Každý z nás pozná ten večný boj s fašírkami – túžime po dokonale šťavnatom a mäkkom vnútre, no výsledkom je často suchá a tuhá placka. Dnes vám však prezradíme tajomstvo, vďaka ktorému budú vaše fašírky vždy absolútne dokonalé. Tým zázrakom je obyčajná cuketa! Vďaka nej získa mäsová zmes neuveriteľnú vláčnosť a ľahkosť. V spojení s čerstvým kôprom a jemným kuracím mäsom vytvoríte modernú verziu klasiky, ktorá je nielen nesmierne chutná, ale aj o niečo zdravšia. Pripravte sa na najlepšie fašírky vášho života!
1. Cuketu umyjeme a nahrubo ju nastrúhame do väčšej misy. Pridáme 1/2 čajovej lyžičky soli, premiešame a necháme približne 10 minút postáť, aby pustila šťavu.
2. DÔLEŽITÝ KROK: Po 10 minútach cuketu rukami poriadne vyžmýkajte, aby ste ju zbavili čo najviac prebytočnej vody. Túto vodu vylejte, ďalej ju nebudeme potrebovať.
3. Do veľkej misy dáme mleté kuracie mäso, pridáme vyžmýkanú cuketu, nadrobno nasekanú cibuľu a vajce.
4. Zmes ochutíme zvyšnou 1/2 lyžičkou soli, čerstvo mletým čiernym korením, sladkou paprikou a sušeným cesnakom. Pridáme strúhanku a všetko rukami dôkladne, ale jemne premiešame, aby sa ingrediencie spojili.
5. Hotovú zmes prikryjeme a necháme v chladničke odpočívať 15–20 minút. Medzitým si nasekáme kôpor najemno.
6. Po odležaní do mäsovej zmesi vmiešame nasekaný kôpor.
Tvarovanie a dvojfázové pečenie:
7. Z mäsovej zmesi tvarujeme vlhkými rukami fašírky veľkosti dlane (cca 10-12 kusov).
8. Na veľkej panvici rozohrejeme trochu oleja. Odporúčame najprv opiecť jednu malú skúšobnú fašírku, aby ste si overili chuť a správny čas pečenia.
9. Fašírky opekáme na strednom plameni z každej strany približne 1,5 - 2 minúty dozlatista. Cieľom nie je ich úplne prepiecť, ale vytvoriť na povrchu chutnú kôrku.
10. Rúru si predhrejeme na 190 °C. Opečené fašírky ukladáme do hrnca alebo pekáča vhodného do rúry. Na fašírky poukladáme kúsky masla a podlejeme ich 2 lyžicami vody.
11. Pekáč prikryjeme pokrievkou (alebo alobalom) a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme po dobu 30 minút.
12. Hotové fašírky podávame okamžite, napríklad so zemiakovou kašou, alebo ich necháme vychladnúť.
Poznámky
1. Najradšej ich podávam s klasickou zemiakovou kašou a kyslou uhorkou, ale sú výborné aj za studena s chlebom a horčicou alebo len tak s čerstvým zeleninovým šalátom.2. Hoci je kuracie mäso skvelé, tento recept často robím aj z mletého morčacieho alebo z mixu bravčového a hovädzieho mäsa. Vždy sú fantastické.3. Fašírky sa dajú skvele mraziť. Po upečení a úplnom vychladnutí ich ukladám do vreciek a dávam do mrazničky. Potom ich stačí len ohriať v rúre alebo mikrovlnke.4. Ak práve nemám čerstvý kôpor, rada ho nahradím nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou. Každá bylinka im dodá trochu inú, no stále skvelú chuť.