Hľadáte inšpiráciu na rýchlu, ľahkú a neskutočne chutnú večeru, ktorá poteší celú rodinu a pripravíte ju takmer bez námahy? Objavte čaro zapečených karfiolových steakov so šampiňónovou náplňou! Tento recept je mojím novým hitom – karfiolové plátky sú krásne šťavnaté, šampiňónová zmes s kyslou smotanou im dodáva krémovosť a roztopená mozzarella na povrchu vytvára neodolateľnú zlatistú kôrku. Je to skvelá voľba pre všetkých milovníkov zeleninových jedál, ale aj pre tých, ktorí chcú vyskúšať niečo nové a originálne.
1ČLsušeného cesnaku(granulovaného alebo práškového)
5–6PLolivového oleja
1kscibule(stredne veľkej)
300gčerstvých šampiňónov
200gkyslej smotany(napr. 14-16% tuku)
50mlvody
Na dozdobenie a finiš:
100gsyra mozzarella(strúhanej alebo vcelku na nastrúhanie)
podľa chutičerstvá petržlenová vňať(na posypanie)
Pokyny
Príprava a opekanie karfiolových steakov:
1. Karfiol dôkladne umyjeme, zbavíme ho vonkajších listov a tvrdého spodného hlúbu. Ostrým nožom ho opatrne nakrájame na plátky (steaky) s hrúbkou približne 1,5 cm. Snažíme sa, aby plátky zostali čo najviac vcelku.
2. Na väčšej panvici rozpustíme maslo na strednom plameni. Keď je maslo rozpustené, opatrne doň vložíme pripravené karfiolové plátky. Osolíme ich a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením.
3. Karfiolové steaky opekáme z každej strany približne 2–3 minúty, alebo kým nechytia peknú zlatohnedú farbu. Opečené steaky vyberieme z panvice a odložíme ich na tanier vystlaný papierovým obrúskom, ktorý odsaje prebytočný tuk.
Príprava lahodnej šampiňónovej náplne:
4. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. V hlbšej panvici alebo hrnci rozohrejeme olivový olej a cibuľu na ňom opekáme 2–3 minúty dosklovita.
5. Medzitým si umyjeme šampiňóny a nakrájame ich na plátky. Pridáme ich k opečenej cibuli a premiešame.
6. Zmes ochutíme soľou, čiernym korením, sušeným cesnakom a sušenou petržlenovou vňaťou. Všetko spolu dobre zamiešame a za občasného miešania restujeme približne 4 minúty, alebo kým sa zo šampiňónov neodparí prebytočná tekutina a mierne nezhnednú.
7. Následne do panvice pridáme kyslú smotanu zmiešanú s 50 ml vody. Dôkladne premiešame a zmes krátko povaríme ešte približne 1 minútu, aby sa všetky chute prepojili a omáčka jemne zhustla.
Kompletizácia a zapekanie steakov:
8. Rúru si predhrejeme na 180 °C (teplovzdušnú na 160 °C). Opečené karfiolové steaky poukladáme vedľa seba do zapekacej misy alebo na plech vystlaný papierom na pečenie.
9. Pripravenou šampiňónovou náplňou rovnomerne pokryjeme každý karfiolový steak.
10. Nakoniec všetko bohato posypeme najemno nastrúhanou mozzarellou.
11. Zapekaciu misu vložíme do predhriatej rúry a karfiolové steaky pečieme približne 10–15 minút, alebo kým syr na povrchu nie je krásne zlatistý a bublajúci. Doba pečenia sa môže mierne líšiť v závislosti od výkonu vašej rúry.
12. Hotové zapečené karfiolové steaky vyberieme z rúry, necháme chvíľu postáť a pred podávaním ich môžeme posypať čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.
Poznámky
1. Pre ešte intenzívnejšiu chuť môžem do šampiňónovej náplne pridať aj trochu drvenej rasce alebo tymianu. Skvele sa hodia k hubám.2. Namiesto mozzarelly rada experimentujem aj s inými druhmi syra – výborne chutí napríklad strúhaný eidam, gouda alebo dokonca parmezán pre výraznejšiu chuť.3. Ak chcem jedlo obohatiť o ďalšiu zeleninu, môžem do šampiňónovej zmesi pridať aj na malé kocky nakrájanú červenú papriku alebo jarnú cibuľku.4. Tieto karfiolové steaky sú výborné samy o sebe, ale ak ich chcem podávať ako sýtejšie hlavné jedlo, skvele sa k nim hodia varené nové zemiaky, zemiaková kaša alebo len čerstvý zeleninový šalát.