Šťavnaté kuracie stehná s chrumkavou kožou (z 2 surovín)
Niekedy naozaj nepotrebujete zložitú marinádu ani desiatky surovín. Tento recept je dôkazom, že dokonalosť sa skrýva v jednoduchosti. Stačia vám len kvalitné kuracie stehná a soľ. Výsledok? Neuveriteľne šťavnaté mäso a najchrumkavejšia kožička, akú si viete predstaviť.
5ks5 ks vykostených kuracích stehien(dôležité je, aby boli aj s kožou)
soľ(ideálne hrubozrnná morská)
olej(len ak nemáte panvicu s nepriľnavým povrchom)
Pokyny
1. Príprava mäsa. Kuracie stehná vyberte z chladničky aspoň 15 minút pred prípravou. Papierovými utierkami ich dôkladne osušte z oboch strán. Tento krok je kľúčový pre chrumkavú kožu.
2. Mäso z oboch strán výdatne osoľte.
3. Príprava panvice. Pripravte si veľkú panvicu s nepriľnavým povrchom a rozohrejte ju na stredne silnom plameni. Olej nepridávajte, tuk z kože bude stačiť. (Ak nemáte nepriľnavú panvicu, pridajte lyžicu oleja).
5. Mäso prikryte kusom papiera na pečenie a zaťažte ho niečím ťažkým – ideálne druhým, menším hrncom, do ktorého môžete naliať vodu, alebo ďalšou ťažkou panvicou.
6. Opekajte na strednom plameni 10–12 minút bez toho, aby ste s mäsom hýbali. Koža musí byť hlboko zlatohnedá a dokonale chrumkavá.
7. Dopečenie. Opatrne odstráňte závažie a papier na pečenie. Stehná otočte na druhú stranu.
8. Opekajte už bez závažia ďalších 5–7 minút, kým nie je mäso prepečené aj z druhej strany.
9. Hotové stehná vyberte z panvice a pred krájaním ich nechajte 2-3 minúty odpočinúť.
Poznámky
1. Dokonale suchá koža = extra chrumkavosť. Pred solením kožu na stehnách naozaj dôkladne vysušte papierovými utierkami. Čím menej vlhkosti na povrchu, tým rýchlejšie a lepšie sa vypečie do chrumkava ako čips.2. Čím zaťažiť mäso? Ako závažie funguje skvele akýkoľvek menší hrniec naplnený vodou alebo konzervami. Dôležité je, aby závažie tlačilo na mäso rovnomerne a zabezpečilo tak neustály kontakt kože s horúcou panvicou.