubový twist: Spolu s cibuľou orestujte hrsť vopred namočených sušených húb.